Hanneke Wessel boek Mijn eerste jaar als ondernemer

Niet langer werk je voor een baas, je bent nu de trotse eigenaar van je eigen VA business. Gefeliciteerd! Maar… waarom heb je die stap eigenlijk gezet? En wat zijn de superpowers die jou succesvol gaan maken? Het zijn twee vragen uit het boekje ‘Mijn eerste jaar als ondernemer’. Auteur Hanneke Wessel van VA school doet een poging ze zelf te beantwoorden.

Het was een jaar geleden dat Hanneke Wessel in de HEMA stuitte op het babyboek ‘Mijn Eerste Jaar’. En hoewel haar eigen kind al acht was, ging dat boek meteen in haar mandje. “Ten eerste was het erg schattig”, zegt ze nu. “Het behandelde allerlei voor een baby belangrijke herinneringen. Dit is mijn eerste tandje, dit zijn mijn opa en oma, dit is mijn favoriete speelgoed. Maar het bracht me ook op een idee. Zoiets is niet alleen leuk voor die baby en die opa en oma. Het is ook geweldig voor een ondernemer.”

Een duwtje in de rug

En dus markeerde die dag de geboorte van haar eigen boek: ‘Mijn eerste jaar als ondernemer’. Het doet denken aan een agenda, maar dan al enigszins ingevuld. Met foto’s van Hanneke zelf en gerichte vragen aan haar klanten, de beginnende virtual assistant (VA). Hanneke is namelijk directeur van VA school, en geeft haar cursisten graag een duwtje in de rug. “Als je net begint, zijn er talloze zaken waar je mee worstelt. Waar haal ik mijn eerste klant vandaan? En waarom moeten die klanten überhaupt bij mij aankloppen? Moet ik gelijk naar de Kamer van Koophandel of kan ik me eerst profileren op sociale media? Al die vragen komen in dit boekje terug, en dat geeft structuur.”

Invulboek Mijn Eerste Jaar Als Ondernemer VA school

Redenen

Een soort dagboek dus, en tevens een blik in de spiegel. Kijk naar de vraag: ‘De belangrijkste redenen om voor mezelf te beginnen zijn…’ Want volgens Hanneke zijn die redenen zeer divers. “De ene VA kon in loondienst gewoon niet genoeg groeien; die wil iedere dag iets nieuws leren. De ander constateerde dat de koek om 16:00 uur steevast op is: ‘Dan heb ik geen energie meer’. En veel anderen willen gewoon kunnen werken wanneer ze willen: ‘Dan kan ik tussendoor gewoon met de hond naar buiten.’”

Die kwaadheid gaf me energie

Zijzelf is vooral begonnen uit kwaadheid. “Nee, je krijgt mij echt niet zo snel boos, maar tien jaar geleden is het ze gelukt. Ik was in juni aangenomen als officemanager, en in september kreeg ik een nare boodschap: we gaan reorganiseren en jouw functie komt te vervallen. En ja, dat hadden ze volgens mij in juni al kunnen weten. Het was een grote multinational, en die gaan wat dat betreft niet over één nacht ijs. Dus werd ik kwaad – en die kwaadheid gaf me energie om de grote stap te zetten naar zelfstandigheid.”

Hoe kom ik aan klanten?

Daarmee kreeg Hanneke te maken met die typische freelance-uitdaging: hoe kom ik aan klanten? En haar strategie was vanaf het begin duidelijk: niet vragen of smeken, maar vertellen. “Ik heb al mijn kanalen ingezet, online en offline, om het nieuws te delen: ik begin voor mijzelf. En dat werkte. Binnen een maand kreeg ik al de eerste opdracht: een onderzoek onder secretaresses voor Starjob, een groot secretaresse-uitzendbureau. Dat gaf me veel naamsbekendheid en een lovende review, want dat onderzoek werd gepubliceerd op de Secretaressedag.”

Invulboek Mijn Eerste Jaar Als Ondernemer Hanneke Wessel

Blunders

Maar Hanneke geeft toe: haar eerste jaar als ondernemer was geen foutloos parcours. “Die vraag staat ook in het boekje: wat is je grootste blunder? Ik moet zelf denken aan twee voorbeelden. Ik werkte voor een HR-functionaris met een buitengewoon volle agenda. Die man had werkelijk de hele dag afspraken, en ook nog eens aansluitend op elkaar. Geen goed idee, leek me, want als je nooit even pauze kunt nemen, loopt de batterij al snel leeg. Dus wat deed ik? Ik plande tussen al zijn afspraken een kwartiertje om bij te komen. Maar… al snel stond hij aan mijn bureau, om te klagen. ‘Waarom zitten mijn afspraken niet lekker tegen elkaar aan? Nu moet ik iedere keer een kwartier wachten, en dan raak ik helemaal uit mijn flow’. Ik moet toegeven: op het moment zelf was ik enigszins gepikeerd, maar dat was natuurlijk niet terecht. Het is gewoon geen goed idee om te bepalen wat goed is voor anderen.”

Om 5:00 uur opstaan

En haar tweede blunder? Die pakte misschien niet eens zo slecht uit. “Het was in het begin van mijn carrière als zelfstandige toen ik een telefoontje kreeg van een vriendin. Die ging met zwangerschapsverlof, en ze vroeg aan mij of ik haar opdrachten kon overnemen. Een eer natuurlijk, en dus zei ik meteen ja. Maar al snel kreeg ik spijt. Want niet alleen was het heel saai werk, het paste ook gewoon niet in mijn agenda. Dus wat deed ik? Drie maanden lang stond ik om 5:00 uur op, om al het werk rond te krijgen. Heel vermoeiend inderdaad, maar aan de andere kant… op het moment dat de rest van Nederland langzaam wakker werd, had ik al € 150 in mijn zak.”

VA school boek Mijn Eerste Jaar Als Ondernemer

Superpower

Daarmee zijn we aangekomen op de laatste vraag die we beantwoorden: wat is Hanneke’s superpower? Het antwoord: haar tomeloze enthousiasme. “Als ik een idee krijg voor zo’n boekje, ga ik het ook meteen maken. Nee, ik verspil geen tijd aan een kosten-batenanalyse: zoveel ben ik kwijt en zoveel gaat het opleveren. Ik vind dit gewoon geweldig om te doen, dus doe ik het. Datzelfde geldt voor de VA oriëntatieweek. Daar doen maar liefst 250 mensen aan mee, en iedere avond geef ik een webinar: officieel van 20:30 uur tot 22:30 uur, maar dat loopt altijd uit. En daarna doe ik geen oog dicht vanwege de adrenaline. Natuurlijk, er gaat wel eens wat mis, vooral in tijden van corona. Maar als dat hele event uiteindelijk toch digitaal moet, dan zorg ik ervoor dat mensen ook echt die live-beleving hebben. Ik nodig sprekers uit die dat gevoel kunnen overbrengen, en ik heb mijn hele woonkamer omgebouwd tot studio.”

Wel bereikbaar, niet altijd beschikbaar

Haar laatste tip voor de beginnende VA’er: maak een onderscheid tussen bereikbaarheid en beschikbaarheid. “Ikzelf ben 24 uur per dag bereikbaar, maar niet altijd beschikbaar. Als je mij een mail stuurt op zaterdagavond om 22:00 uur, zal ik niet onmiddellijk aan je verzoek voldoen – maar je krijgt meteen te horen wanneer ik dat wél kan. Zo simpel is het. Ze zeggen wel eens tegen me: je moet je klanten opvoeden, maar daar zie ik niets in. Opvoeden? Ik heb thuis een dochter van negen, en daar heb ik genoeg aan. Maak gewoon goede afspraken over je bereikbaarheid en beschikbaarheid. Dan is er geen probleem.”

Jouw eerste jaar als ondernemer

Ga jij starten als ondernemer, of ken je iemand anders die dat geweldige avontuur aangaat? Dan is het invulboek ‘Mijn eerste jaar als ondernemer’ een superleuk en origineel cadeau-idee! Het boek kost € 12,95 en is te bestellen via onze webshop. Daar vind je trouwens nog veel meer handige cadeautjes voor ondernemers!

Gratis webinars VA school

Deze website gebruikt geanonimiseerde analytische cookies. Mag ik ook mijn marketing cookies in je browser opslaan om de website en mijn aanbod nog beter te maken? Lees onze privacyverklaring.

Cookie settings

Below you can choose which kind of cookies you allow on this website. Click on the "Save cookie settings" button to apply your choice.

FunctionalOur website uses functional cookies. These cookies are necessary to let our website work.

AnalyticalOur website uses analytical cookies to make it possible to analyze our website and optimize for the purpose of a.o. the usability.

Social mediaOur website places social media cookies to show you 3rd party content like YouTube and FaceBook. These cookies may track your personal data.

AdvertisingOur website places advertising cookies to show you 3rd party advertisements based on your interests. These cookies may track your personal data.

OtherOur website places 3rd party cookies from other 3rd party services which aren't Analytical, Social media or Advertising.