Is ondernemen iets voor mij?

Als je nog in loondienst werkt, kan ik me voorstellen dat je denkt: ondernemen, dat is toch niets voor mij? Meestal komt die mening (of is het eigenlijk angst?) voort uit een opeenstapeling van ervaringen, aannames en veronderstellingen. Zo gek vind ik dat niet, maar de ene ondernemer is de andere niet. En als we het hebben over online ondernemen dan is er nog zoveel nieuws te ontdekken. Maar laten we nu niet direct te hard van stapel lopen en gewoon eens kijken waarom ik denk dat ondernemen voor veel mensen een goed idee kan zijn.
Want als jij meer vrijheid, balans en regie over je leven wilt, dan is voor jezelf werken juist een superlogische stap! In dit blog een 10 vragen om te checken of ondernemen iets is dat bij jou past!

Ondernemen is eigenlijk gewoon de ideale baan creëren rondom de persoon die je bent

Een ondernemer is voor mij iemand die iets doet uit een passie of bezieling. Ondernemen is in mijn ogen jouw ideale baan creëren rondom de persoon die je echt bent. Bij een baan staat vaak al veel vast: eisen of wensen met betrekking tot de uitvoering van het werk, de werkplek, je salaris en het aantal vakantiedagen. Maar bij een eigen onderneming, daarvoor moet (en mag!) je alles zelf precies vormgeven hoe je het wilt. Alles mag je zelf bedenken. Van je marketingstrategie tot dagen dat je werkt, van het lettertype op je visitekaartje tot de plek waar je gaat werken. Jij bepaalt. Alles. 

Ik ben er na meer dan 13 jaar ondernemen 100% van overtuigd dat je jouw droombaan helemaal zelf kunt vormgeven. Maar wat heb je daarvoor nodig? En hoe kun je checken of ondernemen iets voor je is? 

Ik heb een checklist voor jou gemaakt om te ontdekken of het ondernemerschap iets is dat bij je past!

 

Ben je enthousiast?

Het eerste wat ik zou willen weten is: ben je enthousiast? Ga je ergens echt voor? Word je wel eens ergens echt kwaad over? Raak je gefrustreerd als je ziet dat iets niet goed gaat? Mooi. Dat zegt voor mij alles over passie. Er gaat veel tijd in ondernemen zitten en niet alles wat je erin stopt levert meteen iets op. Dan moet je enthousiast kunnen blijven en dingen doen die je leuk vindt. En natuurlijk ook voor de mensen die je leuk vindt. Want zelfs al verkoop je dan niks, dan heb je in ieder geval een waardevol gesprek gehad, of een fijn moment. Jouw enthousiasme is als een magneet. Daarmee trek je de juiste mensen aan.

Zoek je graag dingen zelf uit?

Vind je het leuk om echt dingen uit te zoeken? Ondernemen is heel veel zelf op pad gaan, zelf ondervinden wat bij je past en hoe iets werkt. Het is een wereld waar, als die eenmaal opengaat, alleen maar meer bij komt aan informatie en mogelijkheden. Daar moet je van houden. Een nieuwsgierige en onderzoekende houding is een must. 

Ben je zelfstartend?

Als je jouw eigen onderneming gaat starten, is het de bedoeling dat jij zelf de boel aanstuurt. Dat is logisch natuurlijk, maar daarom is het goed om even bij jezelf te checken: ben ik zelfstartend? Ben ik iemand die zelf ook het heft in eigen handen kan nemen? Kan ik snel en daadkrachtig keuzes maken? Geen punt als dat nu nog niet het geval is, maar hou het in de gaten, want het is een belangrijke eigenschap.

Weet je ook waarom je het wilt?

Een belangrijk uitgangspunt voor ondernemen is dat je het echt moet willen. Want het is hartstikke leuk, maar ook heel hard werken. Weet jij waarom je dit zo graag wilt? Wat het je moet opleveren in de grootste zin van het woord? Als je dat nog niet weet, dan is het fijn om daarin te investeren. Om te ontdekken: dit is waarom ik doe wat ik doe. Want alles wat je daarna moet doen, gaat dan eigenlijk vanzelf. If the why is clear, the how is easy.

Weet je voor wie je dit wilt doen?

Als ik onze lezers een beetje ken, dan weet ik dat zij niets liever doen dan anderen helpen. Dat is hun eerste natuur. Ik geloof dat het slim is om dan ook heel goed na te gaan voor wie je dit wilt doen. Als je een baan hebt dan denken we daar vaak niet bij na,  je doet het gewoon. Als je als ondernemer zelf je klanten kunt kiezen, hoe heerlijk zou dat zijn. Wat een energie ga je dan overhouden. En door je klanten goed te kennen, kun je inschatten welk positief of negatief effect jouw acties op hen hebben. Dan ben je echt bezig met strategie en dat is ondernemen.

Creëer jij je eigen kansen?

Kansen zien is geweldig, maar je eigen kansen creëren dat gaat ervoor zorgen dat je onderneming succesvol wordt. Het is een beetje een combinatie van de vijf genoemde punten. Als je je daar in verdiept dan komt er een soort energie vrij die ervoor gaat zorgen dat je jouw potentie optimaal benut. Daarom vind ik Bas Smit en Nicolette van Dam ook zo’n gaaf setje. Die pakken en maken echt iedere kans die ze krijgen. Zo gaaf!

Durf je te vragen?

Je verwacht misschien dat ondernemers alles al weten. Dat ze gewoon gas geven and that’s it. Ze weten wat ze moeten doen. Tenminste zo ziet het er van een afstandje uit. Maar het tegenovergestelde is waar. Het ziet er zo makkelijk uit omdat ze voordat ze het gingen doen al tientallen vragen hebben gesteld. Het is superslim om veel gerichte vragen te stellen. ‘Question Everything’ en er gaat een wereld voor je open. En als je dan vervolgens je eigen plan trekt en in actie komt om die kennis direct toe te passen, dat is ondernemen. 

Ben je optimistisch van aard?

Het ondernemerschap is een uitdaging, zeker in deze tijd. Daarom is het belangrijk dat je zelf kunt voelen: wat kan er wel? Dat je van jezelf weet dat je altijd in die oplossingsgerichte stand gaat. Met een gezonde portie optimisme. En sommige mensen verwarren optimisme met positiviteit. Een positieve houding “Het komt wel goed” is zeker handig, maar optimistisch is wat mij betreft de overtreffende trap. Je weet zeker dat het linksom of rechtsom helemaal goed komt en hebt daar 100% vertrouwen in. Optimistisch zijn vind ik ook handig op het moment dat je gewoon keihard op je bek gaat. Ondernemen is experimenteren, falen, stralen. Daarmee komen we meteen op het volgende punt:

Ben je faalvaardig?

Als je op je bek durft te gaan en van jezelf weet: daar groei ik van, daar leer ik van, dan is ondernemen echt wel jouw ding denk ik. Van fouten kun je leren. Dat heb ik in het bedrijfsleven wel eens gemist. Daar werden mensen direct afgebrand als ze een fout maakten. Daar werden ze bang van en daarna probeerden ze het niet eens meer. Zonde. Dat vind ik het fijne aan ondernemen: zeker in het begin, als je in je eentje bent, is er maar één iemand die last heeft van je fouten en dat ben jij zelf. Ja of je klant natuurlijk, maar omdat je van professional naar professional communiceert is er vaak veel meer begrip en ruimte om het weer op te lossen. En daar leer je dan weer van. Dat vind ik dan ook weer de ultieme vrijheid van ondernemen.Fouten maken waar je kunt.

Kun je echt stralen?

Minstens zo belangrijk als het durven falen, is het wennen aan het stralen! Ik heb gezien dat heel veel startende ondernemers een bepaalde mate van straalangst hebben. En dan heb ik het niet alleen over online zichtbaarheid, maar ook gewoon over succes hebben, in de picture staan en complimenten kunnen ontvangen.Dat is ook stralen. En stralen kan gewoon soms heel erg overwhelming zijn. Maar er zit niks anders op toch? Gewoon aan wennen dus. Want als jij gaat doen wat je te doen hebt en je doet dat met vallen en opstaan. Dan verdien jij een groot applaus!

En… ben je ondernemend?

Misschien boezemt deze checklist je angst in. En je weet nu ondertussen dat die angst dus ook straalangst kan zijn. Je bent niet voor niets door blijven lezen. Jij wilt de touwtjes in handen nemen. En je bent superbang. Geeft niet. Wij gaan je helpen. Want in de wereld van de ondernemers is er altijd wel iemand die net iets meer ervaring, expertise, kennis en kunde heeft. Dat maakt het ook direct zo gaaf. Je moet het wel zelf doen, maar je hoeft het niet alleen te doen.

Kijk deze interessante video als je nieuwsgierig bent of het ondernemerschap iets voor jou is. Ben je geprikkeld en wil je meer weten over het werken als virtual assistant? Begin dan nu met onze leuke quiz, ontdek welk type virtual assistant jij het meest in je hebt en ontvang een magisch aanbod om jouw ontdekkingsreis te starten.

Helder krijgen wat je wilt is de basis voor al je keuzes. Of dat het ondernemerschap is of iets anders. Helderheid rocks! Ik wil weten waar jij echt blij van wordt. Ik wil weten welke kleur je droombaan heeft. Of ie in Nederland of ergens in het buitenland het beste tot z’n recht komt. Hoe je omgeving eruit ziet. En zo heb ik nog tientallen leuke vragen voor je liggen voor het webinar ‘Visualiseer je droombaan’. Ik werk ook op intuïtie, dus er kan zomaar ook een ‘rare’ vraag tussen zitten.

Laat je fantasie even de vrije loop en kijk waar het je brengt. Niets hoeft, alles mag. Doe je mee?

Gratis webinars VA school