Ik moest en zou een foto hebben van mij met m’n laptop op het strand. Sommigen doen het voorkomen alsof ze zo werken. Maar met zon op je scherm en zand in de buurt werkt het natuurlijk helemaal niet.

Fijn als er een digital nomad scene is

Ik werk overal en nergens. Op dit moment zit ik op de Google Campus for Startups in Warschau, Polen. Sinds september 2015 combineer ik werken met reizen, maar ben ook periodes gewoon in Nederland. Ik heb geen vaste woonplek meer in Nederland, dus ook daar varieert mijn locatie.

Veelal kies ik landen uit die een beter klimaat hebben dan Nederland (meer zon, minder regen). Internet moet over het algemeen goed zijn en het is fijn als er een digital nomad scene is (meer mensen zoals ik die locatie onafhankelijk werken). Die is er in Warschau niet echt, maar toch vind ik het een fijne stad om te zijn. Eerder dit jaar heb ik o.a. gewerkt vanuit Thailand (Chiang Mai), Japan en Algerije.  

Ogen dicht en gaan

In 2000/2001 na mijn studie ben ik voor het eerst alleen op reis gegaan naar Australië en Nieuw Zeeland. Daar is het reisvirus ontstaan. 

In mei 2015 ben ik langzaam begonnen met werken als VA naast een parttime baan. Toen de mogelijkheid voorbij kwam dat iemand mijn appartement wilde huren, ben ik in september naar Spanje vertrokken en heb mijn parttime baan opgezegd. Ogen dicht en gaan. 😉 

Ik had toen de illusie dat ik ‘wel even’ klanten online zou vinden. Dat heb ik nogal onderschat. Zeker in het begin is het belangrijk om in real life met mensen te spreken. Het ligt er denk ik ook aan of je al een ondernemende achtergrond hebt of niet en of je je oude netwerk uit eventueel je vorige baan/banen kan gebruiken. Ik heb er geen spijt van dat ik tegelijkertijd ben gestart als zzp-er en naar het buitenland ben vertrokken. Ik zou dit alleen niet perse anderen aanraden. 

Je bent constant op jezelf aangewezen

Voor mij is toen een heel nieuwe fase in mijn leven begonnen waarbij ik in een korte tijd ineens veel meer van de wereld heb kunnen zien dan tijdens mijn leven in loondienst. De vrijheid om zelf te bepalen waar je vandaan werkt is onbetaalbaar. Het is natuurlijk niet alleen maar lang leve de lol. Je bent constant alleen op jezelf aangewezen. Je hebt geen collega’s waar je even mee kunt sparren. En op locaties met mooi weer moet je over genoeg zelfdiscipline beschikken om niet de hele dag in te zon te gaan zitten. En als je veel uit Nederland weg bent, sta je bij sommige mensen niet meer op de radar. Je krijgt er weer buitenlandse contacten bij, maar in Nederland verlies je soms ook mensen uit het oog. 

Schipperen met verschillende tijdzones

Mijn klanten weten dat ik vaak vanuit het buitenland werk. Soms weten ze niet exact waar ik zit en stel ze ook niet van iedere locatie wissel op de hoogte. Dat hoeft ook niet. Als het werk maar gebeurt. Ik wil in ieder geval dat ze er geen hinder van ondervinden dat ik vanuit het buitenland werk. Met verschillende tijdzones kan het soms een beetje schipperen zijn als je online wilt afstemmen via Skype. Ik zorg er altijd voor dat ik meerdere data- en tijd voorstellen voorleg die binnen Nederlandse werktijden vallen. Als ik dan ‘s avonds laat moet werken, dan is dan mijn ‘probleem’ en een consequentie van mijn keuze om vanuit een andere tijdzone te werken. 

Een nieuwe laptop kopen was de enige optie

Even geleden in Kroatië, 2 dagen voordat ik naar Turkije zou vliegen, liet mijn laptop me in de steek. Toen had ik een probleem. Altijd goed om te weten of er (in mijn geval) een Apple Store in de buurt is. In Kroatië was die er niet, dus ik moest wachten tot ik in Istanbul was. Alleen daar hebben ze ‘em helemaal om zeep geholpen. Een nieuwe laptop kopen was de enige optie. Gelukkig waren mijn klanten heel begripvol. Ik heb gewacht met het kopen van een nieuwe laptop tot ik weer in Nederland was en tot die tijd werkte ik vanaf mijn telefoon. Dat is toch fijner qua garantie, maar ook qua toetsenbord. Anders had ik de komende paar jaar met een Turks toetsenbord opgescheept gezeten. 

Jouw manier is niet perse hoe het moet

Doordat ik steeds weer vanuit andere plekken werk, heb ik te maken met veel verschillende gebruiken. Dat is juist het mooie van dit leven. Uiteindelijk wil iedereen een zorgeloos en gelukkig leven leiden en iedereen doet dat weer op z’n eigen manier. Sommige mensen putten veel kracht uit hun geloof, anderen staan weer heel dichtbij de natuur, in sommige culturen is een groot wij-gevoel en andere culturen is het veel individualistischer. Mooi om dit te zien en van dichtbij te ervaren (in plaats vanuit je luie stoel voor de tv).  En ik denk dat dit voor elk mens goed is om bewust te zijn dat jouw leven niet perse de manier is waarop het ‘moet’.

Dit artikel is geschreven door Sandra van Samen met San. Als virtual assistant focust zij zich de laatste twee jaar steeds meer op het maken van Squarespace websites, maar ondersteunt ook zelfstandig ondernemers met hun administratie in Moneybird en is zij videoproducer.