Steeds vaker merken we dat de interesse in het beroep van virtual assistant is gewekt. Er zijn veel secretaresses die graag de switch naar virtual assistant willen maken, maar er is iets wat ze tegenhoudt. Wij krijgen regelmatig de vraag: “Is daar dan wel markt voor? Het is tenslotte al zo moeilijk om als secretaresse een vaste baan te vinden. Er zijn steeds minder vacatures en als er vacatures zijn reageren er honderden mensen.” Wij nemen je graag even mee de natuur in…

IJsbergen

Je kent ‘m vast wel. Het model van de ijsberg. Alleen het topje is zichtbaar. Het grootste gedeelte van de ijsberg ligt onder het wateroppervlak. Zo is het ook met vacatures. Vacatures worden gepubliceerd op speciale vacaturewebsites en op social media. Deze vacatures zijn zichtbaar. Ze zijn het topje van de ijsberg. Sollicitanten reageren massaal, zoals bijtjes afkomen op honing. Doordat er zoveel reacties zijn, is het als sollicitant moeilijk om het verschil te maken. Er wordt vooral gekeken naar harde criteria zoals diploma’s en werkervaring. Terwijl jij daar als persoon perfect zou passen. Zoals een vis in het water, om maar even in de natuurtermen te blijven.

Onder het wateroppervlak gebeurt er ook van alles. Maar, dat is niet voor iedereen zichtbaar. Er zijn (tijdelijke) bezettingsproblemen binnen organisaties die eigenlijk niet worden erkend en opgelost. Organisaties vinden binnen hun netwerk al een geschikte kandidaat zonder de vacature uit te zetten. Ondernemers lopen om van het werk maar kunnen en willen geen vaste kracht in dienst nemen. Vaak weten organisaties en ondernemers niet eens wat ze missen en wat de mogelijkheden zijn. Daar, onder het wateroppervlak, daar liggen kansen. Kansen voor organisaties en ondernemers. En zeker ook kansen voor virtual assistants.

Vijvers

Dan is er nog iets: de vijver waarin we allemaal vissen. Of eigenlijk de vijvers. Deze vijvers zijn namelijk allemaal anders. Een secretaresse die op zoek is naar een vaste baan vist in een andere vijver dan een virtual assistant die tijdelijk (of voor een wat langere periode) ondersteuning biedt. Deze twee vijvers kun je niet met elkaar vergelijken. Er zwemmen andere vissen in. En van deze twee vijvers zijn er nog vele varianten. Namelijk de gevraagde specialisaties van de functies. Zo kun je als virtual assistant bijvoorbeeld verschillende diensten aanbieden zoals het ondersteunen bij social media activiteiten, het maken van nieuwsbrieven en blogs, het bouwen van websites, het beheren van mailboxen en agenda’s, het verwerken van de administratie en ga zo maar door.

Je eigen vijver creëren

Door je als virtual assistant te specialiseren kun je je onderscheiden van andere virtual assistants die in dezelfde vijver zwemmen. Nog belangrijker is het om je eigen vijver te maken én te onderhouden. Hoe je dat doet? Door binnen je eigen netwerk bekendheid te geven aan wat je als virtual assistant kunt betekenen. Om vervolgens ook je netwerk uit te breiden en je bestaande netwerk ‘warm’ te houden door interesse te tonen en door te weten wat er bij hen speelt.

Een missie

Omdat voor veel organisaties en ondernemers nog onvoldoende helder is wat een virtual assistant voor ze kan betekenen, hebben wij een missie. Namelijk, zoveel mogelijk bekendheid geven aan de functie van virtual assistant. Omdat wij overtuigd zijn dat iedere ondernemer of drukbezette manager een virtual assistant zou moeten inschakelen. Omdat zij specifieke kwaliteiten heeft. Omdat zij de beste is in wat ze doet. Omdat ze flexibel is. Omdat ze werk uit handen neemt. Omdat ze ondernemers en managers laat focussen. Gewoon, omdat ze kan toveren.

Apen en beren

Weer even terug naar de natuur.  Want iedereen heeft ze. Wij noemen ze ‘apen en beren’. We bedoelen daarmee belemmeringen die je beperken om te doen wat je graag zou willen doen. Onzekerheid, angst voor het onbekende, geen ervaring als ondernemer … wat houdt jou tegen om de stap naar het werken als virtual assistant te zetten? Laat je in ieder geval niet meer gek maken door ‘de markt’. De markt maak jij. Jouw vijver. Jouw kwaliteiten zorgen ervoor dat de opdrachtgevers aan de rand van die vijver gaan kijken of en hoe ze met je gaan samenwerken.

Meer weten?

Wil je meer informatie over het werken als virtual assistant? Vraag hier extra informatie aan.

De volgende stap?

En ben jij al klaar voor de volgende stap? Ga dan naar www.ikwordva.nl. Hier vind je meer informatie over onze online trainingen.

Groeten,

Nathalie Brunt