Wie is Chantal?

Moeder van twee dochters, Isée (2012) en Kate (2014), getrouwd met Rob en sinds 2011 woonachtig in het mooie Berkel en Rodenrijs onder de rook van Rotterdam. Plannen en organiseren, dat is waar mijn ogen van gaan sprankelen! Als VA (inmiddels een jaar) regel ik zo goed als alles om het leven van ondernemers gemakkelijker en aangenamer te maken. Als hobby maak ik graag taarten en decoreer ze met marsepein of fondant. Ik houd van lezen (de échte boeken, ik wil het papier voelen en ruiken) en droomde er vroeger van om mijn eigen boekenwinkeltje te hebben net zoals in de film You’ve got mail.

Als mensen jou nu vragen wat is een virtual assistant? Wat zeg je dan?

Een VA is een volwaardig sparringpartner voor een ondernemer. Zij denkt met de ondernemer mee hoe er groei gerealiseerd kan worden voor zijn of haar onderneming. Daarnaast bekijkt zij binnen de onderneming welke werkzaamheden efficiënter verricht kunnen worden. Zij is op de hoogte van de (laatste) tools en ontwikkelingen binnen haar vakgebied en introduceert en implementeert eventueel die bij haar opdrachtgever. Tot slot neemt zij ook uitvoerende taken van haar opdrachtgever uit handen zodat hij/zij tijd overhoudt om te besteden aan zijn of haar core business en/of privé leven.

Wat is het leukste dat er het afgelopen jaar is gebeurd?

Poeh lastige vraag! Er zijn zoveel gave en leuke dingen gebeurd! Maar waarschijnlijk moet ik kiezen? 😉 Dan kies ik voor het interview met het platform TechGirl.nl. Door dit interview heb ik meer bekendheid kunnen geven aan het beroep van virtual assistant én ben ik TechGirl van de maand geworden. Ik zag mijzelf in eerste instantie helemaal niet als een techgirl. Toen zij mij hiervoor vroegen, dacht ik ook dat zij een foutje hadden gemaakt. Maar VA’s zijn natuurlijk hartstikke tech. We werken hoofdzakelijk op afstand en we doen alles digitaal. Ik heb een paperless office, ik werk volledig in de cloud en ik ben altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen mijn vakgebied. Dat is best wel tech. 

En waar werk je vandaan, techgirl van de maand?

Ik werk zowel vanuit mijn thuiskantoor als op locatie bij de opdrachtgever. Mijn droom is om uiteindelijk alleen maar vanuit mijn thuiskantoor te werken, zodat ik echt de vrijheid heb om mijn dag in te delen zoals ik dat zelf wil. Dat is voor mij de ultieme vrijheid en dan kan ik volledig werken vanuit ease and flow. Zo nu en dan vind ik het leuk om samen met andere VA’s te co-worken op een toffe locatie. Dat is in de eerste plaats supergezellig en tegelijkertijd doe je ook inspiratie op en je kunt van elkaar leren. Deze co-work dagen zijn voor mij zeer waardevol!

We zijn nieuwsgierig naar je opdrachtgevers. Vertel daar eens wat meer over. 

Alle opdrachtgevers waarmee ik gestart ben sinds ik zelfstandige ben, daar werk ik nog steeds mee samen. Wat leuk is om te zien, is dat het merendeel van mijn opdrachtgevers exact passen in het plaatje van mijn ideale klant. Mijn ideale klant is onder andere de creatieve vrouwelijke ondernemer die het lastig vindt om focus te behouden tussen al haar goede ideeën. Zij heeft aan haar zijde een structuurmachine nodig die haar ideeën uitwerkt en de puntjes op de i zet, maar ook een ideeëngenerator. Iemand die de rode draad ziet, haar aanspoort en gelooft in haar en haar ideeën. De uitdaging voor mij ligt nu, merk ik, in het managen van deze powervrouwen. Ze zijn door hun creativiteit vaak wat chaotisch en vergeetachtig van aard 😉 en als je meerdere van dit soort opdrachtgevers tegelijkertijd ondersteunt, dan is dat best een uitdaging! Maar wel een heel leuke uitdaging waar ik enorm veel energie en voldoening van krijg. Dit zijn vaak de meest dankbare opdrachtgevers. 

Wat is de gekste vraag die je tot nu toe hebt gehad?

Om heel eerlijk te zijn, heb ik nog geen gekke vragen gehad. Wat ik wel grappig vond, is dat toen een opdrachtgever hoorde van het beroep van virtual assistant zij in eerste instantie dacht dat je dan met een hologram ging samenwerken. Zij had totaal geen beeld bij het beroep van virtual assistant en ze wist ook niet zo goed wat ze kon verwachten. Zij heeft dan ook moeite met de term virtual assistant. Zij noemt het liever DA (distance assistant). 

Wat vond je het engst voordat je de stap naar het ondernemerschap zette?

Het loslaten van mijn zekerheden, met name mijn vaste inkomen, en tegelijkertijd de angst of ik wel aan (voldoende) opdrachtgevers kon komen. Nu na een jaar verdien ik meer dan toen ik in loondienst was en heb ik voldoende opdrachtgevers. Mijn opdrachtgevers komen allen uit mijn warme netwerk. Ik heb hier geen enkele moeite voor hoeven doen. Het enige wat ik heb gedaan, is vanuit passie vertellen wie ik ben en wat ik doe en dit ook laten zien met behulp van social media. De kracht zit hem ook in mond-tot-mond reclame en de aanbevelingen op LinkedIn.

Waar zie je wel eens tegenop?

Om te starten met een nieuwe opdrachtgever, want dan speelt in het begin altijd mijn onzekerheid even op. Kan ik dit wel? Hoe ga ik het aanpakken? Voldoe ik wel aan haar verwachtingen? Ben ik wel de expert die ik zeg te zijn, etc. Wat mij dan helpt, is om te focussen en het concreet te maken voor mijzelf met een plan of planning. Dan krijg ik weer overzicht en deel ik mijn werkzaamheden in overzichtelijke taken op. En dan is het gewoon een kwestie van beginnen en doen. Ik geef mijzelf dan de spreekwoordelijke schop onder mijn kont en zeg tegen mijzelf: “Ik kan het. Ik ga het doen. Ik heb vertrouwen in mijzelf.” 

Mooi, zeg! En waar zie je jezelf over twee jaar?

Over twee jaar werk ik volledig vanuit mijn thuiskantoor en ben ik nog steeds werkzaam als virtual assistant. Dit beroep is te leuk en ik wil hier nog lang niet mee stoppen en alweer overstappen naar iets anders. Ik blijf me ontwikkelen met training en coaching. Misschien heb ik dan de training Online Marketing VA van VA school succesvol afgerond. En samen met Bianca Verboom (ook een VA schooler) heb ik een event van Michael Pilarczyk en Tony Robbins bezocht. Verder is er nog steeds sprake van een goede balans tussen werk en privé en maak ik 2x per jaar een heel mooie reis met mijn gezin. Tijdens deze reizen blijf ik mijn opdrachtgevers virtual ondersteunen. Hoe tof is dat?! 

Living the good life! Wat adviseer je andere mensen die overwegen om voor zichzelf te beginnen?

Niet meer over twijfelen, maar gewoon gaan doen! Het is niet voor niets dat je nadenkt over het ondernemerschap. Volg hierin je hart. En tijdens de reis naar het ondernemerschap en gedurende het ondernemerschap zelf: blijf bij jezelf. Kijk niet naar anderen en wees authentiek. Jij bent uniek en dat is precies de reden waarom mensen met jou zaken willen doen. Geloof in jezelf. Je hebt geen goedkeuring of bevestiging nodig van anderen. De bevestiging zit al in jezelf, luister hiernaar. Ik heb geen seconde spijt gehad van mijn beslissing en ik ben nog geen enkele ondernemer tegengekomen die dat wel had, zelfs niet als zijn of haar onderneming niet zo succesvol is geworden als wat zij gehoopt had. Je maakt zo’n enorme persoonlijke groei door, dat neemt niemand je meer af. Het is het allemaal waard. “Everything will fall into place, just be patient.”

Chantal

P.S. Chantal is no doubt een structuurmachine met een vleugje ideeëngenerator. Wil je weten welk type jij bent? Doe de quiz! 

Ben je nieuwsgierig naar het vak van virtual assistant en wil je ontdekken of het werken als VA iets is dat 100% bij je past?
VA school heeft een virtuele ontdekkingsroute voor je uitgestippeld. Doe mee met de leuke ‘VA iets voor mij? oriëntatieweek’ en maak je wereld een beetje groter.
Je bent van harte welkom!
Virtual assistant iets voor mij?