Sanna Bertram | virtual assistant training vanuit het buitenland

Werken vanuit het buitenland. Het is dé grote droom van veel startende virtual assistants. Want hoe lekker is het om meer van de wereld te zien, ergens op een terrasje te werken, of na een drukke dag lekker even een frisse duik in de zee te nemen? Voor velen is die droom zelfs de reden om te starten als VA. Want het is natuurlijk dé job bij uitstek waarmee je overal kunt werken.

Op avontuur in Amerika

Voor Sanna Bertram werkte dat net even andersom. Zij vertrok begin 2020 naar het noorden van Texas in Amerika en volgde van daaruit de opleiding ‘Start een succesvolle business als virtual assistant’. Haar vriend Stefan is vlieginstructeur bij Defensie en was al een jaar eerder vertrokken om in Texas les te gaan geven op een militaire vliegbasis. Sanna liet haar vrienden, familie en haar baan bij een evenementenlocatie in Utrecht achter om samen met hem het avontuur aan te gaan. “Ik vond het best lastig om dat allemaal achter te laten. Ik had een hele leuke baan en leuke collega’s. Vrienden en familie waren van plan om regelmatig op visite te komen, maar door Corona ging dat helaas niet door. Pas kort geleden is mijn zus hier een maand geweest, dat was heel fijn en gezellig. En gelukkig konden we zelf tussendoor wel af en toe terug naar Nederland!”

Niet zomaar aan het werk

Omdat de vriend van Sanna voor Defensie werkt, zijn ze niet geëmigreerd, maar als Nederlanders op tijdelijke basis woonachtig in het buitenland. Dit betekent dat Sanna niet zomaar aan het werk kan in Amerika. “Je hebt daar een speciale werkvergunning voor nodig. Dat gaat behoorlijk in de papieren lopen en het duurt ook heel lang voordat het geregeld is.” Daarom deed ze de eerste tijd vooral vrijwilligerswerk. Zoals bij de lokale voedselbank, samen met andere Nederlandse vrouwen. Ook ging ze oppassen bij Amerikaanse gezinnen. “Maar na een tijdje begon het toch te kriebelen, ik wilde weer aan het werk. Toen ben ik gaan zoeken naar wat er allemaal mogelijk was op afstand.”

 

Opleiding virtual assistant volgen vanuit het buitenland

Alles kan online

Ik had al wel eens over virtual assistants gelezen en na wat onderzoek kwam ik erachter dat er, als je wilt starten als VA, diverse opleidingen zijn om te volgen, en dat je daar echt baat bij hebt. Toen ben ik gaan zoeken en heb ik verschillende opleidingen vergeleken. Uiteindelijk heb ik voor VA school gekozen, die werd vaak aangeraden en sprak me het meest aan, lekker enthousiast en laagdrempelig. Ik weet nog dat we in Las Vegas waren toen ik me aanmeldde voor de training. Een week later startte de oriëntatieweek. Die heb ik toen toch nog meegedaan en die week bevestigde voor mij dat ik de juiste keuze had gemaakt.”

Het volgen van de training vanuit het buitenland viel Sanna eigenlijk reuze mee. “Het voordeel is dat alles online kan. Ik kon het dus in mijn eigen tijd doen, wanneer het mij uitkwam.” Sessies en webinars keek ze soms later terug. “Als het bij jullie 16:00 uur ‘s middags is, is het bij ons 9:00 uur ‘s ochtends. Bij sommige sessies kon ik dan alsnog aanhaken, maar als het voor mij midden in de nacht was, keek ik de opnames later terug.”

Virtual assistant opleiding volgen vanuit het buitenland
Inmiddels heeft Sanna de training bijna afgerond en staat ook haar website online. “Sinds een paar dagen is mijn website live. Ik moet de eindopdracht nog maken, dat hoop ik de komende weken te kunnen doen.” En dan kan ze echt aan de weg gaan timmeren met haar bedrijf. Hoe ziet ze het werken met klanten in Nederland voor zich? “Ik weet nog niet precies hoe dat gaat lopen. Of klanten ervoor openstaan om met iemand te werken die ver weg zit en in een andere tijdzone werkt.

Het was niet de bedoeling, maar ineens had ik mijn eerste opdracht!

Pas geleden heb ik daarover een vraag gesteld in een Facebookgroep voor digital nomads. En daar reageerde iemand op die hulp nodig had met het organiseren van een online summit. Zo leuk, want het was helemaal niet mijn bedoeling om met dat bericht klanten te vinden. Voor haar was het tijdsverschil geen probleem en zij is nu dus mijn eerste opdrachtgever. Ik help haar met de voorbereidingen en organisatie van het evenement en kom waarschijnlijk naar Nederland voor de technische ondersteuning.”

De toekomst is een verrassing

Qua richting is Sanna er nog niet helemaal uit. “Ik richt me nu vooral op office support en event planning. Maar de technische kant trekt me ook, het maken van leeromgevingen bijvoorbeeld. Wellicht ga ik me daar nog verder in specialiseren.” Hoe de toekomst eruit gaat zien is sowieso nog een verrassing: “Het ziet ernaar uit dat we in het voorjaar van 2023 terug naar Nederland komen. Voor we teruggaan verhuizen we misschien nog naar een basis in Georgia, in het oosten van Amerika, voor training van Stefan. Dat lijkt ons ook een mooie manier om meer van het land te zien.”

 

virtual assistant training volgen vanuit buitenland

Niets loopt volgens plan

Zal ze eenmaal terug in Nederland als virtual assistant blijven werken? “Ik vind het nu nog lastig te zeggen, omdat ik net begonnen ben. Ik mis het hebben van collega’s, maar dat ik zelf mijn tijd kan indelen is een groot voordeel. Ik kan tussendoor gaan sporten of iets anders gaan doen en dan ga ik ‘s avonds gewoon verder met mijn werk. Die vrijheid is wel heel erg fijn. Ook omdat niks hier volgens plan verloopt. Dat komt vooral door het werk van Stefan. Zijn rooster verandert constant, het loopt altijd net anders dan je in gedachten hebt. Het is fijn om mijn werk daar af en toe op aan te kunnen passen. Niet altijd, maar als het soms nodig is.”

Familie, vrienden en de fiets

Aan Nederland mist Sanna vooral haar vrienden en familie maar ook het op de fiets ergens naartoe kunnen gaan. “De afstanden hier zijn zo groot dat alles met de auto moet. Je moet echt je best doen om aan genoeg lichaamsbeweging te komen. En ik mis lekker en gezond eten uit Nederland!” En wat is haar leukste ervaring in Amerika tot nu toe? “Dat we veel vrije tijd hebben en kunnen reizen. We zijn naar Florida geweest, Las Vegas, Mexico en natuurlijk Texas.”

 

Training virtual assistant volgen in buitenland

Op de planning staat nog om met vrienden naar Arizona te gaan. “Daarnaast heb ik die vrije tijd ook gebruikt om te ontdekken wat ik écht leuk vind om te doen. In Nederland heb je je werk en je leven, je moet heel veel. Hier kon ik dat loslaten. En omdat ik hier niet direct een baan kon oppakken kon ik een hoop andere dingen doen en ontdekken wat ik nog meer leuk vind.” Wat Sanna ook als heel fijn ervaart is de hechte community van militairen en hun partners. “Dat maakt de tijd hier ook heel leuk en bijzonder. We zitten allemaal in dezelfde situatie, daardoor kunnen we het goed met elkaar vinden en trekken we naar elkaar toe.”

Go for it

Voor iedereen die twijfelt over het volgen van de opleiding of het starten als virtual assistant vanuit het buitenland heeft Sanna dit advies: “Niet twijfelen, het is echt goed te doen. Ik denk dat het niet anders is dan de opleiding volgen in Nederland. Natuurlijk, als je start met je bedrijf zijn er een aantal zaken die je in Nederland moet regelen. Dus het is wel handig als je de mogelijkheid hebt dat ook te kunnen doen. Maar het volgen van de opleiding is supergoed te doen. Lekker combineren met ‘s middags naar het strand gaan, wie wil dat nu niet? Go for it, zou ik zeggen!”

Is het werken als virtual assistant ook iets voor jou?

Wil jij ook ontdekken of het werken als virtual assistant iets voor je is? Volg dan, net als Sanna, de VA iets voor mij? oriëntatieweek!

Virtual assistant iets voor mij orientatieweek