Ondernemen volgens de piramide van Volsam

Toen ik de afbeelding van de omgekeerde piramide van Maslov zag viel het kwartje pas echt. Wat voelde ik me begrepen. Al die jaren dacht ik dat ik een roekeloze gambler was, onbezonnen. Ook voelde ik altijd een bepaalde haast die ik niet altijd helemaal kon plaatsen. Nu begreep ik pas goed waarom dat voor de buitenwereld inderdaad zo lijkt en dat de haast misschien wel zo voelt maar eigenlijk een andere sensatie is; enthousiasme. Met dat enthousiasme én het grootste gemak bestel ik een duur ticket voor Oprah Winfrey in New York en kan ik maar niet beslissen of ik wel zo’n groot bedrag voor een kast wil uitgeven. Lees hier mijn verhaal over ondernemen volgens de piramide van Volsam.

Ik ben niet gek

Na een intakegesprek met een psychotherapeut een jaar of 15 geleden kreeg ik een boek mee van Elaine N. Aron. Ik heb de eerste dagen alleen maar zitten huilen. Van opluchting. Ik was niet gek. Of overgevoelig. “Maak je niet zo druk joh”, “Laat het gewoon lekker los” en “Lighten up” waren goedbedoelde adviezen van mensen die dachten mij te helpen om wat meer ontspannen door het leven te gaan. Maar ik voelde een zwaarte en een enorme frustratie. Al die prikkels, emoties en andere ‘vage’ signalen die binnen kwamen. Langzaamaan raakte ik helemaal opgebrand. Ik kon het niet meer handelen. En nu zat ik hier. Tegenover een therapeut die stotterde. Ook dat kon ik gewoon niet meer normaal binnen laten komen, iedere prikkel was er één teveel. Ik voelde me een onaardig en ongevoelig persoon. Wist ik veel.

Thanks Ane

Terug naar de afbeelding die ik onder ogen kreeg. This makes sense! Heb jij ook een gevoel van herkenning? 

Bron: De hooggevoelige ondernemer – Bas van Vlugt / Illustratie Ane Axford

 

 

Wat je hierboven ziet is de piramide van Maslov, maar dan op z’n kop. Ane Axford kreeg het idee dat de beweging bij hooggevoelige mensen van boven naar beneden loopt in plaats van beneden naar boven. Dit betekent natuurlijk niet dat bijvoorbeeld lichamelijke behoeften voor hen niet belangrijk zijn, maar slechts dat hooggevoelige mensen (veel) meer aandacht geven aan zelfontwikkeling dan niet-hooggevoelige mensen. Ja zo staat de piramide voor mij helemaal goed.

Make it a better place

Wat ik ook mooi vind in het boek van Bas, is dat hooggevoelige ondernemers worden beschreven als mensen die in de kern iets heel concreets willen toevoegen om de wereld een betere plek te maken. De hooggevoelige ondernemer werkt niet uitsluitend voor geld en zet zich in voor de maatschappij als geheel. Ze nemen de leiding over hun eigen leven en hebben er genoeg van om anderen te volgen.

Ik geloof net als Bas dat de verandering op het gebied van werken en ondernemen is ingezet. Dat er een nieuw soort economie ontstaat waarin informatie en eerlijkheid een steeds grotere rol innemen. Samenwerken met klanten in plaats van werken voor opdrachtgevers. Zelf ideeën aandragen in plaats van wachten tot iemand met een plan komt. Je emoties tonen in plaats van je ‘professioneel’ gedragen.

We kunnen steeds meer onszelf zijn. We mogen steeds meer onszelf zijn omdat dat wordt gewaardeerd. Omdat we voelen dat dat beter is voor ons.

Sinds ik heb ontdekt dat ik hoogsensitief ben, zit ik steeds beter in mijn vel en durf ik meer en meer te vertrouwen op mijn gevoel, mijn hart, mijn intuïtie. Ik volg mijn impulsen (thanks @melrobbins) en doe wat nodig is per keer. Stap voor stap ontdek ik het leven en het ondernemen en I love it.

Informatie over HSP

Voel je ook dat je baat zou hebben bij meer informatie over het onderwerp HSP? Lees er dan over. Nieuwe informatie gaat je zoveel inzichten geven en neemt misschien angst en twijfel weg. We hebben een aantal boekentips voor je op een rijtje gezet:

📖 Gezond egoïsme – Inger Strietman
📖 Eerste hulp bij hoogsensitiviteit – Elke van Hoof
📖 De hooggevoelige ondernemer – Bas van Vugt
📖 Prikkels bijten niet – Saskia Klaaysen Marjolein Olsthoorn
📖 Het hoogsensitieve brein – Esther Bergsma

Note: de links naar bovenstaande boeken zijn affiliate links.

Ondernemen en hoogsensitiviteit

Ik geloof dat het zelfstandig ondernemerschap uitermate geschikt is voor hooggevoelige mensen omdat je dan echt je leven en werk zelf vorm kunt geven. Je kunt het vormgeven hoe jij wilt en de elementen toevoegen die jij echt nodig hebt. Je mag het op jouw manier doen. Werken met wie je wilt en waar je wilt. Je kunt energievreters uit de weg gaan en energiegevers aantrekken. Jij hebt de regie. Het is jouw leven.

Nog een andere verrijking is (als je de drama die er nog was achter je hebt gelaten) dat je intens kunt genieten van bepaalde samenwerkingen, dat je echt verbinding kunt maken omdat het nu veilig is, dat je successen echt in je hart voelt, dat je soms een risico neemt maar wel met een sprongetje in je hart. Echt voelen. A huge blessing.

Doe ook de HSP test als je nog niet zeker weet of jij deze eigen-aardigheid bezit. Het is nu misschien nog een beetje vreemd of spannend, maar er gaat echt een nieuwe mooie wereld voor je open.

Make magic happen,

Hanneke

Waarom zijn hoogsensitieve mensen zo vaak werkzaam in ondersteunende beroepen als office-ondersteuners, het onderwijs en de zorg? Maakt werken in loondienst of als zelfstandige voor hen een verschil? En waarom is virtual assistant zo’n logische carrièremove voor mensen met HSP? We vinden die relatie tussen hoogsensitief zijn en beroepskeuze erg interessant. Want hoe beter je weet wie je bent, wat je wilt en onder welke omstandigheden jij het lekkerst werkt, hoe gelukkiger en succesvoller jij bent in je werk. Lees hier meer.

HSP boeken van Hanneke