Natuurlijk zit er wel eens iemand bij die toch liever even wil bellen of me wil zien – die wijs ik dan netjes door naar een collega – dat is blijkbaar niet mijn ideale klant. 🙂

Ik werk met de wereld aan mijn voeten

Zo lang je je werk uit kunt voeren zonder ergens fysiek aanwezig te hoeven zijn is het natuurlijk duizend keer fijner om dat te doen terwijl je in een warm land zit en de helft van de tijd lekker toerist kunt spelen. Dat is vrijheid voor mij. Iedere maand een andere plek ter wereld. ‘Ik werk met de wereld aan mijn voeten’, zeg ik altijd. Het liefst waar het een beetje digital nomad proof is. Zeker in de Aziatische landen is het altijd maar de vraag of de verbinding die dag gaat werken. Ik koop dan ook altijd direct een local simcard en heb nu een Mifi (zo’n kleine draagbare wifi router die over de hele wereld werkt) zodat ik altijd online kan zijn. Daarnaast kan ik documenten natuurlijk wel zonder wifi typen, dus daarvan zorg ik altijd dat er voldoende klaar staat om te doen wanneer ik wel een keer zonder internet zit.

Digital nomad by accident

Ik heb in 2017 anderhalf jaar in China gewoond, maar het was nooit echt mijn droom om digital nomad te worden (heb ook echt een hekel aan die term). Heel cliché maar het is eigenlijk ontstaan doordat mijn relatie over ging, mijn ex in het huis bleef wonen, ik op zoek moest naar iets anders, dat niet snel genoeg ging naar mijn zin (zeker niet als startend ondernemer waarbij je bijna niet kunt kopen), en besloot ‘dan maar’ te gaan reizen. Een Digital nomad by accident. Nu zou ik (voorlopig) niet anders meer willen!

Je komt als een ander persoon terug

Er is veel veranderd sinds ik in het buitenland ben gaan werken. Het is niet uit te leggen, maar je komt altijd als ander persoon terug. Je hele mindset verandert. Je laat dingen makkelijker los, zet dingen in perspectief en ik heb eindelijk wat rust voor mezelf kunnen creëren. De vrijheid is heerlijk en de mogelijkheid om de wereld te zien is geweldig. Ik vind het super om steeds in een andere cultuur te zitten – leer je ontzettend veel van!

Niet altijd feest

Toch is het heus niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Het is ontzettend vervelend om steeds maar aan iedereen die het niet snapt te moeten verklaren dat je heus niet op vakantie bent. Dat je heus niet de hele dag op het strand uit een kokosnoot ligt te drinken. Het is echt niet altijd feest. Het is ook gewoon keihard werken om die volgende trip weer te kunnen betalen. En, eerlijk is eerlijk, soms heb ik wel eens FOMO. Als ik mijn ondernemende vriendinnen op een event zie staan waar ik niet bij kan zijn. 

Zelfde resultaat als face 2 face

Ook voor mijn klanten bevalt het samenwerken op afstand prima! Ik vertel al mijn (potentiële) klanten dat ik enkel digitaal werk. De meesten hebben daar geen problemen mee, ik lever tenslotte net zo’n goed resultaat als dat we uren face 2 face door zouden brengen (wat ook nog eens hogere kosten met zich meebrengt voor de opdrachtgever). Natuurlijk zit er wel eens iemand bij die toch liever even wil bellen of me wil zien – die wijs ik dan netjes door naar een collega – dat is blijkbaar niet mijn ideale klant. 🙂

Er zijn veel misverstanden over het leven van een digital nomad. Daar weten virtual assistants alles van. Want wat zijn er veel misverstanden over het vak van virtual assistant. Benieuwd naar de top 10 en hoe VA school haarfijn uitlegt hoe het echt zit? Vraag dan het e-book aan. Welkom in de wereld van virtual assistants! 

Sharon

Dit artikel is geschreven door Sharon de Rooij van LadyLaywer. De go-to-girl voor juridische dienstverlening voor jouw onderneming. LadyLaywer is samenwerkingspartner van VA school.

#samenisallesleuker