“Angsten zijn niets anders dan een gebrek aan informatie” lees ik net. Ik onderbreek mijn koffie- en leesmoment meteen. Dit is de inspiratie die ik nodig had. En wat voel ik me gezegend deze zomervakantie. Eindelijk leef ik het leven waar ik zo naar heb verlangd. Genoten van leuke tripjes naar Enkhuizen en Zeeland. Nog een weekje Katwijk in het vooruitzicht. En nu vandaag in de ochtend relaxt Olivia naar de bso brengen, bedenken wat ik vandaag allemaal ga doen, kopje koffie op het balkon.

Voor mij echt puur geluk. En dat is echt lang niet altijd zo geweest. Er zijn dagen geweest dat ik ‘s ochtends met kotsneigingen onder de douche stond omdat ik weer naar die vreselijke baan moest, er zijn onzekere periodes geweest waar het gebrek aan geld de boventoon voerde, er zijn heel verdrietige situaties geweest waardoor al mijn energie wegsijpelde en ik in een burnout raakte. Voor de tweede keer. De eerste keer als werknemer en de tweede keer als ondernemer.

Spread the vibe

Ik zie dat ik meteen in de derde persoon ga schrijven. Alsof het mij niet persoonlijk is overkomen. En als ik heel eerlijk ben stop ik het ook liever weg. De angst om terug te vallen wordt gelukkig wel iedere dag minder en minder. Omdat ik er zoveel van heb geleerd. En altijd op zoek ben geweest naar manieren en hulpmiddelen om het om te draaien. Want hoe krijg je het leven dat je wilt? Het werk waar je blij van wordt? Het gezinsleven waar je van droomt? In ieder geval is een mooie stap om het hardop uit te spreken. Hardop. Waar je ook bent. Met wie je ook bent. Spread the vibe. Voel het!

 Hulpmiddelenlijstje

Laatst kwam ik in mijn Evernote notities een lijst tegen met dingen die me geholpen hebben om door mijn burnout te komen. Ik schrok me rot. Wat een lijst. En ik ben tegelijkertijd zo blij dat ik ze heb opgeschreven. Zo kan ik er anderen ook mee helpen. En mezelf herinneren dat ik altijd mijn hulpmiddelen-lijstje in mijn Evernote heb staan.

Een cadeau 

In de herfsteditie van het VA magazine gaan we het uitgebreid hebben over vallen en opstaan. Een aantal vrouwen delen hun persoonlijke verhaal en ik moet je zeggen dat heeft me erg geraakt. Ik werd hierdoor zelf ook weer even automatisch naar mijn eigen verleden getrokken. Sterker nog, ik werd er ook een beetje down van. Het is zo’n heerlijke zomer, maar soms vind ik het lastig om er echt van te genieten. Ik wil van alles en vervolgens komt er niets uit mijn handen. De dingen die ik wilde opruimen liggen er voor het grootste deel nog steeds. En net als ik denk uitgerust te zijn overvalt de moeheid me weer.

En toch is het nu al de beste zomer ooit. Het feit dat ik kan accepteren dat het zo is, op tijd kan schakelen als ik wat variatie nodig heb en met heel veel lieve mensen nu even echt qualitytime kan doorbrengen is goud waard. Eigen keuzes mogen maken is sowieso een cadeau. Daarom is het ondernemerschap voor types zoals ik (sensitief, überverantwoordelijk en creatief) echt een uitkomst. Je mag daarnaast ook gewoon iedere dag kiezen hoe je je wilt voelen. Wel eens geprobeerd om zo de dag te starten? “Hoe wil ik me vandaag voelen?”. Probeer het maar eens. En handel ernaar. En nog een van de allerbelangrijkste vragen die ik de afgelopen jaren heb gehoord is de magische zin van opruimgoeroe Marie Kondo (ik moet haar altijd even vermelden) …

“Does it bring you joy?”

 Geniet

Dus geniet nog even van deze magical summer. Voel je zonnig en vrij. En laten we straks dan doen zoals de herfstbladeren … lekker loslaten. Uitrusten. En in de lente ploppen we op uit de grond als vrolijke tulpjes.

Liefs, fijne dag,

Hanneke

P.S. Als je je nog aanmeldt voor de zomereditie van www.vamagazine.nl dan valt de herfsteditie binnenkort automatisch in je mailbox. #delenisgroeien