Een van de eerste vragen die je jezelf stelt als je besluit om verder te gaan als ondernemer is wat levert het me op? Tenminste dat hoop ik voor je. Het is belangrijk dat je helder hebt hoe je het salaris dat je achterlaat gaat terugverdienen als ondernemer. Want verdien je geen geld, dan ben je eerder bezig met een hobby dan met een onderneming.
Een goed uurtarief
Er is een hoop geschreven en te doen over het uurtarief. Om een goed uurtarief te kunnen hanteren is er voorwerk nodig. In welke branche ben je actief? Weet je het gemiddelde uurtarief wat binnen jouw branche gehanteerd wordt? Je kunt dit natuurlijk op de man af vragen aan een collega-zzp’er of je checkt bij jouw brancheorganisatie. Vaak worden er per branche, onderzoeken gedaan naar het gemiddelde uurtarief. Zelf uitrekenen kan ook; kijk hoeveel loon je krijgt in loondienst op basis van je leeftijd en ervaring. Dit kun je terugrekenen naar een uurtarief. Houdt er wel rekening mee dat bovenop jouw brutoloon nog 8% vakantiegeld en zo’n 25% werkgeverslasten (de sociale premies e.d. vallen hieronder) komt. Dit moet je meenemen in je uurtarief, want als zzp’er zal je deze kosten zelf moeten opvangen. Een maand bestaat gemiddeld uit 23 werkdagen, om er gelijk maar een berekening tegenaan te gooien; om je bruto-uurloon uit te rekenen moet je (het brutoloon + 8% vakantiegeld + 25% werkgeverslasten= bv) 4.200,00 delen door (23×8=)184 uur = 22,83 euro.
Zelf regelen
Je hebt nu een uitgangspunt om mee door te rekenen. Als zzp’er heb je geen recht op ziektegeld of pensioenregelingen en vaak is er geen collectieve ziektekostenverzekering. Kosten die je allemaal zelf moet dragen en waar je dus rekening mee moet houden bij het opbouwen van jouw uurtarief. Denk daarbij ook aan jouw maandelijkse kosten en uitgaven. Kosten zijn maandelijks terugkerend, denk aan huur, hypotheek, verzekeringen etc. Uitgaven zijn vaak eenmalig, aanschaf van een laptop, mobiele telefoon en andere grotere uitgaven die je af en toe doet. Dit alles meenemend is het noodzakelijk dat je het bruto uurloon minimaal x2 doet 22,83 euro x 2 = 45,66 euro = zzp-uurtarief.
Wees slim
Je uurtarief is in meeste gevallen 2x zo hoog als het salaris van iemand in loondienst. Schat je uurloon niet te laag in, je opdrachtgever betaalt alleen de uren waarin jij productief bent en niet bij ziekte of vakantiedagen. Die kosten moet je zelf opvangen. Daarom is het slim om voor die perioden een buffer op te bouwen. Als tip wil ik je meegeven om een extra rekening te openen om de buffer op te bouwen en geld op deze manier direct opzij te zetten. Hierbij kun je naast vakantiegeld ook denken aan de BTW die afgedragen moet worden na elk kwartaal. Dit is ongeveer 1/3 van je verkoopfacturen.
Vaak wordt de vraag gesteld; dit is mijn uurloon, wat blijft er na aftrek inkomstenbelasting eigenlijk van over?
Deze vraag is niet met één antwoord te beantwoorden. Zoals je hebt kunnen lezen moet je uitrekenen hoeveel je moet omzetten om al je kosten te kunnen dekken en winst te kunnen maken. Inkomstenbelasting wordt berekend over je inkomen.
Even op een rijtje
Belangrijk om te weten over de inkomstenbelasting is:
1. De inkomstenbelasting heeft helemaal niks te maken met de BTW. Het zijn dus twee totaal verschillende belastingen
2. Je betaalt de inkomstenbelasting over jouw persoonlijke inkomen
3. De hoogte van de inkomstenbelasting hangt af van je winst, dus meer winst = meer belasting
4. Er zijn veel aftrekposten waardoor je minder inkomstenbelasting betaalt
5. De inkomstenbelasting wordt achteraf berekend
6. Tegelijkertijd met de aanslag voor de inkomstenbelasting betaal je een wettelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (ZWV)
De inkomstenbelasting wordt altijd berekend op basis van je inkomen van het voorgaande kalenderjaar. Wat je uiteindelijk moet betalen is voor elke zzp’er weer anders, omdat niet iedereen gebruik kan maken van de beschikbare aftrekposten. Daarnaast is jouw persoonlijke situatie is niet te vergelijken met die van een ander.
Ingewikkelde toestand?
Als je na het lezen van deze blog toch nog denkt; wat een ingewikkelde toestand, benader dan een boekhouder of accountant. Zij zijn op de hoogte van de juiste regels, de plichten en de rechten en kunnen voor jou de meest gunstige aangifte indienen.
Succes!
Deze blog is geschreven door Ilja Weeda, backoffice specialist en een van de experts waar VA school mee samenwerkt.
Ilja Weeda – info@backstage-om.nl – www.backstage-om.nl