Jolanda van Velsen heeft in haar bedrijf Personal-VA haar passie gevonden. Het is haar missie om als personal virtual assistant zelfstandig ondernemers en drukbezette ZZP’ers op flexibele basis online te ondersteunen en te ontzorgen bij hun dagelijkse werkzaamheden. Toen zij de oproep van VA school “Wie wil onze business planner testen?” zag was ze meteen enthousiast. Ze houdt van plannen, organiseren en lijstjes maken. Deze test was haar op het lijf geschreven. Ze maakte er speciaal voor VA school een mooi verslag van. Jolanda aan het woord…

De VA business planner in het kort

“De opzet van de VA business planner is heel praktisch. Je maakt een to do lijst, je geeft je belangrijkste prioriteiten aan van de dag en je stelt jezelf een leerdoel. Daarnaast geef je aan wat je die dag aan sport en beweging gaat doen, je houdt bij hoeveel water je drinkt en welke social media activiteiten je die dag ontplooit.”

De context tijdens de testperiode

“Mijn gezin bestaat uit mijn lieve vriend (en steun en toeverlaat), 4 pubers en een hond. Ik werk 28 uur in loondienstverband naast het ondernemerschap. Daarnaast waren we bezig met een grote verbouwing op zolder waar de avonduren en weekenden mee gevuld werden én ging ik verhuizen en samenwonen. Ook volgde ik in deze periode een online training. De ideale situatie om structuur aan te brengen in alle to do’s ”. 

Inwendige struggle

“Ik zag (en zie) mezelf als de ideale kandidaat voor het gebruik van de VA business planner. Maar toen ik aan de slag ging had ik niet de juiste mindset. In de hectische periode waarin ik zat kon ik niet alles even goed zelf beïnvloeden. Als planner en iemand die graag de touwtjes in handen heeft, raakte ik daardoor een beetje met mezelf in de knoop. Ik voelde me meer een adhoc puinruimer.“

“Ik sprak met mezelf af dat ik realistische doelen ‘moest’ stellen, niet te veel en niet tot in detail. Want stel je voor dat ik mijn to do’s niet allemaal kon afvinken aan het eind van de dag?! Omdat ik de acties niet tot in detail wilde opschrijven, vroeg ik me na een tijd af wat nou het nut van de VA business planner was. En misschien nog wel de grootste fout die ik maakte, ik nam ‘s ochtends niet even de tijd om de VA business planner in te vullen. Dat deed ik ‘s middags ‘wel even’ als ik terugkwam van mijn vaste baan. Ik baalde. Want ik gebruikte deze handige tool niet op de manier zoals deze bedoeld was. Én ik had beloofd om de planner goed te testen. Gevoelsmatig maakte ik er echt een zooitje van”.

Mooie inzichten

“Ondanks dat ik de voordelen van de VA business planner tijdens de testperiode niet optimaal heb benut, heeft het me waardevolle leerpunten opgeleverd die ik graag met jullie deel.”

  • Gun jezelf ‘s ochtends 10 minuten tijd om alle to do’s uit je hoofd op de VA business planner te noteren.
  • Vul de planner niet in met de mindset “wat wil ik straks af hebben”. De to do’s op de planner zijn een streven en geen must.
  • Het is niet erg als je geen 12 glazen water op een dag drinkt, ben je er vandaag niet aan toegekomen, dan komt het morgen vast wel weer goed. Want serieus, voor mij als perfectionist baalde ik soms dat ik de 12 niet haalde, “falen” is een groot woord, maar je begrijpt het al…. ik leg de lat voor mezelf erg hoog.
  • Laat de slogan op de business planner wat vaker op je inwerken: “Je kunt wel alles, maar niet alles tegelijk”. Het is zo waar!
  • Ga ‘s avonds voor je gaat slapen nog even door de VA business planner van die dag en maak alvast een start met de planner voor morgen. To do’s die klaar zijn, vink je af. To do’s die nog opgepakt moeten worden, noteer je voor de volgende dag. Zo ga je met een ‘opgeruimd’ gevoel slapen.

Een nieuw begin

“Hoe ik nu verder ga? Ik maak na deze mooie inzichten een nieuwe start met de VA business planner. Nieuwe ronde, nieuwe kansen! Waar zelfreflectie allemaal niet goed voor is…”

Ook werken met de VA business planner?

Wil je ook aan de slag met de VA business planner? Je kunt hier gratis jouw exemplaar downloaden.