Linda

Een jaar geleden deed Linda mee aan de oriëntatieweek VA, iets voor mij?!. Een week lang zat ze elke avond geboeid achter haar laptop, te luisteren en te kijken naar Hanneke. Intussen maakte haar hoofd overuren en elke link en pagina die werd genoemd, zocht ze direct op. Nog voordat de laatste sessie op vrijdag van start ging, wist ze het zeker: ze wilde VA worden!

Linda heeft haar reis op papier gezet en wil graag haar avontuur met je delen. Lees je mee?

Februari 2022

Het is een roerige tijd. Corona heerst en we werken al een jaar thuis. Het lijkt erop dat we binnenkort weer naar kantoor moeten en ik zie er eerlijk gezegd een beetje tegenop. Het thuiswerken bevalt me erg goed, en ik merk dat ik de connectie met (een deel van) het team dat ik coördineer wat kwijt ben. Ik vind het ingewikkeld om daar op een goede manier mee om te gaan. Ik maak me ook wat zorgen: ik raak niet uitgerust en voel me uitgeblust. Met de hulp van een coach probeer ik te ontdekken waar ik nog lol in heb, en wat ik zou kunnen veranderen om weer met plezier naar m’n werk te gaan. Ik weet het even niet…

Linda een jaar later - invulboekje

Maart 2022

Tijdens het scrollen op zoek naar energiegevers komt de ‘VA, iets voor mij?! oriëntatieweek’ voorbij. Ik meld me aan en zit een week lang elke avond geboeid achter m’n laptop, te luisteren en te kijken naar Hanneke. En intussen maakt m’n hoofd overuren en zoek ik direct elke pagina en elke link op die ze noemt. De vrijdagavond sessie hoef ik niet eens meer te kijken, ik weet al dat dit is wat ik wil: VA worden. Begin april begin ik aan de opleiding van VA School.

Mei 2022

Ik doe één van de leukste dingen die ik ooit gedaan heb: ik maak een afspraak bij de KvK en schrijf mijn bedrijf in. VA-Studio Kalina is geboren! Hoewel mijn loondienst me qua tijdsbesteding nog belemmert om mijn bedrijf verder te ontwikkelen, vind ik het fantastisch om er op de achtergrond mee bezig te zijn: een logo bedenken, een website bouwen en vullen met tekst en intussen werk ik aan de opleiding. Ik vertel er op m’n werk over en daarmee wordt het echt. Met mijn leidinggevende bespreek ik mijn ambities en ik ben dankbaar voor de ruimte en vrijheid die hij me geeft om mijn VA-schap te ontwikkelen. Ik kan minder uren gaan werken én ik mag iemand aannemen om een deel van mijn werkzaamheden over te nemen. 

Linda eerste jaar

Juli 2022

Mijn eerste netwerkbijeenkomst… Stoer heb ik me aangemeld maar ik sterf duizend doden. Wat vind ik dit spannend. Hoe toegankelijk het ondernemersnetwerk online ook lijkt, het idee dat ik (1.) in m’n eentje naar binnen moet gaan bij (2.) een groep mensen waar ik niemand ken, maakt dat het zweet me uitbreekt. Ik blijf een kwartier lang in m’n auto zitten om eens te kijken welk soort ondernemer bij deze club is aangesloten en bedenk me gerustgesteld dat het ook maar gewone mensen zijn en dat ik een volgende keer best een fijne spijkerbroek kan aantrekken. De ochtend is leerzaam, spannend, eenzaam, verrassend en ik besluit om de volgende maand gewoon weer te gaan. Nu de kop eraf is, durf ik dat best! En bovendien is het leuk en voelt het rete stoer om mijn eigen visitekaartjes te kunnen uitdelen.

September 2022

Tijdens de vakantie in Spanje rond ik de laatste modules van de opleiding af. Eind augustus lever ik de eindopdracht in en als ik op 1 september mijn certificaat ontvang, ben ik blij en trots. Het is ook de dag dat mijn uren in loondienst teruggedraaid worden waardoor ik meer ruimte krijg om alvast wat kleine opdrachten aan te nemen. Wat vind ik het heerlijk om te ervaren hoe dat is: werken voor mezelf, dingen doen die ik leuk vind, facturen uitsturen voor de gewerkte uren. Jammer genoeg heb ik met mijn eerste opdrachtgever geen goede klik en beëindigen we op mijn initiatief na twee weken onze samenwerking. Maar ik heb ervan geleerd en duidelijk gevoeld dat een dergelijke samenwerking niet het soort samenwerking is dat ik zoek.  

Linda een jaar later - invulboekje

December 2022

Intussen ben ik mij verder aan het verdiepen in copywriting en SEO. Ik vind het ontzettend leuk om te doen. Hoewel ik altijd heb geschreven (dagboekjes, vakantieboekjes, opstellen op school) is het schrijven van commerciële teksten toch echt andere koek. 

Later in de maand word ik benaderd voor een tijdelijke klus op interim basis. Niet per se de stap die ik in gedachte had (ik zou immers vanuit huis gaan werken) en ik moet schuiven in m’n loondienst dagen, maar ik wil er voor gaan. Gelukkig krijg ik ook nu de ruimte die ik nodig heb om mijn droom(baan) te kunnen verwezenlijken. In januari ga ik beginnen: een mooie opdracht voor drie maanden, 16 uur per week. 

En het ondernemersnetwerk waar ik in juli schoorvoetend binnenstapte, heeft me gevraagd om wat werk voor hun website en nieuwsbrief te verrichten. Het is voor een paar uurtjes per week en het is werken met teksten, dus helemaal in mijn straatje! Ik ga heel tevreden de feestdagen in!

April 2023

Het is een pittige periode met m’n werk in loondienst en de 16 uur op locatie bij mijn opdrachtgever. Daarnaast zijn er wat notuleerklussen en is er het werk voor het ondernemersnetwerk en mijn studie, dus mijn dagen zijn vol te noemen. Mensen om me heen zeggen dat ik een beetje op mezelf moet passen maar ik weet dat het tijdelijk is. Ik noem het investeren. Ik gaap en ga door. In loondienst is mijn werk (op eigen verzoek) veranderd en we spreken af dat ik deze werkzaamheden tot september zal uitvoeren. Daarna zal ik mijn dienstverband beëindigen, zo is het plan.

De interim opdracht loopt intussen ten einde en ik word benaderd door een bedrijf uit de omgeving. Een gezamenlijke zakelijke relatie heeft er mijn gegevens achtergelaten en we maken kennis. Zij zoeken een officemanager, en ook op interimbasis. Het klikt, en wanneer mijn lopende opdracht afloopt, start ik bij deze opdrachtgever. Ook weer voor 16 uur in de week; de overige uren van de week werk ik in loondienst en aan m’n studie. Aan de drukke periode komt voorlopig nog geen einde, maar ik noem het nog altijd investeren. 

Linda een jaar later - invulboekje

September 2023

Ik ben zelfstandig ondernemer! Niet een beetje, niet voor een deel. Gewoon helemaal 100%. Er is geen rugdekking meer, ik moet alles zelf zien te rooien. En wat ben ik trots dat het gelukt is! Mijn opdracht is uitgebreid naar 24 uur, wat voelt als een heerlijk veilige basis. Daarnaast heb ik een aantal kleinere opdrachten lopen zoals het werk voor het ondernemersnetwerk, periodiek notuleren bij verschillende partijen, websiteteksten schrijven en blogs redigeren. 

Het werken als interim officemanager en het werken voor het ondernemersnetwerk geven me het gevoel dat ik bij een team hoor, al ben ik zelfstandig. Ik geniet van netwerk- en inspiratiebijeenkomsten, van coachings- en instructiedagen. Ik leer boekhouden en SEO. Ik word steeds beter in plannen en ga, nadat ik de eerste twee weken compleet los ging met allerlei afspraken, nu voorzichtiger om met mijn tijd.  

Ik ben zelfstandig ondernemer. En bijzonder in m’n sas.

#zzp #vaschool #VAopleiding #avonturen #zelfstandig #dowhatyoulove #growwhileyougo #droombaan #virtueelassistent #virtualassistant #VA

Wil jij ook onderzoeken of VA worden bij jou past en jouw eigen reis uitstippelen? Doe dan net als Linda mee met de oriëntatieweek ‘VA, iets voor mij?!‘. Elke dag staan de werkboeken, webinars, video’s en leuke extra’s voor je klaar en je hebt maar liefst drie weken toegang in onze prachtige online leeromgeving. Ontdek zelf of het werken als virtual assistant iets voor je is.

Volg ons op Instagram voor nog meer hersenspinsels en inspiratie