Kaylee is de 1000ste VA schooler

Duizend mensen die de training van VA school gevolgd hebben. Hoe fantastisch is dat? En hoe leuk dat we de duizendste deelnemer, Kaylee van de Veerdonk, mogen volgen tijdens haar training. Hoe ervaart zij deze reis en wat zal het haar brengen? Wekelijks stellen we Kaylee een aantal prikkelende vragen. Lees je lekker mee?

Mei 2022

 

“Ik mag mij nu ondernemer noemen”

Wat is het leukste dat Kaylee de afgelopen maand business wise meegemaakt heeft? “De inschrijving bij de KVK! Dit is toch wel de eerste stap die gezet is naar iets moois. Ik mag mij nu ondernemer noemen. Klinkt voor mij nog onwerkelijk. Ik ben Kaylee, ondernemer. Ik begin er langzaam aan te wennen.”

Discipline is wel een dingetje: “Ik merk dat ik niet heel gedisciplineerd ben. Het mag wel wat beter. Ik werk te veel ad hoc en laat dus veel belangrijke dingen liggen. Ik merk wel dat dit tegen werkt. Ik had graag verder willen zijn. Ook dit is een leerproces waar ik weer lessen uit kan halen, om het niet nog een keer zo te doen.

De komende periode wil ik gaan kijken wat het beste voor mij werkt en ik ga starten met de pomodoro techniek. Die wordt door VA school aangeraden en wellicht helpt het mij om meer gedisciplineerd te werken en concentratie vast te houden. Ook plan ik nu mijn werkzaamheden in per dag i.p.v. per week. Hierdoor moet ik er wel aan werken. Maar stiekem verzet ik nog wel eens wat!”

De ultieme happy place: het strand

Gelukkig is er ook tijd voor ontspanning! “Mijn baan in loondienst is gestopt per 1 mei waardoor ik nu nog één baan in loondienst over heb. Hier werk ik niet veel dus genoeg ruimte voor vrije tijd.

Ik heb veel ideeën om te gaan doen de komende tijd. Ik wil heel graag een keer een werkvakantie doen in het buitenland. Of gewoon simpel een huisje huren in een mooie omgeving in Nederland en hier een werkweek van maken. Dit wil ik allemaal doen als ik klanten (en inkomsten) heb, zodat dit mogelijk gemaakt kan worden.

Mijn ultieme happy place is toch wel aan het strand. Ik kom er graag en merk wel dat dit veel goeds met mij doet. Als ik mij even niet happy voel of veel aan mijn hoofd heb, ga ik naar het strand en dan kom ik weer tot rust. Ik heb een jaar in Vlissingen gewoond, vlakbij het strand. Het jaar dat ik daar woonde voelde als een vakantie.”

Je moet eerst jezelf goed kennen

En wat is er de afgelopen tijd gebeurd wat Kaylee niet verwacht had? “Ik had nooit verwacht dat ik veel over mijzelf zou leren. Ik dacht: de opleiding van VA school gaat echt over een bedrijf opzetten, maar het gaat voornamelijk over jezelf. Natuurlijk leer je veel over een bedrijf opzetten en hoe je hier invulling aan moet geven, maar hiervoor moet je ook eerst jezelf goed kennen voordat je weet waar je naar toe wil gaan. Ik had dat dus niet verwacht. Dat is een waardevolle aanvulling.”

 

Kaylee en Hanneke Virtual Assistants Day 2022

Kaylee en Hanneke tijdens VA café, op International Virtual Assistants Day 2022

 

April 2022

 

Als ik eenmaal bezig ben, ben ik niet te stoppen

We vragen Kaylee hoe het zit met haar energie. “Op dit moment ben ik nog niet tevreden over mijn energie. Ik vind het soms lastig om door te pakken op dagen dat ik veel zorgen heb. Maar ik word hier al wel beter in. En ik merk wel dat mijn baan in loondienst veel energie van mij neemt. Als ik eenmaal praat over dit avontuur, wordt mijn energie al veel beter. Dan wil ik ook gelijk doorpakken en verder werken. En als ik dan eenmaal bezig ben, ben ik niet te stoppen. Van op de bank zitten krijg minder energie, ik denk dat meer mensen dat wel hebben: als ik eenmaal ga zitten dan komt er niets meer uit. De komende weken ga ik werken aan het aannemen van een nieuw ritme.”

Na een weekend helemaal offline kan ik er weer tegenaan

Wat ik doe om even op te laden is even helemaal niks moeten. De dingen doen die ik op dat moment wil doen en niet moet. Heb ik zin om een paar afleveringen van een serie te bekijken doe ik dat. Wil ik er even uit, dan ga ik lekker wandelen of naar een winkelcentrum. Ik vind het dan ook niet erg om boodschappen te doen. Dit is vaak ook even een rustmomentje. Waar ik echt het beste van kan opladen is om even een weekend helemaal offline te gaan. Lekker in bad gaan, avondje afspreken met vriendinnen, uitslapen, op tijd naar bed, filmpje kijken en noem het maar op. In zo’n weekend is het dan weer tijd voor mezelf. Na zo’n weekend kan ik er dan weer tegen aan en voel ik mezelf vaak weer een stuk beter, ook mentaal.

 

Eigen bedrijf starten naast baan in loondienst
Kaylee vindt de combinatie tussen haar baan in loondienst en het opzetten van haar eigen bedrijf best lastig. “Ik vind het lastig om daar echt aandacht aan te geven als ik na een drukke dag thuis kom. Maar ook om niet te veel met mijn gedachten bij mijn eigen bedrijf te zitten terwijl ik aan het werk ben bij mijn werkgever. ik schiet vaak vol met ideeën op momenten dat ik er, op dat moment, niet veel mee kan. Ik schrijf ze dan op en werk het later uit.”

De verhuizing vreet energie


Ook een naderende verhuizing gaat niet in de koude kleren zitten. “De stress, intensieve zoektocht en niet wetende of ik nog een woonruimte ga vinden, voordat ik op straat sta, doen mij erg veel. Mentaal vraagt dit ook veel energie en dat breekt op. Gelukkig kan ik wel weer terug naar mijn ouders maar ik denk dat niemand dat wil nadat je op jezelf hebt gewoond.”

Wat vond haar omgeving eigenlijk van haar plannen? “Mijn omgeving was wel wat sceptisch. Dit omdat ik natuurlijk al wat langer tob over wat ik wil doen en al wat dingen heb geopperd. Nadat ik over de opleiding en het vak verteld hebt zien ze wel dat dit meer past bij mij. Ze staan ook volledig achter mij en steunen mij in deze beslissing. Ze horen en zien ook mijn enthousiasme en vinden het nu zelf ook leuk.”

Een echte twijfelkont

Veel aankomende VA’s zien er erg tegenop om online zichtbaar te zijn. Dat is voor Kaylee niet anders. “Om eerlijk te zijn vond en vind ik het best lastig. De twijfelkont die ik ben, natuurlijk komen er weer twijfels naar boven. Doe ik het wel goed? Heb ik wel genoeg kennis? Zitten mensen op mij te wachten? Wat ga ik delen? En ga zo maar door. Voordat mijn avontuur begon was ik niet echt bezig met social media. Ik treed niet snel op de voorgrond en ben daarom best onzichtbaar op social media. Het wordt nog een hele uitdaging om dit te veranderen. Ik vind het namelijk best spannend om ineens zichtbaar te zijn.”

Waarom is het zo spannend?

“Sinds ik ben begonnen met VA school reageer ik iets meer op posts en zoek ik groepen op waar meer VA’s in zitten. Om zo hopelijk meer zichtbaar te worden en zodat toekomstige klanten mij zo beter kunnen vinden. Gelukkig zit er een module bij hoe je jezelf leert verkopen. Ik kan nu eerst uitzoeken waarom ik het spannend vind om mijzelf te verkopen en zichtbaar te zijn én hoe ik dit kan omzetten in iets positiefs. Dit blog is al een grote stap om hier gewend aan te raken. Ook ga ik mijn buddy hierbij betrekken. Oefengesprekken houden, elkaar helpen beter te worden en pep-talks geven: dat we het gewoon moeten doen. Zoals ik al eerder schreef, uit je comfortzone stappen brengt je verder.”

 

Eigenschappen ideale klant

“Mijn ideale klant is nog steeds niet helemaal helder voor mij. Ik vind het lastig om echt te bedenken wie goed bij mij past. Al weet ik wel wie niet bij mij past. Door de jaren heen is het mij wel duidelijk geworden waar ik weerstand tegen heb. Wat weet ik tot nu toe: ik wil graag met iemand werken die mij ziet als gelijke, niet als iemand die maar ingehuurd is en maar moet doen wat je zegt. Dat is voor mij echt een no go. Vertrouwen van beide kanten vind ik het belangrijkst. Ook denk ik dat gelijkenissen in het leven en gedachtegang wel fijn zijn. Iemand die begrijpt hoe je denkt en waar je vandaan komt.

Eerst uitzoeken wie ik wil zijn

Deze persoon heb ik nog niet in real life gespot omdat ik nog niet actief aan het zoeken ben naar een klant. Ik wil eerst nog goed uitzoeken wie ik wil zijn als ondernemer en wat ik te bieden heb. Door al wel te weten naar wie ik ongeveer op zoek ben is het wel makkelijker om te filteren welke klanten ik wil en welke niet. Ook al wil ik de komende tijd even uitzoeken wie ik wil zijn, ga ik wel meer tijd besteden aan het vinden van klanten. Daarbij wordt de ideale klant ook steeds duidelijker. Ik denk ook dat dé ideale klant niet bestaat maar dat er meerdere klanten zijn die in de buurt komen van het ideale beeld. Want iemand kan zo goed passen in het plaatje maar klikt het niet. Dit ga ik de komende periode uitzoeken.”

 

Maart 2022

 

 

Kaylee van de Veerdonk werkt nooit alleen

Kaylee werkt nooit alleen

Van werken in de zorg naar werken als virtual assistant

Toen Kaylee de opleiding voor doktersassistente deed, wist ze eigenlijk al dat ze het niet leuk vond om doktersassistente te worden. “Toch zette ik door om toch een diploma te behalen.” Zo gezegd, zo gedaan. Kaylee haalde haar diploma en ging werken in de praktijk waar ze haar eindstage deed. “Op dat moment ben ik steeds gaan kijken wat ik dan wel zou willen doen. Ik heb verschillende opleidingen gevolgd en functies geprobeerd, maar ben toch altijd in het veilige gebleven.”

 

Kaylee van de Veerdonk Quote VA school

Niets paste echt

“Ik ben gaan kijken naar de overeenkomsten in wat ik heb gedaan. Dat was een deel coaching, uitleg geven over digitalisering en altijd een ander helpen met de werkzaamheden. Ik ging kijken wat daarbij zou passen. Ik heb verschillende dingen gezien, maar die pasten niet echt bij mij. Tot ik vorig jaar VA school tegenkwam tijdens mijn zoektocht. Iets buiten de zorg wat mij wel aansprak en wel bij mij zou kunnen passen.”

“Ik dacht dat ik het niet zou kunnen”

Kaylee had wel haar twijfels over het starten van de training. “Ik dacht eerst dat ik het niet zou kunnen. Dit was niet een veilige keus voor mij. De zorg is iets wat ik ken en daarom een veilige keus. Toen ik verder ben gaan kijken kwam ik steeds terug bij VA school. Ik vond het steeds aantrekkelijker worden. Ik was ook erg opzoek naar wat meer vrijheid zodat ik mijn eigen tijden kan indelen. Zoals ik altijd doe ben ik ook gaan kijken bij andere aanbieders. Uiteindelijk zag ik dat er een oriëntatie week was. Het kon natuurlijk geen kwaad om meer informatie te verkrijgen!”

Alle twijfels weg

“Iedere avond was er een webinar. Hoe verder we kwamen in de week hoe leuker in het vond om weer een webinar te volgen. Ik kreeg er zoveel energie van. Toen heb ik het besluit genomen om uit mijn comfortzone te stappen en mij aan te melden voor de volledige cursus. Toen sloeg weer de twijfel toe. Moet ik het wel doen? Het is wel een hoop geld. Kan ik dit wel? En ga zo maar door. Tot de dag dat ik hoorde dat ik de 1000ste deelneemster ben en de training cadeau kreeg. Hoe leuk is dat! Het heeft zo moeten zijn. Al mijn twijfels waren daarna weg en ik ga er nu vol voor.”
 

Quote Kaylee van de Veerdonk VA school
“Toen ik de starterskit binnen kreeg zag ik op de doos staan dat ik het pas open mocht maken op de dag van beginnen. Het is mij 20 minuten lang gelukt om het niet open te maken. Ik kon natuurlijk niet wachten. Het liefst wilde ik ook direct starten.”

Oeps, zo laat alweer?

“Wat ik tot nu toe het leukste vind aan de training is dat ik nu echt iets voor mijzelf kan bouwen. Daarom vind ik module 4 ook zo leuk. Hier ga je echt over je eigen bedrijf nadenken. Al vind ik een bedrijfsnaam bedenken wel heel moeilijk omdat ik daar best wel perfectionistisch in ben. Zonder dat ik nog een bedrijfsnaam heb, heb ik al wel een brainstorm gehad voor een logo. Dit lukt mij toch beter dan een naam. Ook kan ik nu echt nadenken over wat ik wil laten zien en wat ik wil aanbieden. Als ik eenmaal bezig ben, is het moeilijk te stoppen. De tijd gaat dan zo snel dat het opeens zo laat kan zijn dat ik alweer naar bed moet.”

Niet twijfelen, gewoon doen!

“Ik heb mijzelf nu ook beter leren begrijpen. In de modules ga je kijken naar jezelf, je ideale klant en je doelen. Zo weet ik nu ook waar het bij mijn vorige werkgevers is misgegaan. En wat ik wel wil doen en met wie ik niet wil samenwerken. Het beschrijven van je ideale klant maakt dit ook duidelijker. Ook al weet ik nog niet precies wie mijn ideale klant is, ik heb daar wel al ideeën bij. Mijn grootste inzicht tot nu toe is dat ik niet moet twijfelen. Gewoon doen! Je comfortzone is iets fijns maar eruit stappen brengt je zoveel verder!”

 

Wie is de 1000ste VA schooler eigenlijk?

Kaylee van de Veerdonk is 26 jaar komt uit Rotterdam. “Op dit moment ben ik nog werkzaam als doktersassistente in een huisartsenpraktijk waar ik binnenkort zal stoppen. Ik woon samen met mijn twee katten Mosey en Mellow. Ze zeggen vaak dat huisdieren op hun baasje lijken. Dit klopt wel als het gaat om de karakter. Het ene moment kan ik net zo rustig zijn als de ene en op een ander moment kan ik lekker druk en enthousiast zijn als de ander. Ik krijg daarom veel energie van leuke, enthousiaste mensen. Ik werk graag samen met mensen die passie hebben voor wat ze doen.” Verder is Kaylee een echte ijsjes-fan: “Het maakt niet uit hoe koud het buiten is, ik ben altijd in voor een ijsje!’

Binnenkort lees je hier hoe het verder gaat met Kaylee, haar opleiding en het starten van haar eigen business als VA.

Is het werken als virtual assistant ook iets voor jou?

Wil jij net als Kaylee ontdekken of het werken van virtual assistant iets voor je is en welke richtingen jij allemaal op kunt? Doe dan ook mee met de VA iets voor mij? oriëntatieweek!

va iets voor mij orientatieweek