Virtual assistants zijn niet te beroerd om hun successen te delen met andere VA’s. “Samenwerken is onze kracht”, zeggen ze en dat getuigt van een grote mate van zelfkennis en ondernemerschap. Dit komt naar voren uit recent onderzoek, verricht onder VA’s in Nederland en België. Het is de eerste keer dat een dergelijk grootschalig onderzoek is gedaan.

Past een opdrachtgever beter bij een andere VA? Dan spelen ze de opdracht door, zegt 86% van de ondervraagde VA’s. Is er behoefte aan een specifiek specialisme en is dat niet jouw ding, maar ken je wel iemand die daar geknipt voor is? Een belletje en het is geregeld. Als de opdrachtgever maar de service krijgt die hij nodig heeft. Want dat is het belangrijkste: de juiste en beste service verlenen. Als VA, als beroepsgroep.

Ruim 5 jaar geleden zag je ze voor het eerst: VA’s. Zij zagen als een van de eersten de voordelen en kansen van het werken op afstand. Managers die vaak op pad zijn, hebben support nodig, maar dat hoeft niet per se op een kantoor te gebeuren. Integendeel, door hun manier van werken, zijn VA’s vaak beter en sneller in staat om de juiste service te verlenen.

VA’s zijn volledig op de hoogte van alle online tools die het samenwerken met een manager op afstand optimaliseren. In razendsnel tempo hebben ze zich de ontwikkelingen eigen gemaakt. Tools als Trello, Dropbox, Asana en alle Google tools kennen geen geheimen voor hen.

Die ontwikkelingen houdt Hanneke Wessel, ondernemer en virtual assistant avant la lettre, nauw in de gaten. Ze heeft al haar kennis en ervaring verzameld en daarmee VA school opgericht: een online leeromgeving voor VA’s en zij die dat willen worden. Hanneke wilde deze ontwikkelingen in kaart brengen en heeft daarom dit onderzoek verricht: een online enquête waar 125 VA’s uit Nederland en België op hebben gereageerd.

Geld is niet de grootste drijfveer, blijkt. Natuurlijk, mens en onderneming moeten en mogen floreren, maar bij VA’s gaat het vooral om de inhoud van de werkzaamheden, waar ze overigens ook het meest tevreden over zijn (85%). De hoofdprijs vragen ze daar niet voor; hun uurtarief varieert tussen de 40 en 60 euro. Daarnaast is het grote gevoel van vrijheid dat je als VA’er hebt altijd nog belangrijker dan veel geld verdienen. Je kunt je eigen tijd indelen en combineren met andere bezigheden zoals een tweede bedrijf, een gezin of een studie.

En VA’s blijven zichzelf continu ontwikkelen. Naast hun kennis over online tools zijn ze bijvoorbeeld ook goed in het bouwen van websites, het opzetten van marketing automation systemen en het inrichten van social media. Naast natuurlijk de dagelijkse office support werkzaamheden. Hoog op het ontwikkel verlanglijstje van 2020 staan SEO, (nog meer) websites bouwen en online marketing.

We kunnen nog veel van deze enthousiaste beroepsgroep verwachten! Onderzoek blijft daarbij essentieel. VA school is van plan dit onderzoek jaarlijks te herhalen.

Alle resultaten bekijken? Klik hier voor de uitslag van Het grote VA onderzoek 2019/2020.

Het onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met Pauli Venekamp van Pauli Communications.

Wil jij zelf ook aan de slag als virtual assistant maar weet je niet waar je moet beginnen? Start laagdrempelig met die leuke VA quiz.