VA en haar klant Fanny Estoppey vAbility

Stel, je overweegt voor jezelf te beginnen als virtual assistant. Dan heb je vast een berg vragen. Want kun je bijvoorbeeld virtual assistant worden en tegelijkertijd in loondienst blijven? En moet je dan ook dingen doen die je niet kan? En wat nou als een opdracht helemaal niet bij je past? Speciaal voor jou is er de VA school VA iets voor mij? oriëntatieweek’, dé ontdekkingsreis voor VA wannabees. Een week lang inspiratie met originele opdrachten die je prikkelen om na te denken over jouw toekomst. Want die toekomst, die heb je zelf in de hand!

Vraag maar raak

Onderdeel van de ‘VA iets voor mij? oriëntatieweek’ is ‘Vraag het de VA’s’. Een laagdrempelige online bijeenkomst onder leiding van Hanneke Wessel, waarbij de oriëntatieweek-deelnemers de virtual assistants alles mogen vragen over het vak en het starten van een eigen bedrijf. Zo schoven onlangs Monique, Lynn Vinke, Vera Hilbrink, Marijke Blom-Dam en Annemieke Kersting aan om vragen van deelnemers te beantwoorden. We delen de leukste vragen en mooiste inzichten graag met je!

Gaan van die glijbaan!

De stemming zit er direct goed in: “Superleuk om te doen en ook wel spannend. Maar we hebben er zin in!” Nadat de VA’s zichzelf hebben voorgesteld, trapt Hanneke af met de eerste vraag. “Hoe ervaren jullie die nieuwe wereld van VA’s waarin je terecht kwam?” Enthousiast vertelt Annemieke over de mensen die ze heeft leren kennen. Zelf heeft ze ook ooit meegedaan aan de ‘VA iets voor mij? oriëntatieweek’. “Daar heb ik iemand gezien in het panel en die heb ik geappt: zullen we eens kletsen? Daar heb ik een heel leuk contact aan overgehouden. En ik heb een leuke buddy. Er wordt wel eens gevraagd: “Mis je geen collega’s? Is het niet eenzaam?” Nou, helemaal niet! Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Er zijn zoveel netwerkbijeenkomsten en clubs waar je lid van kan worden. Dan denk ik: oh, ik wil overal bij zijn!” 

VA's aan het woord
“Nou overal bij zijn is misschien een beetje too much”, lacht Hanneke, “dat wordt dan ook weer te veel! Maar ik roep al wel de hele week: zeg in het begin overal ja op. Ga alle toestellen af in de professionele speeltuin, daarna weet je: van deze werd ik misselijk, deze vond ik top en hier ga ik nog tien keer in! Dingetjes uitproberen, kijken wat werkt, wat je leuk vindt. En als het niet bevalt, dan ga je niet meer van die glijbaan af. Lekker experimenteren. Hoe is dat voor jou Marijke?” “Ik zie het ook wel als een soort speeltuin. Om te experimenteren, dingen uit te proberen en te bekijken wat werkt.”

Misschien kan je wel veel meer

Dat klinkt allemaal zo makkelijk, maar is dat ook echt zo? Vera zegt eerlijk dat ze geen idee had waar ze aan begon, toen ze startte met de training ‘Start een succesvolle business als virtual assistant’. “Maar het klonk gewoon allemaal heel leuk!
Je eigen bedrijf starten, dat was hetgeen dat mij aansprak.
Zelf je plan maken en daarvoor staan. Ik had de modules bekeken. Maar je leert ook zoveel andere dingen! Wat ik ontdekte tijdens de training, is dat ik heel erg in dat financiële administratie hoekje was gedrukt. En daar ben ik blijven zitten, dat was ook mijn eigen keuze.” “Mooi dat je dat zegt”, reageert Hanneke, “en waarschijnlijk werd je daar ook echt om gewaardeerd. Dat mensen zeiden: Vera, je bent goud waard, wat fijn dat je dat kan! Dat voelt ook top natuurlijk, superfijn. Maar misschien kun je nog wel veel meer. En ben je op veel meer gebieden goud waard.”

VA's aan het woord

Blijven ontdekken

Vera heeft inderdaad ontdekt dat ze veel meer kan. ”Inmiddels weet ik dat ik ook feeling heb met websites, dat vind ik leuk om te doen. En ik noem mezelf nu ook Trello Nerd, dat is zo’n handige tool! Al ga je er uiteindelijk geen bedrijf mee starten, je leert zoveel over de digitale wereld en over jezelf, dat ik het iedereen kan aanraden.”

Marijke vindt dat ook het mooie van de training. “Je krijgt niet alleen de stof zoals je die op school zou krijgen, maar het is ook een heel stukje mindset. Wie ben je zelf, wat wil je zelf, waar sta je nu en waar wil je naartoe.” “Dat moet wel bij je passen”, vult Hanneke aan. “En soms weet je nog niet wat er bij je past. Daarom hou ik ervan om te experimenteren en steeds weer nieuwe dingen toe te voegen. Want het houdt nooit op toch Lynn? Ben jij al uitgeleerd?” “Nee”, antwoordt Lynn, “je blijft leren als virtual assistant, je blijft ontdekken. Zelfs na zes jaar!”

Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan

Dan deelt Hanneke een mooie vraag die eerder die dag in de Facebook Live sessie voorbijkwam: Ga je dan dingen doen die je nog nooit gedaan hebt? “Ja ook! Tuurlijk!” roept Annemieke. “Ik bedoel: ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan!” Marijke vindt ondernemen een groot avontuur. “Ik heb het wel eens vergeleken met het ouderschap. Dat is ook iets: je gaat het aan en je ziet wel. Je doet je best en lukt het niet op de ene manier dan ga je op een andere manier verder. En dat komt aardig overeen met ondernemen.” “Haha,” lacht Hanneke, “ja, dat is ook onderhandelen en experimenteren en nieuwe ervaringen toch?”

VA's aan het woord

Klotsende oksels

Veel startende virtual assistants vragen ze zich af of ze hun bedrijf kunnen starten naast een baan in loondienst. Ook vanavond komt die vraag voorbij. Hebben de panelleden eigenlijk een baan in loondienst? En hoe staat hun werkgever daar tegenover? Bij Annemieke is dat een beetje gek gelopen. “Ik was net een paar weken met de opleiding bezig en had bewust besloten om geen baan aan te nemen omdat ik voor mezelf ging beginnen. En toen kwam deze baan op mijn pad. Iemand die precies nodig had wat ik wilde doen. Ik kon er ontzettend veel van leren. Dus ik heb hem uitgelegd: dit is mijn plan, ik ga voor mezelf beginnen, ik wil flexibel zijn. Ik wil zo vrij mogelijk zijn in mijn uren en mijn andere klanten zullen in dezelfde branche zitten. Dat was wel een hele stap.” 

“Wow!” roept Hanneke uit, “hoe je dat nu vertelt! Was dat niet ontzettend gaaf? Achteraf dan, want misschien zat je op dat moment met klotsende oksels. Of viel dat mee omdat het zo duidelijk voor je was?” “Nou, dit was natuurlijk wel een heel mooie kans, zonde om te laten gaan. Maar ik had wel zoiets van: als je me niet wilt op deze voorwaarden, dan doe ik het niet. Ik ben eigenlijk niet zo zeker, maar er zijn echt wel dingen veranderd. Ik weet, misschien ook wel door de opleiding, duidelijker wat ik wil. Ik kom voor mezelf op. Dat moet ook wel, want ik heb een eigen bedrijf.”

Er is meer mogelijk dan je denkt

Hanneke legt uit dat er vaak meer kan dan je denkt. “Mijn ervaring is dat er ineens een heleboel dingen mogelijk zijn, op het moment dat je er zo in zit en zo helder gaat communiceren. Dat het allemaal helemaal geen probleem is. Maar ja, dat weet je niet als je het niet kenbaar maakt. Hoe is dat bij jou gegaan, Monique?” “Ik wilde er heel open over zijn naar mijn werkgever”, legt Monique uit. “We hebben een ontwikkelbudget, en ik heb besproken dat ik dat budget graag wil inzetten voor deze training. Ik heb uitgelegd dat het wel in de richting gaat van zelf ondernemen. Dat ik nog niet weet of ik dat wil doen, maar dat ik het niet uit kan sluiten. Ik heb officieel toestemming gevraagd voor nevenactiviteiten en zal opdrachtgevers ook niet in dezelfde sector zoeken. Het is heel open zo en het gaat goed. En zij doen ook hun voordeel met wat ik leer hè?”

VA's aan het woord

Net begonnen en nee zeggen

Uit de groep komt nog een interessante vraag. Want heeft iemand uit het panel wel eens nee gezegd tegen een opdracht? Ja dus. Annemieke zei zelfs nee tegen de eerste aanvraag die ze kreeg. Waarom deed ze dat? “Het voelde niet goed. Op de een of andere manier wist ik het niet. Ik heb aan heel veel mensen raad gevraagd. Want wat moest ik doen? Ben ik net begonnen en ga ik nee zeggen. Iedereen had een mening. Maar toen dacht ik: Waarom ben ik hieraan begonnen? Omdat ik alleen maar dingen wil doen waar ik blij van word en dat had ik hierbij niet. Die opdrachtgever was not amused en ik kreeg de volle laag.” “Maar zo’n reactie is dan eigenlijk ook een bevestiging dat je een goede keuze hebt gemaakt”, zegt Hanneke. “Ik vind het stoer hoor!” Diezelfde week kreeg Annemieke drie aanvragen op één dag, vertelt ze. “Het is dus toch ergens goed voor!” “Het is 100% ergens goed voor”, bevestigt Hanneke, “en fijn dat je dit voorbeeld noemt. Want door duidelijk die keuze te maken gaat de magic stromen, daar ben ik inmiddels van overtuigd.” 

Ook Lynn heeft wel eens nee gezegd tegen een opdrachtgever. “Best wel vaak eigenlijk. Op het begin zei ik natuurlijk heel veel ja, maar dan ga je met mensen werken die niet helemaal je ideale klanten zijn. Naarmate je groeit als ondernemer herken je die signalen wat makkelijker. Sorry, jij bent niet mijn persoon en er zijn anderen die beter bij je passen.” “Mooi wat je zegt: er zijn anderen die beter bij je passen”, reageert Hanneke. “Want het is twee kanten op. Het gaat ook om die ander, om de samenwerking.” “Ja, die samenwerking moet goed voelen.”

Volg je hart en geef alles een kans

Met zulke leuke vragen vliegt de avond voorbij. Hoewel er zoveel mooie verhalen zijn en er zoveel te ontdekken is dat de avond nog wel een paar uur kan duren, sluit Hanneke af met een laatste vraag aan de VA’s. Want welk advies zouden ze zichzelf aan het begin van dit avontuur gegeven hebben?
En wat raden ze de deelnemers aan?

“Volg je hart, geef alles een kans”, zegt Vera. “Je kunt altijd van koers veranderen, maar begin gewoon en doe wat goed voelt.” Dat is ook Annemiekes advies. “Volg je hart, dan komt het uiteindelijk wel goed. Het heeft me veel zelfvertrouwen gebracht, veel leuke contacten en leuk werk.” Voor Lynn draait het vooral om geloven in jezelf. “Dat je meer kan dan je denkt. Je kan dat bedrijf starten. Je kan zelf je werk bepalen. Jump.” “Ik stelde mezelf de vraag: wat gebeurt er als je het niet doet? Wat kan er nu eigenlijk misgaan?”, vertelt Marijke. “Nou ja, dan blijf je zitten waar je nu zit, was mijn antwoord. Dat heeft me op een gegeven moment wel zover gekregen dat ik dacht: doen!” Monique adviseert iedereen te genieten van het proces. “Geniet van wat je steeds leert, van al die leuke ontmoetingen, zij-uitstapjes. Het heeft me zoveel energie gegeven! En als je uiteindelijk niet voor jezelf gaat beginnen: wat je geleerd hebt neemt niemand je af!”

Wil je je ook verder ontwikkelen? Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging? Wil je plezier en waardering in je werk? Ontdek in één week of het werken als virtual assistant bij jou past. Doe mee met de bruisende VA iets voor mij? oriëntatieweek. Meer informatie vind je hier!

Virtual assistant iets voor mij orientatieweek