VA school is STAP-opleider

Start een succesvolle business als virtual assistant mét STAP-budget

Wat goed dat je kennis hebt genomen van het STAP-budget en heel slim dat je er gebruik van wil maken. VA school is STAP-opleider dus het budget kan je bij je inschrijving voor VA school gebruiken.

Sinds 1 januari 2022 is het mogelijk om via het STAP-budget bij de overheid een vergoeding van 1000 euro aan te vragen voor scholing en opleiding. Het STAP-budget vervangt daarmee de fiscale aftrek van studiekosten van de belasting.

Het STAP-budget is een regeling van de overheid. Dus om er zeker van te zijn dat je precies de goede informatie op precies de goede plek vindt verwijzen we je voor meer informatie en de voorwaarden voor het aanvragen van het STAP-budget graag door naar de site www.stapuwv.nl. Hier vind je overzichtelijk en zelfs ondersteund met een Youtube video welke stappen jij moet nemen om STAP-budget aan te vragen.

De rol van VA school als STAP-opleider

Dat is wat jou te doen staat! Maar VA school heeft ook niet stilgezeten. De afgelopen maanden hebben we alles op alles gezet om er voor te zorgen dat wij STAP-opleider konden worden zodat jij ook bij ons met STAP-budget de opleiding kan volgen. En geloof ons als we zeggen dat we daarvoor héél wat protocollen, formulieren, aanvragen en systemen hebben moeten doorlopen. Maar het was het waard. Want nu heb ook jij de mogelijkheid om met deze regeling bij ons te starten.

De stappen om je STAP-budget te verkrijgen

Als je alle informatie over wat het STAP-budget is, gelezen hebt en het budget in wil zetten voor de opleiding bij stap-opleider VA school zijn dit de stappen die we samen gaan doorlopen:

Meld je aan voor de opleiding Start een succesvolle business als VA via deze pagina. Kies een startdatum die ligt tussen de vier weken en drie maanden na de volgende ronde van het STAP-budget. 

Zodra je aanmelding bij ons binnen is krijgt je van ons een bevestiging van deze aanmelding met een aanmeldingsbewijs. Dat is een PDF waarin staat dat je aangemeld bent, wanneer je wil starten met de opleiding en jouw unieke inschrijfnummer. Bewaar dit bewijs goed, meer hierover in de volgende stappen. Wij laten alvast aan het UWV weten dat jouw aanvraag voor het STAP-budget er aan komt bij de volgende ronde, de zogenaamde vooraanmelding.

Op de exacte dag en het exacte tijdstip van de volgende STAP-ronde ga je naar het STAP-portaal van het UWV via www.stapuwv.nl. Tijdens vorige rondes is gebleken dat het budget al binnen enkele dagen op kan zijn, zorg dus dat je er op tijd bij bent. Zet de datum in je agenda en zet een alarm in je telefoon. Of doe wat jij nodig hebt om vooraan in die digitale rij te staan.

Zorg dat je in kan loggen met DigiD, vraag het STAP-budget aan en upload het aanmeldingsbewijs van VA school. Let er hierbij goed op dat je het juiste studentnummer vermeldt. Dit nummer vind je terug op het aanmeldingsbewijs wat je van ons ontvangen hebt bij de inschrijving voor de training. Bij het ontbreken van het studentnummer bij de aanvraag of het invullen van het verkeerde nummer kan het zijn dat je aanvraag niet binnenkomt bij het UWV.

Na goedkeuring en toekenning van het budget aan jou zorgt het UWV ervoor dat het budget van 1000 euro op rekening van VA school terecht komt. Voor het resterende bedrag voor de opleiding ontvang je van ons een factuur. Je kunt bij de inschrijving aangeven in hoeveel termijnen je het restbedrag wilt voldoen. Hou er rekening mee dat de eerste termijn in ieder geval, voor je startdatum aan de training voldaan moet zijn.

Mocht je aanvraag voor STAP-budget (deze keer) afgewezen zijn, nemen wij even contact met je op om andere opties met je door te nemen.

Na het volgen van deze stappen weten jij èn wij zeker dat we er alles aan gedaan hebben om de aanvraag goed te laten verlopen. Heel veel succes met deze nieuwe, gave, toekomstgerichte en slimme STAP! En we hopen je binnenkort met rode loper te mogen verwelkomen bij de opleiding ‘Start een succesvolle business als virtual assistant’.

Aanvraagperiodes

Elke 2 maanden start een nieuwe aanvraagperiode STAP-budget. Is het budget nu op? Probeer het dan opnieuw in een volgende aanvraagperiode:

 • 1 november 2022 t/m 31 december 2022

We hebben alvast wat tips voor je verzameld om je STAP-budgetaanvraag zo soepel mogelijk te laten verlopen. 

 • Zorg dat je bij je inschrijving voor de opleiding (https://vaschool.nl/aanmelding-ik-word-va/) je achternaam gebruikt waarbij je bekend bent op je paspoort / ID kaart / DigiD. Je voornaam mag je roepnaam zijn of je eerste doopnaam.
 • Check of je je geboortedatum correct hebt ingevuld op het aanmeldingsformulier voor de training.
 • Check van te voren even de ‘meldingen-pagina’ met uitleg over mogelijke meldingen die je kunt tegenkomen: https://www.stapuwv.nl/p/melding
 • Ga ruim voordat het STAP portaal open gaat om je STAP budgetaanvraag in te dienen al naar de juiste pagina: https://www.stapuwv.nl/login en log vast in met je DigiD. Klik op ‘vraag STAP-budget aan’. De wachtrij opent pas om 10.00 uur, maar als je deze handelingen al hebt gedaan, kom je vanzelf in de wachtrij terecht.
 • Heb je meerdere apparaten om je STAP-budget aan te vragen? Gebruik ze dan allemaal om je kans binnen de wachtrij te vergroten. De lengte van de wachtrij kan nogal verschillen. Een van de deelnemers stond met 2 verschillende apparaten in de digitale wachtrij. Toen ze er doorheen was en haar DigiD had ingevuld, kreeg ze vrij snel daarna een melding dat ze eruit was gegooid (uw sessie is verlopen omdat u op een andere plek heeft ingelogd). Op dat moment was persoon 2 ook door de wachtrij heen en ingelogd. Die kreeg de melding ‘Er is een bestaand formulier gevonden. Wilt u verder gaan met deze aanvraag of wilt u een nieuwe aanvraag starten?’. Persoon 2 kon het proces gelukkig voltooien. Haar tip is nadat je door de wachtrij heen bent en je aanvraag daadwerkelijk kunt doen, je af te melden bij de andere apparaten.
 • Bij je STAP-budgetaanvraag moet je een aantal vragen beantwoorden. Schrijf voor jezelf je studentnummer even op zodat je die kunt invoeren. Je start met het uploaden van je STAP-aanmeldingsbewijs, vult je studentnummer in en je selecteert je scholing. Als je dit hebt doorlopen, dan volgen er nog wat vragen die je moet invullen:
  • Wat is je hoogste afgeronde opleiding? (meerkeuze antwoorden)
  • Wat is je huidige arbeidsmarktpositie? (meerkeuze antwoorden)
  • Wat is of was je beroep? (open vraag)
  • Is de gekozen opleiding meerjarig? (let op, voor onze training moet je NEE invullen! Als je hier per ongeluk JA invult, dan kun je dat niet meer verbeteren en blijf je een foutmelding krijgen. Mocht je per ongeluk toch JA hebben ingevuld, dan de vragen ‘Hoeveel jaar duurt de opleiding’ en ‘In welk leerjaar van de opleiding zit je’ beantwoorden met 1.
  • Met welk doel wil je de opleiding volgen (meerkeuze antwoorden)
  • In welke sector / branche ben je of was je actief? (meerkeuze antwoorden)
 • Mocht je een foutmelding krijgen bij de aanvraag, vooral niet tabblad of browser afsluiten maar refreshen met F5. Dan behoud je jouw plaats in de wachtrij.
 • Nadat het gelukt is er doorheen te komen en je je STAP-budgetaanvraag hebt gedaan, kun je via https://www.stapuwv.nl/login de status van jouw aanvraag zien. Log in via DigiD. Je komt dan in een menu terecht, klik op ‘mijn aanvragen’. Klik op ‘STAP-aanvraag’. Nu krijg je een overzicht van jouw aanvraag te zien. Onder het kopje ‘Gedeelde documenten’ zie je een blauwe link waar je op kunt klikken met bijvoorbeeld de naam ‘beschikking tot verlening’. Open deze. Hierin lees je wat de status is van je aanvraag. Dit kan een aanmeldingsbevestiging zijn met de boodschap dat je nog bericht krijgt over jouw aanvraag. Maar als de titel van het document ‘beschikking tot verlening’ is, dan kun je in de brief lezen dat het budget is toegewezen. Je krijgt deze later ook per post toegestuurd. Geregeld inloggen en de status checken dus, als je niet wilt wachten op de brief per post. Ook krijg je een mailtje als er een nieuw ‘gedeeld document’ is. Als je van VA school het mailtje krijgt dat wij ook van het UWV bericht hebben gehad omtrent jouw aanvraag, dan is de aanvraag definitief.

FAQ

Wanneer heb je recht op STAP-budget?

Je hebt recht op STAP-budget voor een opleiding als:

* je ouder bent dan 18 jaar en nog geen AOW ontvangt (of je wel of niet werkt, een uitkering ontvangt of ondernemer bent, dat is voor je aanvraag niet relevant).

* je volksverzekerd bent (dit ben je als je de afgelopen 27 maanden minstens 6 maanden in Nederland gewoond, gewerkt of een uitkering hebt gehad).

* je dit kalenderjaar nog geen STAP-budget hebt gekregen en er nog budget is.

Hoe ver van te voren kun je het STAP-budget aanvragen?

Je opleiding dient te starten minimaal 4 weken na je aanvraag, en binnen 3 maanden na het betreffende aanvraagtijdvak.

Wat gebeurt er als ik de STAP subsidie heb gekregen?

Gefeliciteerd, dat is natuurlijk geweldig nieuws! Wij gaan dan achter de schermen voor jou aan de slag. Het UWV stuurt namelijk een bevestiging naar VA school zodat wij weten dat jij nu echt kunt gaan beginnen. Nadat de financiële kant is afgerond krijg je bericht van ons. Is de aanvraag niet goedgekeurd? Laat het ons weten, dan kijken we samen naar de mogelijkheden of alternatieven.

Wat gebeurt er als ik de STAP subsidie NIET heb gekregen?

Heb je het STAP-budget in deze ronde niet toegekend gekregen? Dat is natuurlijk heel jammer en we begrijpen dat je dan teleurgesteld bent. Wij nemen contact op om de mogelijkheden met je te bespreken. Wil je het in een latere inschrijfronde bij STAP nog een keer proberen? Dat kan! Je mag het in het volgende tijdvak namelijk gewoon nog een keer proberen, vraag dan wel een nieuw STAP-aanmeldingsbewijs bij VA school aan en neem even contact met ons op via info@vaschool.nl 

Mijn opleiding is duurder dan € 1.000, wat nu?

Het UWV betaalt jouw opleiding tot een maximaal bedrag van €1.000 (incl. btw). Is jouw opleiding duurder dan €1.000, dan betaal je de overige kosten zelf. Ook kun je natuurlijk aan je werkgever vragen of er misschien een mogelijkheid is dat deze een gedeelte betaalt. Ook is er in uitzonderlijke gevallen de mogelijkheid om STAP te combineren met een andere subsidie. Neem hiervoor contact op met het UWV.

Mijn opleiding is al begonnen, kan ik dan alsnog STAP-budget aanvragen?

Je kunt STAP-budget alleen aanvragen voor een STAP-opleiding die na je STAP-subsidieaanvraag bij UWV start (in een bepaalde periode). 

Tip: Op STAP-budget.nl kun je nog zoeken naar andere budgetten of subsidies die te benutten zijn om verder te leren. 

Ik ben niet zo (digi)taalvaardig. Waar kan ik hulp krijgen bij het aanvragen van STAP-budget?

Voor groepen die minder (digi)taalvaardig zijn, biedt UWV ondersteuning bij het aanvragen van STAP op UWV-kantoren, fysiek via de 35 werkpleinen en telefonisch via UWV contactpunten.

Is STAP-budget inclusief of exclusief btw?

Het STAP-budget bedraagt 100% van de kosten tot een maximum van 1.000 euro inclusief btw.

Ik heb geen DigiD, hoe kan ik nu inloggen?

Inloggen op Mijn STAP-budget kan alleen met DigiD. Heb je nog geen (actieve) DigiD, vraag deze dan direct aan.

Iemand anders heeft al bericht, waarom heb ik nog geen bericht van het UWV?

Het UWV doet een steekproef onder alle STAP-budget aanvragers, waardoor een toekenning of afwijzing soms even op zich laat wachten, terwijl anderen al bericht hebben gekregen. Je kunt altijd bellen met het STAP Klantcontactcentrum via 088 – 898 22 02 van maandag tot en met vrijdag tussen 8:00 uur en 17:00 uur.

Waar kan ik nog meer informatie vinden?

Kijk voor alle overige FAQ van het UWV hier: https://www.stapuwv.nl/p/faq

Mocht je naar aanleiding van bovenstaande nou nog vragen hebben of wil je even overleggen? Mail dan naar info@vaschool.nl. Dan komen we er snel bij je op terug.

VA school logo

Deze website gebruikt geanonimiseerde analytische cookies. Mag ik ook mijn marketing cookies in je browser opslaan om de website en mijn aanbod nog beter te maken? Klik dan op 'Ja, prima!'. Meer over hoe wij hier mee omgaan? Lees onze cookieverklaring.

Cookie settings

Below you can choose which kind of cookies you allow on this website. Click on the "Save cookie settings" button to apply your choice.

FunctionalOur website uses functional cookies. These cookies are necessary to let our website work.

AnalyticalOur website uses analytical cookies to make it possible to analyze our website and optimize for the purpose of a.o. the usability.

Social mediaOur website places social media cookies to show you 3rd party content like YouTube and FaceBook. These cookies may track your personal data.

AdvertisingOur website places advertising cookies to show you 3rd party advertisements based on your interests. These cookies may track your personal data.

OtherOur website places 3rd party cookies from other 3rd party services which aren't Analytical, Social media or Advertising.