Fijn he?! Tips hoe je je klant kunt opvoeden? Je verheugt je misschien nu al op deel 2. Ik zal je meteen maar uit de droom helpen. Dit is meteen het laatste deel. Want ik hoop dat je het na het lezen van deze blog volledig met me eens bent dat het opvoeden van je klant niet het gewenste resultaat oplevert. Je klant helpen daarentegen …

Vorige week tijdens haar focussessie vroeg Ilse: “Een van mijn klanten is zo traag. Ik zit al dagen te wachten op de foto’s zodat ik zijn website kan afronden. Alles staat al klaar en ik heb al een paar keer tijd gereserveerd in m’n agenda om het af te maken, maar er komt steeds niks. Ik begin het een beetje irritant te vinden. Ik vind het vervelend om te bellen waar het blijft. Hij wil toch ook dat het afkomt? Moet ik mijn klant nu achter z’n broek zitten?”.

Nee natuurlijk niet!

Hou van je klant

Deze klant is niet je kind. Deze klant is je klant. Van je klant moet je houden. Die moet je niet opvoeden. Die moet je helpen.

Jouw klant heeft jou ingehuurd omdat ‘ie jouw hulp nodig heeft. Omdat jij iets kunt wat hij of zij niet kan. Dus onderzoek wat dat is en geef dat … in het kwadraat!

Vraag na wat het ‘probleem’ is. Want als je weet wat het probleem is kan je meedenken en op zoek gaan naar de oplossing. Daarnaast is er nog een dingetje. Kijk, uitstelgedrag hebben we (zo goed als) allemaal. De truc is om voldoende gemotiveerd te zijn om iets te doen. Wat levert het op?

Dus als jij je klant kunt vertellen dat hoe eerder zijn website klaar is, hoe eerder hij nieuwe klanten aantrekt en hoe eerder hij meer omzet gaat genereren, dan zou je hem zomaar kunnen motiveren om het te doen.

Want het uitstellen van het verzenden van de foto’s lijkt een eenvoudig geval van uitstel. Maar eigenlijk is het uitstel van omzet. Zo simpel is het. Dan wordt het vaak wel ineens een ander verhaal.

Krijg wat je wilt

Dus hoe eerder jij ervoor zorgt dat je krijgt wat je wilt. Hoe eerder het project klaar is. Hoe eerder jouw klant geld verdient. En daar wordt hij blij van.

En zeg het ook gerust tegen je klant ‘Als je die actie uitstelt, stel je dus eigenlijk ook je omzet uit.” Moet jij eens opletten wat er dan gebeurt 😉

En als jij niet helpt om die ondernemer snel z’n website (of andere doelstelling) te realiseren, stel jij dus indirect ook zijn omzet uit. Is dat behulpzaam? Nee! Dus praat met je klant. Vraag waar je bij kunt helpen om de volgende stap te zetten. Is hij wel tevreden over de foto’s. Is hij bekend met We Transfer voor het verzenden van de foto’s? Staan de foto’s op een gedeelde schijf? Kun jij helpen bij het maken van een selectie? Heeft hij wel tijd ingepland in zijn agenda om hier even werk van te maken? En er zijn misschien nog wel tientallen vragen te bedenken. Jouw taak is om dé reden te vinden en het op te lossen.

Uitstel van actie is uitstel van omzet

Help alsjeblieft je klant en daarmee jezelf. En realiseer je dat zijn uitgestelde omzet ook jouw uitgestelde omzet is. Daarnaast zijn al die gereserveerde blokken in jouw agenda pure verspilling. Natuurlijk vermaak je je prima, maar dan vul je het vaak met onbetaald werk. Waar of niet waar?

So repeat after me: “Uitstel van actie is uitstel van omzet!”

Zet het op je website. Op je Instragram. In je LinkedIn header:

Ik help bedrijven en ondernemers om in actie te komen en hun bedrijfsdoelen te halen!

Beloofd?

Liefs, take care,

Hanneke