Zelfstandig ondernemen eenzaam? Niet met een business buddy!

Voor jezelf beginnen is super spannend. Zeker als je nu nog in loondienst bent is het een grote stap. Want zelfs als je jouw werk niet (meer) zo leuk vindt zijn er vaak een paar fijne collega’s die ervoor zorgen dat je de dagen doorkomt. Waar je mee kunt lachen, even tegenaan kunt klagen of met wie je voor de gezelligheid ook na het werk afspreekt. Wanneer je je eigen bedrijf als virtual assistant start heb je geen collega’s meer. Dan sta je er helemaal alleen voor. Zelfstandig ondernemen is eenzaam. Toch?

 

Niet helemaal! Zo zul je al snel ontdekken dat er een groot netwerk bestaat van Virtual Assistants die elkaar vooruit willen helpen en waar je terecht kunt als je vragen hebt. En als je start met de opleiding helpen we je met het vinden van een buddy. Een buddy is iemand die dezelfde opleiding volgt en met wie je een klik hebt. Zodat je samen lekker kunt sparren en elkaar op weg kunt helpen als het even nodig is. Het leuke is dat we zien dat de meeste buddy’s ook na de opleiding contact houden en elkaar supporten. Met advies, het vinden van opdrachten, of gewoon met even bijkletsen met een bakkie koffie. Business buddy’s zijn dus toch een soort collega’s! We hebben een aantal VA schoolers gevraagd wat hun business buddy voor hen betekent. In dit eerste deel lees je het verhaal van buddy’s Pauline Stobberingh en Sherry-Lee Soledad.

Business buddy’s Sherry-Lee en Pauline

Sherry-Lee Soledad van O & More is Virtual Office Manager voor een aantal MKB bedrijven en Video-editor. Pauline Stobberingh helpt met haar bedrijf Manage Your Content ambitieuze ondernemende vrouwen met online content creatie, marketing en strategie. Sherry-Lee en Pauline hebben elkaar in 2018 ontmoet tijdens de opleiding Online Marketing VA van VA school. Tijdens deze opleiding hadden ze eigenlijk allebei al een andere buddy. Toen hun buddy’s door omstandigheden besloten om de opleiding op een ander moment voort te zetten waren ze allebei ‘buddy-loos’. Ze zochten elkaar bij live dagen steeds vaker op en er was een klik. Daarna hadden ze steeds vaker contact met elkaar. Inmiddels werken ze zelfs regelmatig samen voor VA school!

Waren jullie van te voren bang dat je collega’s zou gaan missen?

Sherry-Lee: “Eigenlijk niet. Ik had al snel door dat er ook andere manieren waren om samen te komen. Ik wilde ook al vrij snel een co-werkplek zoeken om met andere ondernemers in contact te komen, dus ik was daar niet bang voor. En ik werkte voor die tijd in loondienst ook al heel veel alleen, mijn leidinggevende was vaak op reis.

Pauline: “Nee niet echt eigenlijk. Ik had altijd al contact met iedereen, ook buiten het werk om.  Ik denk dat het ook uit jezelf moet komen, dat je initiatief moet nemen om contacten te leggen als je vragen over iets hebt. Je bent niet alleen maar je moet het toch zelf doen! Er zijn Facebookgroepen, je kunt het andere VA’s vragen, of aan je buddy natuurlijk.”

Hoe vaak spreken jullie elkaar?

Pauline: “We spreken elkaar regelmatig via de app. Soms bellen we of plannen we een Zoom afspraak in. Voor coronatijd spraken we ook wel eens af in een koffietent, strandtent of we planden een samenwerkdag in een hotel-restaurant in Amsterdam. Lekker de hele dag sparren over onze business, dromen delen, beren op de weg bespreken en heel veel lachen. En natuurlijk veel koffie drinken, cakejes eten en lekkere lunch bestellen. Ook gingen we wel eens samen naar een netwerk-event. We wonen best ver uit elkaar, maar dat is eigenlijk nooit een probleem geweest om elkaar live even te zien!” 

Zelfstandig ondernemen eenzaam? Niet met een business buddy!

Jullie zijn allebei VA, zie je jouw buddy als concurrente?

Sherry-Lee: “Ik zie haar niet als concurrente. Het VA-schap in het algemeen is heel breed en iedere VA heeft een eigen persoonlijkheid en talenten die hij of zij inzet. Ieder doet het op zijn eigen manier. Daarnaast bieden wij ook niet dezelfde diensten aan.”

Pauline: “Ik heb Sher nog nooit als concurrente gezien. We vullen elkaar aan als het om content-creatie gaat. Ook voor onze gezamenlijke opdrachtgever VA school waar we een leuke samenwerking hebben. Sher weet veel van video. Dat is echt haar specialisme. En ze maakt mooie visuals. Als ik daar vragen over heb kan ik altijd bij haar terecht. Ze is echt mijn business maatje bij wie ik ook terecht kan met allerlei vragen als het om mijn eigen business gaat. Soms is het lastig om bepaalde stappen te zetten in je business, omdat je dan beren op de weg ziet. Het is fijn om dat met iemand te bespreken die snapt waar je het over hebt.”

 

Hoe vullen jullie elkaar aan?

Pauline: “We vullen elkaar aan als het om content-creatie gaat of om keuzes maken in onze business. We hebben allebei ook een gezin met twee kids, dus ook de combinatie werk en privé kunnen we met elkaar bespreken.”

Sherry-Lee: “Voor onze gezamenlijke opdrachtgever vullen we elkaar als volgt aan: zij komt met de ideeën en ik zorg voor de uitvoering. Wie had ooit gedacht dat we op een dag samen content mogen maken voor VA school?”

Wat vind je de beste eigenschap van je buddy, wat bewonder je aan haar?

Pauline: “Eén eigenschap noemen is te weinig hoor! Sher is altijd heel relaxed, kan goed luisteren, is heel gezellig en maakt supermooie video’s. Wat ik aan haar bewonder is dat ze een mooie verscheidenheid aan opdrachtgevers heeft opgebouwd. Ze heeft daardoor een mooi netwerk en komt op leuke plekken om video’s op te nemen of om te werken als ze office support gerelateerde werkzaamheden heeft.”

Sherry-Lee: “Pauline is een puur, no nonsense persoon. Dat vind ik zo mooi aan haar. Ze is iemand die niet snel oordeelt en echt luistert. Je kan gewoon jezelf bij haar zijn.”

Is er in jouw ogen iets dat jouw buddy tegenhoudt om nog succesvoller te zijn?

Sherry-Lee: “Ze ziet soms niet in hoe goed ze in haar werk is. Ze is al een tijd VA en een van de eerste cursisten van VA school. Ze heeft echt heel veel ervaring!”

Pauline: “Sher is best bescheiden als het om haar werkzaamheden gaat. Ze is zo goed in haar vak als video editor. Ik zeg: upgraden dat aanbod!”

Wat heb je ontdekt of zelfs gedurfd dankzij de samenwerking met je buddy?

Pauline: “Ik streef soms wel eens naar perfectie. Sher laat mij ook wel eens inzien dat dingen oke zijn zoals ze zijn en dat ik het gewoon moet doen of ermee moet starten en daarna altijd nog kan verbeteren.”

Sherry-Lee: “Eigenlijk om gewoon hulp te vragen. Als ik met een business vraag zit dan app ik haar. Ik voel me op mijn gemak bij haar en denk dan niet tig keer na of ik het wel moet vragen. Ze motiveert mij ook om gewoon mezelf te zijn.”

Zou je bedrijf er anders uit hebben gezien zonder de hulp van je buddy?

Pauline: “Ik heb best een tijdje gezocht naar de juiste benaming van de werkzaamheden die ik doe. Het is best veelzijdig wat ik doe en kon er maar geen naampje aan hangen. Sher noemde mij voor het eerst ‘content specialist’. Dat vond ik zo’n goede omschrijving voor wat ik doe, dat ik mijn functietitel meteen hierin veranderd heb. Het gaf mij een gevoel van zekerheid, omdat het meteen duidelijk is wat ik doe. Manage Your Content heeft daardoor ook meer vorm gekregen.”

Sherry-Lee: “Pauline heeft mijn website gemaakt! Dus ja, zonder haar had mijn bedrijf nog steeds geen website, haha. Als ik ergens mee zit of ergens aan twijfel zoals offertes maken, dan app ik haar meteen. Ik kan haar heel gemakkelijk dingen vragen. Soms ben ik dingen zelf aan het uitzoeken en dan denk ik: ik vraag het Pauline wel even.” 

Pauline: “Ja, dat is andersom ook zo. Als ik iets wil uitproberen met video, of als ik even iets wil checken dan app ik Sher.”

Zelfstandig ondernemen eenzaam? Niet met een business buddy!

Wat bespreek je sneller met je buddy dan met je partner?

Sherry-Lee: “Ik bespreek veel met mijn man, maar het fijne aan mijn vriendschap met Pauline is dat we veel gemeen hebben. Moeder, eigen business, we worstelen soms met dezelfde dingen. We hebben veel gemeen en hoeven dingen niet nog eens uit te leggen.”

Pauline: “Werk-privébalans zou ik sneller met Sher bespreken, omdat zij in hetzelfde schuitje zit en snapt wat ik bedoel. We bespreken dan bijvoorbeeld hoe we dingen geregeld hebben met de kids of hoe de ander het zou doen.”

Hoe zou je jullie samenwerking/ vriendschap omschrijven?

Pauline: “Ik vind onze samenwerking en vriendschap heel bijzonder. Het is heel fijn om een business buddy te hebben met wie je zakelijke issues kunt bespreken. Of gewoon even kunt sparren over iets of even lekker mee kan lachen.” 

Sherry-Lee: “‘Makkelijk, smooth, familiar’. Ik denk dat dat de juiste woorden zijn. Ik werk heel fijn samen met Pauline, aan één woord hebben we genoeg. Communicatie gaat makkelijk en dat vind ik fijn en belangrijk. Zowel qua werk als privé kunnen we het goed met elkaar vinden.”

En tot slot: wat zou je je buddy graag willen meegeven?

Sherry-Lee: “Je bent een prachtmens. Dankbaar ben ik voor jou. Ik hoop dat je dromen voor je business uitkomen. Zoals jij ook altijd een cheerleader voor mij bent, zal ik dat voor jou zijn. Laat de buitenwereld je niet haasten en gek maken, slowly but surely you’ll get there!”

Pauline: ”Keep up the good work you Lady Boss! En geef jezelf de ruimte om te groeien op een manier die bij je past.”

Een aanname die we regelmatig horen is dat zelfstandig ondernemen eenzaam is. Maar is dat ook zo? Business buddy’s Sherry-Lee en Pauline bewijzen het tegendeel. In het nieuwe e-book ‘de 10 misverstanden over het werken als virtual assistant’ staan nog meer aannames die we de afgelopen jaren het meest voorbij hebben horen komen. Je vraagt het e-book hier aan. 
Feel The Fear And Do It Anyway: De Ups En Downs Van Drie Startende Virtual Assistants