De zon schijnt voor Annelies Groenewegen en zij geniet hier met volle teugen van. Als je naar dat blije koppie kijkt geloof je bijna niet dat het kort geleden noodweer was in haar leven. De toekomst die voor haar ligt ontvangt ze met een glimlach.

Het afgelopen jaar zien wij en voelt zij zichzelf groeien qua energie en levensvreugde. Sinds haar start als VA met haar bedrijf Totjerecht is zij niet ‘alleen’ echtgenoot en moeder, maar ook weer onderdeel van de maatschappij. Met de mooie opdrachten die ze heeft en de dromen die ze waarmaakt is ze nu waar ze wil zijn.

Mijn moment

“Ik hunkerde naar flexibiliteit. Doordat ik erg ziek ben geweest wist ik dat ik niet meer verder kon én wilde gaan op dezelfde weg. Vorig jaar tijdens mijn vakantie in Kroatië heb ik de knoop echt doorgehakt. Op een donderdagavond klapte ik de laptop open voor een webinar met Hanneke en Nathalie. Ik volgde de dames al een tijdje en had al een aantal webinars bijgewoond, maar die bewuste avond in Kroatië was echt het moment. Mijn moment! De twijfels waren (oké.. bijna alle twijfels) weg en ik wist dat dit was wat mij gelukkig zou maken.”

Klaar als een klontje

“Het kiezen voor een expertise, iets waar veel collega-VA’s over struikelen, was voor mij zo klaar als een klontje. Mijn ambitie is om advocaten en juristen tot hun recht te laten komen. In letterlijke en figuurlijke zin. Door mijn jarenlange ervaring (sinds 1985!) heb ik echt een expertstatus opgebouwd. Waar ik wel behoefte aan had, was begeleiding bij het zakelijke gedeelte. Er komt toch veel kijken bij het opzetten van je bedrijf. Bij VA school kon dit op mijn eigen tempo en op momenten die mij passen.”

Mest voor de toekomst

“Ik voel me een rijk mens. Ik durf zelfs te zeggen dat ik door alle shit een stuk rijker geworden ben. En zelfs dat ik alle shit (nou ja, bijna alle shit) niet had willen missen. Zonder was ik niet de persoon geweest die ik nu ben. En die vind ik erg leuk! 😉 Een bekende uitspraak van me is ‘de shit uit je verleden is de mest voor de toekomst’ Ik weet inmiddels dat welke ellende je ook meemaakt (scheiding, verlies, ontslag, ziekte), je er later positief op terug kunt kijken.”.

Een leven voor en na

“Ik weet ook dat als je middenin de ellende zit dit helemaal niet zo voelt. Daar heb je ook niet eens ruimte voor. Je staat op overlevingsstand.  Je ziet het ‘echte leven’, maar bent er geen onderdeel meer van. Er is echt een leven voor en een leven erna. Het moment dat we de diagnose borstkanker kregen en geen idee hadden hoe het zou gaan aflopen was vreselijk. Mijn ziekteperiode heeft zeker ruim twee jaar geduurd met veel ups en downs. Ik heb zoveel kracht geput uit de steun van mijn lieve echtgenoot Anton, die zich al die jaren heeft weggecijferd om mij ter zijde te staan. Och, en die heerlijke kinderen van ons. Daarnaast hielp het me erg om bezig te zijn. Ik heb gehaakt tot ik een ons woog!”

Meant to be

“Ik ben wat ongeduldig van aard. Best wel heel erg ongeduldig eigenlijk. Altijd geweest. Nog steeds wel een beetje. Dat heeft mij erg beperkt in mijn leven voor mijn ziekte en vooral tijdens mijn ziekte. Ik weet nu uit ervaring dat met geduld en door het nemen van tijd en ruimte alles op zijn plek komt. Dan ben je er klaar voor en is het ‘meant to be’!” Het is wat het is. Een ding is zeker: niets is zeker!”

Meer ervaringsverhalen lezen?

Ben je benieuwd naar meer ervaringsverhalen van andere virtual assistants? .