“Je moet het gewoon doen” zeg ik altijd tegen m’n klanten. Dat is de magic. Dan gebeurt er iets waardoor al het andere ook in beweging komt. Maar hoe doe je dat dan ‘gewoon doen’? Hoe kom je in actie? Hoe motiveer je jezelf?

Het grote verschil tussen succes en geen succes is nu eenmaal het doen. Waar wacht je nog op? Want je weet echt al heel veel. Je hebt al zoveel lessen opgeslurpt. Zoveel ervaring opgedaan. En toch … je zet niet alles in wat je weet. Toch? Of doe jij wel al alles wat je weet?

Uitstelgedrag

Ik weet bijvoorbeeld dat meer bloggen goed is voor mijn zichtbaarheid. Meer zichtbaarheid, is meer expertise, is meer klanten, is meer omzet. Duidelijk verhaal lijkt me. Sterker nog ik heb het al heel veel businesscoaches horen zeggen en ontelbare keren gelezen. En dus neem ik mezelf iedere week voor om meer te gaan schrijven. Nu is het slechts nog een kwestie van doen toch zou je denken? Computertje aan en typen maar. En dat klopt. Maar vertel ik mezelf dan: ik heb geen inspiratie, geen tijd, geen zin, teveel ruis in m’n hoofd, ik ben moe, ik zie een klusje wat echt nu gedaan moet worden, eerst koffie etc. etc. Het typische uitstelgedrag dus.

Lang leve het vraagteken

Tot vandaag. Vandaag ga ik uitvoeren wat ik weet. Ik ga het gewoon doen. Ik heb een leeg vel in m’n Evernote notities geopend en ben begonnen met typen. Want gelukkig weet ik waarom ik wil doen wat ik doe. Voel ik de noodzaak. Ik weet wie ik ermee wil bereiken (jou!) en waarom het voor mij zo belangrijk is (de wereld op mijn manier een beetje beter maken). Dit herhaal ik eventjes in mijn hoofd. Ik zie het voor me. Het leuke is dat ik na het schrijven van mijn vorige blog een nieuwe ideale werkweek heb ingevuld. En guess what … op de zondagavond stond een vraagteken. Ik wist nog niet wat ik hier moest invullen. Het vraagteken stond heel lief en geduldig te wachten tot ik daar van zou maken ‘schrijftijd’. Dat kan niet anders. Dus vanaf vandaag is zondagavond schrijftijd. Want als ik dit nu niet doe, kan ik jou (en mezelf) niet goed helpen. Zonde! Want dat is dan precies weer wat ik het liefste doe. Dingen ontdekken en doorgeven waardoor we meer in flow met focus en balans kunnen leven!

Wat een impact!

Met de KATA methode die ik in mijn trajecten gebruik word je hier op een praktische manier bij geholpen. En afgelopen zaterdag zag ik het voor m’n ogen weer gebeuren. Ze bloeide helemaal op. Haar gezicht ontspande. Ze zag door de bomen weer het bos. Want dat is het mooie. We gaan in deze methode niet direct met het bos aan de slag, maar eerst met één blaadje aan een tak. That’s it. Zo klein en simpel. Maar wat een impact! En wat een mooie metafoor wandelde er die ochtend voorbij. Ze vertelde dat ze minder de spin in het web wilde zijn. Meer een leidinggevende rol willen met een helikopterview. En op dat moment loopt er een heel mooi (ik overdrijf niet, of misschien een beetje) spinnetje over de tafel. Ik zie het. Zij ziet het. Ze veegt het beestje liefdevol van tafel. Hij kon gaan. That’s leadership. Keuzes maken. Laten gaan. Actie.

Count your blessings

Vanochtend was ook een mooi voorbeeld. M’n zus kwam met haar meiden even een bakkie thee doen. Mijn huis was een grote pestbende. Maar dan ook echt. En ik wist dat ik er iets aan moest doen, maar ik kwam niet in beweging. Totdat we met de ‘Count your blessings potten’ aan de slag gingen. Even een paar stickers plakken. Toen moest er iets opgeschoven. En een plekje voor de potten maken. En die lege dozen het huis uit en … nou ja, van het een kwam het ander. En nu zit ik blij en tevreden te typen achter m’n laptop. In een schone en opgeruimde woonkamer in de geur van gewassen kleding en naast een hele rij Count your blessings potten. Love it! Er is weer ruimte voor nieuw dingen.

En als je dit leest, dan weet je dat dat ook voor jou zo werkt. Actie is reactie. Dus doe het! En als je het niet alleen kunt, maar wel de urgentie voelt, zoek hulp! Hieronder in ieder geval een klein lijstje om je een beetje op weg te helpen.

Hoe doe je dat? ‘Gewoon doen!’

  • Weet wat je doel is. Stel jezelf de vraag: Wat wil ik verbeteren of veranderen?
  • Weet waarom je het wilt doen. Je why.
  • Weet waarom het zo belangrijk voor je is. Wat levert het je op?
  • Bedenk wat je grootste struikelblok/obstakel/ja-maar is. Of schrijf ze allemaal op.
  • Welke kleine actie kun je nemen om dat grote obstakel ietsje kleiner te maken? Wat zou je binnen 24 uur al kunnen doen?
  • Doe dat! Want inzicht + actie = resultaat.

En wat gaat het worden? Zet je actie extra kracht bij en zet een reactie onder deze blog!

Make room for magic,

Hanneke

P.S. En weet jij dat eigenlijk wel? Wat je het liefste doet? Wat je passie is? Waar je echt blij van wordt? Nee? Kom een stukje van jouw echte zelf ontdekken bij het online webinar ‘Vind jouw why!’ en bouw aan 100% je waardevolle zelf zijn. Klik hier, meld je aan en doe mee! Gewoon doen 😉