Starten Als Virtual Assistant vanuit de WW

Heb jij op dit moment een WW-uitkering en wil je je eigen bedrijf als virtual assistant beginnen? Dan zit je vast met een boel vragen. En dat is niet zo gek, zeker niet als je voor het eerst met de WW te maken hebt. Want er komt een hoop op je af. Bij VA school krijgen we veel vragen van mensen die niet zo goed weten waar ze moeten beginnen. Mag je al een opleiding beginnen of moet je wachten, wat moet je precies regelen, wat mag wel en wat mag niet?

Veel van die antwoorden kun je vinden op de website van het UWV. En met de praktische zaken kan jouw contactpersoon bij het UWV jou het best helpen. De situatie is voor iedereen immers een beetje anders. Maar we willen je wel graag laten zien dat er allerlei mogelijkheden zijn.. Super fijn dus dat Elles Verheul, Suzanne Hartgers en Elke Martinali willen vertellen over hun ervaringen met het starten van een bedrijf vanuit de WW!

Misschien wel handig om te weten: ik (Lilian) heb zelf ook ervaring met de WW. Drie jaar geleden kwam ik door een reorganisatie compleet onverwacht thuis te zitten. Een uitkering aanvragen vond ik best lastig. Niet zozeer de aanvraag zelf, al was het best een papierwinkel met al die informatie die je aan moet leveren, maar vooral ook omdat ik het zelf een moeilijke situatie vond. Ik had jarenlang keihard gewerkt. Volgens de manager die mij vertelde dat ik geen baan meer had, had ik m’n werk altijd goed gedaan. En toch zat ik nu thuis. Ik was heel boos en verdrietig. En dan die uitkering: niemand in mijn familie had ooit een uitkering aangevraagd. Moest ik niet gewoon zo snel mogelijk weer een baan zoeken, wat dan ook?

Mijn familie en vrienden steunden me gelukkig en stimuleerden me om de tijd te nemen iets anders te zoeken. En toen kwam de quiz van VA school op m’n pad, bleek ik vervolgens bij het UWV een heel fijne coach te hebben en ben ik met behulp van de Startersregeling van het UWV uiteindelijk mijn eigen VA-bedrijf gestart. Ik maak nu met veel plezier content, blogs en webteksten voor andere ondernemers. En achteraf kan ik zeggen dat die uitkering eigenlijk een fantastische kans was, verpakt in niet zo mooi cadeaupapier.

Dat is in het kort mijn verhaal en zo zijn er nog veel meer virtual assistants die hun bedrijf vanuit de WW gestart zijn. Lees lekker verder voor de verhalen van Elles, Suzanne en Elke en laat je inspireren!

Elles Verheul

Elles pakte het net even anders aan

Elles kwam vorig jaar in oktober in de WW terecht. Ze had toen al 27 jaar werkervaring en moest, na jaren bij een bedrijf gewerkt te hebben, echt eerst even een beetje bijkomen. In die tijd solliciteerde ze wel, maar uiteindelijk wilde ze begin dit jaar toch onderzoeken of voor haarzelf beginnen iets voor haar was.

“Ik heb in januari eerst de onderzoeksperiode van 6 weken gedaan. Na die periode dacht ik: ik weet wel welke kant ik op wil, maar ik weet het niet zeker. Toen heb ik de oriëntatieweek gevolgd bij VA school. Ik was zo enthousiast dat ik daarna de hele opleiding ben gaan doen. In juni dacht ik: ik ga me inschrijven bij de KVK, maar dan pas per 1 september. Zo had ik nog tijd om me voor te bereiden. Want zo ben ik: als ik dan begin, dat wil ik het ook goed doen.”

Goed contact

Elles had goed contact met haar adviseur bij het UWV en heeft met de adviseur alles afgestemd. “We hebben overlegd over wat ik precies wilde doen en hoe ik dat wilde doen. Ik vertelde dat ik gebruik wilde maken van de startersperiode en dat ik een eigen bedrijf als VA wilde starten. ”Oh, zo leuk,” zei de adviseur geïnteresseerd, “Als je me jouw ondernemingsplan wilt sturen dan kan ik daar naar kijken, of er nog iets bij moet.” Dat plan had ik natuurlijk al netjes gemaakt na alle modules doorlopen te hebben. Daar was ze ook enthousiast over. “Nou, lekker beginnen en dan hebben we begin maart weer contact!” Dus ik zit nu in de startersperiode en zal na afloop kijken of ik dan verder wil met mijn bedrijf – wat ik wel denk – of weer terug wil in loondienst. De meeste mensen doen de onderzoeksperiode en dan meteen de startperiode er achteraan, maar dat heb ik dus niet gedaan.”

Hoe ervaart Elles de samenwerking met het UWV? “Ik ben heel blij dat ik een adviseur had die me de weg heeft gewezen en me heeft geholpen. Want het is anders best even zoeken hoe het in elkaar zit. En als je voor jezelf duidelijk hebt wat je wilt en wat je kunt en en dat ook goed kan overbrengen, dan zijn ze best wel heel heel behulpzaam.”

“Ik merk dat ik eerder ergens iets van zeg”

Hoe gaat het met het vinden van opdrachten? “Ik had de mazzel dat ik net voordat ik op vakantie ging werd benaderd door een bedrijf, of ik daar wilde komen werken. Nou ja weet je, ik ga op 1 september voor mezelf beginnen dus … nee ik wil niet in dienst. Dat is best wel wat om te zeggen, maar het voelde wel heel goed. En daar kon ik na mijn vakantie op 1 september voor 24 uur per week als zzp’er beginnen! Het was allemaal heel onverwachts en ging heel snel. Ik werk nu voor de helft thuis en de andere helft op kantoor. Na 27 jaar in dezelfde branche zit ik nu in een hele andere branche. Het is leuk en ik leer er veel nieuwe dingen. En ik ben veel aan het netwerken om toch te kijken of ik er nog wat andere uren bij kan krijgen. Dit bedrijf wil me eigenlijk graag in vaste dienst, maar dat ga ik niet doen. Ik vind het fijn om zelfstandig en flexibel te zijn. En ik merk dat ik eerder iets zeg. Als ik nu dingen zie bijvoorbeeld, zeg ik: weet je, dat zou ik niet zo doen. Dat doe ik nu makkelijker dan ik twee jaar geleden zou hebben gedaan. Dat is toch een mooie ontwikkeling hè?”

Elles heeft nog een mooie tip voor anderen die een bedrijf willen starten vanuit de WW: “Volg je hart, volg je gevoel. Als je denkt dat je het kunt, dan moet je het gewoon doen.”

Suzanne Hartgers

Suzanne was al gestart met haar eigen bedrijf

Toen ze op 22-02-22 haar eigen bedrijf inschreef bij de KVK, was Suzanne nog in loondienst. In mei stopte die baan, in overleg met haar werkgever. Omdat zij hiervoor gebruik maakten van een vaststellingsovereenkomst (met wederzijds goedkeuren werd het vaste contract beëindigd) had Suzanne recht op WW. En omdat haar bedrijf al bestond, waren de onderzoeks- en startersperiode in haar situatie niet van toepassing. Een ondernemingsplan inleveren was ook niet nodig. Suzanne vertelt hoe de start van haar bedrijf verder verliep.

“Omdat ik al begonnen was met mijn bedrijf kijkt het UWV naar het aantal uren dat ik heb besteed aan mijn bedrijf in de 26 weken voor de datum dat mijn WW startte. Ik was toen nog met de opleiding van VA school bezig en met de basis van mijn bedrijf. Dus ik had toen nog geen klanten, maar hield wel al mijn uren al bij. Op basis daarvan hebben ze een gemiddeld aantal uren berekend dat ik vrij mag besteden aan mijn bedrijf. Voor de 26 uur die ik in loondienst werkte blijf ik gewoon solliciteren. Aan het begin van de nieuwe maand geef ik aan hoeveel uren ik heb gewerkt en dan dan krijg ik daarover mijn uitkering. Als ik beneden de vastgestelde uren blijf krijg ik mijn volledige WW, maar als ik bijvoorbeeld 6 uur meer heb gewerkt, word ik gekort. En dat blijft dan gedurende de rest van de looptijd van de WW zo.”

“Zonde van hun en mijn tijd”

Dat klinkt best lastig, want wat nu als je een tijdelijke klant hebt voor meer uren? “Toen ik in mei uit loondienst ging kreeg ik in diezelfde week mijn eerste klanten. Ik heb nu drie klanten, maar niet voor vaste uren. Ik kom nog niet aan het maandelijks minimum, dus tot nu toe is dat geen probleem. En het is voor mij heel fijn dat ik de WW-uitkering ernaast heb. Ik ben wel gewoon eerlijk naar mijn werkcoach geweest en heb gezegd dat ik me echt wilde richten op mijn bedrijf en dat het niet mijn bedoeling is om weer in loondienst te gaan. Dat vond ze ook helemaal oké.” Wat Suzanne minder vond aan de samenwerking waren onzinnige telefoontjes. “Had ik allemaal formulieren ingevuld, kreeg ik telefonisch weer dezelfde vragen. Of dat ik voor vragen over een AOV-verzekering eerst een online training moest doen en vervolgens werd gebeld door een ondernemersadviseur van het UWV die mijn vragen niet kon beantwoorden. Dat vind ik zonde van hun tijd en mijn tijd.”

“Ik ga me inschrijven bij de KVK en dan zie ik het wel”

Suzanne wilde starten met haar bedrijf en niet wachten op goedkeuring van het UWV. “Ik ben vorig jaar september begonnen met VA school. En ik heb me in februari ingeschreven bij de KVK. Daarvoor hadden mijn werkgever en ik al een beetje gesproken over een vaststellingsovereenkomst. Toen dacht ik: weet je, ik ga me gewoon nu inschrijven bij de KVK en dan zie ik het wel. Want als ik 1 mei uit loondienst ga, dan moet ik de Startersregeling gaan aanvragen en 6 weken Onderzoeksperiode doen. En al die tijd mag ik niet online zichtbaar zijn, er zitten best strenge eisen aan. Maar ik wilde verder, was eigenlijk ook een beetje eigenwijs en vond 22-02-2022 een hele mooie datum. Ik heb het op die manier gedaan en achteraf ben ik er heel blij om dat het zo gelopen is. Maar het is niet een manier die heel bekend is. Iedereen heeft het eigenlijk altijd over die Startersregeling en niet over de manier hoe ik het doe.”

“Ruimte in mijn hoofd”

Suzanne heeft altijd in het toerisme gewerkt en richt zich als VA op ondernemers in die sector. “Dat is ook een branche die ik nog steeds heel leuk vind. Alleen niet meer in loondienst en ik wil niet meer alle vakanties werken. Ik help ondernemers met copywriting, het aanpassen en updaten van websites en administratieve taken zoals mailboxbeheer, het klaarzetten van betalingen en het maken van verkoopfacturen. Heel veel verschillende dingen eigenlijk. Ik zou heel graag een of twee klanten willen voor vaste uren zodat ik ook mijn WW kan stopzetten. Want het is natuurlijk ook een verplichting hè? Je moet erom denken dat je op de eerste van de maand je uren doorgeeft, dat je je sollicitaties doet. Het liefste wil ik daar zo rap mogelijk vanaf. Dat is wel een doel. Maar het is fijn dat ik die ondersteuning nu heb. Als je je baan in loondienst nog hebt, heb je in de praktijk minder tijd maar ook in je hoofd minder ruimte om met je bedrijf bezig te gaan. Ik merkte, toen ik de knoop had doorgehakt dat ik zou gaan stoppen met mijn baan in loondienst, dat ik gelijk in mijn hoofd meer ruimte kreeg om weer lekker met mijn bedrijf aan de slag te gaan.”

De tip van Suzanne: “Er mag wel wat meer aandacht besteed worden aan de mogelijkheid van een vaststellingsovereenkomst. Ik ben op mijn werk altijd het gesprek open en eerlijk aangegaan. Ik had het niet meer naar mijn zin, maar had een vast contract en dacht: ik moet zelf ontslag nemen dus ik moet eerst voldoende inkomsten hebben, want ik heb nergens recht op. Maar omdat ik er open over was kwam mijn manager zelf met deze optie. Die vaststellingsovereenkomst is trouwens niet altijd mogelijk, voor mensen die bij de overheid werken is deze bijvoorbeeld niet van toepassing. Dus dat is wel iets om je goed over te laten informeren.”

Elke had een super fijne ondernemerscoach

Vanwege een reorganisatie kwam Elke in de WW terecht. Na 14 jaar bij dezelfde werkgever werd het ook echt tijd voor iets anders. Ze had het nog niet helemaal scherp of ze voor zichzelf wilde gaan starten als Virtual Assistant of toch terug in loondienst wilde gaan. Dit heeft ze bij het UWV ook aangegeven. 

Elke Martinali

“Als je in gesprek gaat met het UWV dan krijg je in principe een loopbaancoach, voor begeleiding van werk naar werk. Maar als je voor jezelf wilt gaan starten dan krijg je een ondernemerscoach. Ik heb aangegeven dat ik er nog niet uit was, maar dat ik de wens had om voor mezelf te gaan starten. Toen kreeg ik een ondernemerscoach, een superfijne man die ook heel erg meedacht. Hij stelde voor om ondernemers te bellen en vragen te stellen over het ondernemerschap. Dat heb ik gedaan. Ik heb veel ondernemers gesproken en vooral heel veel vragen gesteld. Na deze gesprekken werd ik steeds enthousiaster over het ondernemerschap. Bovendien hielpen deze gesprekken mee aan het opbouwen van mijn netwerk. En voor het UWV worden de netwerkgesprekken ook gezien als sollicitatie-activiteit. Je moet natuurlijk wel aan een aantal verplichtingen voldoen als je gebruik maakt van de WW.”

“Ik ga dit doen”

We horen regelmatig dat mensen het traject bij het UWV best spannend vinden of hierbij druk ervaren. Elke heeft geen druk gevoeld in haar traject vanuit het UWV. “Het is belangrijk dat je noteert wanneer je waar aan moet voldoen. En een prettig contact met je adviseur helpt natuurlijk ook enorm”. Inmiddels was Elke volop aan de slag gegaan met de modules van VA School en werd de knoop doorgehakt. “Toen ik me inschreef bij de KVK en met de Startersperiode startte had ik nog recht op 4 maanden WW. Best spannend natuurlijk, want ik kon na mijn Startersperiode niet meer terug vallen op de WW. Dat was voor mij ook wel prima, want voor mij werd het steeds duidelijker: ik ga dit doen! Die eerste maanden had ik natuurlijk nog niet veel klanten, maar ik voelde aan alles, dit komt goed!”

Alweer twee jaar

Op 1 januari is Elke alweer twee jaar bezig als ondernemer. Ze is allround VA en heeft naast VA school een opleiding tot technisch VA gevolgd. “Ik werk met super leuke klanten en de werkzaamheden zijn erg divers. Meer en meer richt ik me op het maken en plaatsen van content voor social media berichten met bijbehorend beeldmateriaal zoals een e-book, whitepaper, slidepost etc. Hiervoor maak ik gebruik van Canva, echt een geweldig programma. De werkzaamheden voor verschillende klanten zijn erg divers. Van het updaten van websites, het maken van offertes en facturen tot het afnemen van interviews, schrijven van blogs en lokaal aanspreekpunt voor een nieuwbouwproject. Dus dat is heel divers. De afwisseling maakt het voor mij zo prettig om te werken als virtual assistant”.

“Denk niet te moeilijk”

Elke heeft een aantal tips voor anderen die vanuit de WW starten. “Als je echt geen klik hebt met je coach vanuit het UWV, vraag dan een andere coach aan. Een goede klik is namelijk belangrijk. Je deelt je struggles, je ondernemingsplan, er hangt best wel wat vanaf. Ben open over je pad en je reis zodat je coach ook met je mee kan denken. Mijn coach was niet goed op de hoogte van wat een VA was, dus ik ben hem daar over gaan vertellen. Hij werd enthousiast door mijn enthousiasme en zag er echt wel een markt in. Maar hij was ook realistisch en stelde vragen als: hoe ga je aan klanten komen? Ik had daar al goed over nagedacht en daardoor kreeg hij ook steeds meer vertrouwen in mij. Denk niet te moeilijk over het opstellen van je ondernemingsplan voor het UWV. Het gaat er niet om of je al precies weet wat je uurtarief is of wat je aan omzet wil gaan verdienen. Het gaat erom dat je een realistisch beeld weergeeft. Dus niet dat je in je financieel plaatje in de eerste maanden of tijdens de vakantieperiode een hoge omzet neerzet. Laat zien dat je goed over de verschillende onderwerpen van het ondernemerschap hebt nagedacht, dan komt het helemaal goed!”

Wil jij ontdekken of het starten van je eigen bedrijf als virtual assistant ook iets voor jou is? Doe dan mee aan de VA iets voor mij?! oriëntatieweek

Virtual assistant iets voor mij orientatieweek