Stephanie Jansen uitzicht haven

Mijn opleiding- en carrièrepad kan ik niet anders omschrijven dan chaotisch. Ik heb altijd veel moeite gehad met het bepalen van een richting of een vorm die voor mij werkt. Na een aantal half afgemaakte opleidingen binnen de mode en zelfs nog een blauwe maandag culturele antropologie gestudeerd te hebben had ik me aangemeld bij een uitzendbureau. Ik kwam in de logistieke sector terecht, een enorme ommezwaai. Maar ik ging houden van de logica achter in-en uitvoerende goederen en de daarbij horende administratie en planning. Langzaam leerde ik en klom ik omhoog.

Tot ik na 20 jaar het niet meer kon opbrengen en ik toch echt moest gaan onderzoeken wat beter bij me paste dan elke dag naar een kantoor en daar -in mijn ogen- behoorlijk wat onnodige handelingen moest verrichten. Dankzij een jobcoach kwam ik uit bij het vak van coupeuse. Ik had al de nodige ervaring met het vervaardigen van kleding maar ik vond het leuk om me echt te verdiepen in deze ambacht en eindelijk een papiertje te halen. Al tijdens mijn opleiding kreeg ik opdrachten en ben ik met veel plezier en inzet aan het werk gegaan als zelfstandig coupeuse vanuit mijn eigen atelier op de zolder van ons huis.

‘Ik zou wel eens een goede assistent kunnen zijn.’

Tijdens dat werk heb ik zoveel leuke mensen leren kennen en onverwachte interessante gesprekken gehad. Ik had van tevoren verwacht dat ik het hebben van mijn vaste aantal collega’s erg zou missen maar dat bleek mede door al die leuke klanten helemaal niet het geval te zijn. Tijdens een van deze gesprekken besprak ik mijn wens om al dan niet tijdelijk in een zonniger land te wonen maar dat ik mijn werk als coupeuse niet zomaar tijdelijk mee kon verhuizen. Zowel het verhuizen van mijn machinepark, alle benodigdheden en de taal zouden problematisch zijn. Maar, zo vertelde ik, ik zou wel eens een goede assistent kunnen zijn.

‘Als ik dan ook nog eens werk zou kunnen doen wat ‘af’ komt zonder de druk van voortdurende twijfel en ook nog eens onder de Spaanse zon, zouden veel dromen uitkomen.’

Eigen tijd indelen en zelf prioriteiten bepalen

Het was mijn klant die mij adviseerde om te kijken naar het beroep van virtual assistant. Ik werd enthousiast en dacht: dit zou zomaar eens kunnen werken! Zelfstandig werken beviel me al heel goed. Ik vind het zo ontzettend fijn om mijn eigen tijd in te kunnen delen, prioriteiten te bepalen en mijn taken aan te passen naar mijn wens. Als ik dan ook nog eens werk zou kunnen doen wat ‘af’ komt zonder de druk van voortdurende twijfel en ook nog eens onder de Spaanse zon, zouden veel dromen uitkomen.

VA, iets voor mij? Si!

In februari 2023 heb ik deelgenomen aan de oriëntatieweek. Mijn eerste indruk van VA school was heel positief, en meegesleurd door het enthousiasme van Hanneke en haar team heb ik me uiteindelijk opgegeven en ben ik eind mei met de opleiding gestart. Mijn insteek was om 1 module per week te doen maar dat bleek al snel niet haalbaar. Ik had nog redelijk wat opdrachten als coupeuse af te ronden. Daarbij heb ik ook veel tijd besteed aan onze hond, hij werd die zomer ziek en we hebben na een paar maanden getob helaas afscheid van hem moeten nemen.

‘Ik heb altijd gedacht niet te kunnen schrijven, maar zoals met zoveel dingen geldt ook hier: als je jezelf blijft en het op jouw manier doet, is dat meer dan voldoende.’

Nikkie Paperdork

Creatief met tools

Werken met mijn handen gaat me zo natuurlijk af dat ik was vergeten hoe het was om ‘echt’ te leren. Ik vond het best lastig om weer te studeren. Gaandeweg ging het leren me steeds beter af. Een van mijn motivaties om de opleiding te doen was om erachter te komen of ik tools zou leren kennen waarmee ik mijn creativiteit kan inzetten. Dat blijkt met Canva te kunnen, zo leuk om daarmee te werken! Ook heb ik ontdekt hoe leuk copywriting kan zijn. Ik heb altijd gedacht niet te kunnen schrijven, maar zoals met zoveel dingen geldt ook hier: als je jezelf blijft en het op jouw manier doet, is dat meer dan voldoende.

Slingers en confetti

In september heb ik mijn bedrijfsnaam bij de KvK kunnen omzetten, een feestelijk moment, en kon ik eindelijk aan mijn website gaan klussen. Doordat ik wat achter liep in de opleiding ten opzichte van mijn bij de start gekozen tijdsduur, werd ik geattendeerd op de cursus ‘succesvol een training volgen’ binnen VA School. Ik ben erachter gekomen dat ik veel nieuwe of andere leerdoelen of manieren aanging terwijl het veel makkelijker is om gebruik te maken van alles wat ik al weet of eerder geleerd heb.

Het overlijden van onze hond zorgde ervoor dat mijn vriend en ik onze plannen om naar Zuid-Spanje te vertrekken konden gaan inplannen. Het plan was om daar vier maanden te wonen, in verschillende plaatsen of regio’s om het land iets beter te leren kennen en te ervaren hoe we het zouden vinden om tijdelijk op deze manier in het buitenland te wonen en te werken. 

Stephanie Jansen uitzicht haven

Top 3 belangrijkste inzichten tijdens het doen van de opleiding:

  • Ik heb de tools en gebieden ontdekt die ik leuk vind om te doen als VA
  • Ik weet al best veel en heb nu geleerd hoe ik daar meer gebruik van kan maken
  • Zelfs ík kan social media inzetten om mijn bedrijf in de schijnwerpers te zetten

Spanje: here we come!

Bij ons vertrek in november was ik nog niet klaar met de opleiding en werkte ik nog steeds voor die ene klant. Maar we vertrokken! Ik naderde ondertussen het einde van de opleiding en kwam erachter dat er nog veel werk verstopt zat in de verschillende modules. Digitale toegankelijkheid is er een van, heel erg fijn om daarmee kennis te maken. Misschien kan ik in de toekomst mijn kennis verder uitbreiden op dat vlak. Mijn doel om via de opleiding veel tools te leren kennen is bereikt!

Ik merkte dat ik me lastiger kon concentreren met al die zon. Maar met gebruik van de Pomodoro techniek (ook bij VA school geleerd) werkte ik 25 minuten aan de opleiding en mocht ik tussendoor even in de zon liggen. En dat werkte super motiverend!

‘Ik merk dat ik tijdens het doen van de training ver gekomen ben. Ik heb veel geleerd, vooral over mezelf.’

Vallen en weer opstaan

Toen was het zover: het maken van de eindopdracht. Deze is iets uitgebreider dan ik van tevoren had verwacht. Het is een reis door de opleiding met een paar creatieve uitsmijters als toetje en ik moet behoorlijk uit mijn comfortzone treden voor de pitch. Maar ook dat lukte! En ik merk dat ik tijdens het doen van de training ver gekomen ben. Ik heb veel geleerd, vooral over mezelf. Over waar ik sta en wat ik belangrijk vind, waar mijn wensen en mijn grenzen liggen. Erg prettig dat de opleiding hier ook aandacht aan besteedt.

Een tegenvaller was dat ik mijn Instagram account moest opzeggen en een hele(!) maand moest wachten tot ik weer een nieuwe mocht opzetten. Ik was nét lekker bezig na het doen van de Zichtbaarheid Challenge van Hanneke en ik begon er zelfs plezier in te krijgen. Ik! Je moet weten dat ik een behoorlijke aversie tegen social media heb. Maar het is natuurlijk wel nodig dat ik mezelf en mijn bedrijf laat zien om klanten te kunnen trekken. Ik bleek met mijn stomme hoofd mijn account te hebben opgezet als onderdeel van het account van mijn klant. Gelukkig is mijn klant enorm relaxed en vormt dat verder geen probleem. Weer een les geleerd.

Vol vertrouwen en zon op weg naar de toekomst

En dan… Begin 2024 leverde ik dan eindelijk mijn eindopdracht in. En hoewel ik tijdens mijn verblijf in Spanje nog niet naar nieuwe opdrachten en klanten heb gezocht, ben ik super positief over mijn voornemen werk te zoeken als virtual assistent. Enerzijds omdat ik het werk veel leuker vind dan verwacht en anderzijds omdat ik nu meer dan ooit vastbesloten ben een groot gedeelte van het jaar in een ander land dan Nederland te verblijven. Ik ga vol vertrouwen en zon dit nieuwe jaar in!

Mijn meest memorabele viermomenten:

  • Via de cursus ‘zichtbaarheid challenge media’ als stok achter de deur begin ik zowaar lol te krijgen in het gebruik van social media.
  • Het vinden van mijn nieuwe bedrijfsnaam: Assist a lot
  • Het zelf opzetten van mijn nieuwe website.
Stephanie Jansen

Wil jij ook onderzoeken of VA worden bij jou past en jouw eigen reis uitstippelen? Doe dan net als Stephanie mee met de oriëntatieweek. Elke dag staan de werkboeken, webinars, video’s en leuke extra’s voor je klaar en je hebt maar liefst drie weken toegang in onze prachtige online leeromgeving. Ontdek zelf of het werken als virtual assistant iets voor je is.

Volg ons op Instagram voor nog meer hersenspinsels en inspiratie