Waar of misverstand? Tja, ik kan niet zeggen dat dit niet een kern van waarheid heeft. De reden waarom ik het toch echt een misverstand vind, is omdat ik geloof dat je altijd een keuze hebt. Jij bepaalt hoe jij je dag indeelt. Het is dus geen vanzelfsprekendheid. Het is een keuze. Jouw keuze. En vaak kan dat heel prettig uitpakken.

Natuurlijk is het even wennen als je altijd in loondienst bent geweest. Dan is het heel helder wanneer je op je werk bent en wanneer je thuis bent. Als je als virtual assistant werkt is het daarom goed om afspraken met jezelf te maken en met je klanten. Het is belangrijk om eerst voor jezelf inzichtelijk te maken wat voor jou belangrijk is in het leven. Beschrijf jouw ideale werkweek, bespreek het met je omgeving en ga het organiseren.

Sometimes life happens

En ja, natuurlijk gaat het wel eens mis of loopt het anders. Sometimes life happens. Een ziek kind of zieke ouder wil je én kun je niet weg organiseren. Dan moet je er gewoon zijn. Maar is dat juist niet fijn? Als je werk- en privéleven dan zo mooi in elkaar kunnen overlopen? Je bent namelijk super flexibel. Je kunt zelf bekijken welke werkzaamheden je even kunt uitstellen. Zit er echt iets tussen dat die dag moet? Dan pak je ‘s avonds je laptop nog even en maakt het in orde. 

Het heeft dus zijn voordelen en zijn nadelen. Het belangrijkste advies dat ik kan geven is: trek aan de bel als het voor jou de verkeerde kant op schiet. Als het uit balans is. Er zijn tools en mogelijkheden om meer structuur in te brengen als je dat nodig hebt. Maar jij bent de baas. Dat wilde je zo graag.

Enthousiast en nieuwsgierig

Vooral in het begin bij de opstart van je bedrijf, is de kans groot dat je zo enthousiast en nieuwsgierig bent dat je je hier in kunt verliezen. Tot op zekere hoogte zeg ik: lekker laten gebeuren. Geniet ervan dat je iets doet waar je helemaal blij van wordt. Zo lang je merkt dat je er energie van krijgt. Het is goed om hier vanaf het begin scherp op te zijn. Je moet goed voor jezelf zorgen en jezelf een beetje beschermen.

Wat ik steeds meer om me heen zie is dat virtual assistants de samenwerking opzoeken. En prachtige ontwikkeling. Dat ze elkaar kunnen helpen of even uit de wind kunnen houden in bepaalde situaties. Dat ze werkzaamheden van elkaar overnemen bij calamiteiten of vakanties. Dat kan zoveel rust geven.

Jij bent de baas over je werk-privébalans.

Hanneke

P.S. Ben je nieuwsgierig naar de andere 9 misverstanden over het werken als virtual assistant? Vraag hier het gratis e-book aan.