Virtual assistants aan het woord

Wat komt er allemaal kijken bij het starten van mijn eigen bedrijf? Hoe kom ik aan klanten? Als je overweegt je eigen business te starten als virtual assistant zit je barstensvol vragen. Ook zo’n fijne: kan ik het wel? Tijdens de ‘VA iets voor mij? oriëntatieweek’ lieten we virtual assistants aan het woord en vroegen we naar hun ervaringen. Je ontdekt in deze week niet alleen of het vak van virtual assistant iets voor je is, maar vooral wát er allemaal mogelijk is. En dat is meer dan je denkt. Energie, inspiratie en informatie, daar draait het een hele week om. 

De ‘Vraag het de VA’s’ sessie past daar helemaal tussen. Want natuurlijk wil je weten hoe het werken als VA nou in het echt is. Tijdens deze laagdrempelige Facebook-live sessie kun je al je vragen stellen aan VA’s die hun eigen succesvolle business als virtual assistant runnen. En die nog niet zo lang geleden precies dezelfde vragen en onzekerheden hadden als jij. In deze blog lees je hoe het er bij deze avond aan toeging. Maar eerst stellen we de vier virtual assistants die hun antwoorden deelden aan je voor.

Vier inspirerende VA’s aan het woord

Tijdens de ‘VA iets voor mij? oriëntatieweek’ in maart 2021 schoven vier enthousiaste VA’s online aan bij Hanneke voor ‘Vraag het de VA’s’. Het werd een avond met gezellige en eerlijke gesprekken. Daarvan lees je hieronder de highlights. Maar eerst stellen we deze vier bijzondere vrouwen graag even aan je voor:

Marloes Oldenbeuving startte vorig jaar juni met de training en tegelijkertijd met ondernemen. Zij was fulltime moeder, wat haar super goed beviel. Maar een maand nadat ze op Instagram een oproep van VA school zag, besloot ze zich toch in te schrijven én had ze ook meteen haar eerste klant.

Herma Trum startte in mei 2020 vanuit de WW met de training ‘Start je succesvolle business als virtual assistant’. In oktober dat jaar kon ze echt van start gaan met haar bedrijf. En inmiddels heeft ze al vijf opdrachtgevers.

Ryanne Ruijsbroek zat al een tijdje niet op haar plek bij haar werkgever. Ze nam een jaar geleden ontslag om wat tijd voor zichzelf te nemen. Ze wist al dat ze VA wilde worden, maar nog niet precies hoe. Ze schreef zich in bij de Kamer van Koophandel en daarna startte ze met de training van VA school.

Natalie Vossenberg volgde weer een heel andere route. Zij besloot twee jaar geleden minder te gaan werken bij de kinderopvang en een opleiding tot professional organizer te volgen. Door corona was het met haar bedrijf in professional organizing rustiger dan gehoopt. Ze wilde eerst geld verdienen en dan weer investeren in een opleiding. Toch volgde ze in november de ‘VA iets voor mij? oriëntatieweek’ en startte daarna met de training. Met deze stap dacht ze haar kansen op opdrachten te vergroten en dat bleek in de praktijk ook zo te zijn.
Virtual assistants aan het woord

Kun je bang zijn en toch beginnen?

Hanneke: Leuk dat jullie er allemaal zijn! En meteen maar even een vraag erin. Wat vond je in het begin niet zo makkelijk?
Natalie: “Wat ik het lastige vond is: hoe kom je aan klanten? Die vraag zie je ook nog regelmatig terugkomen in de Facebookgroep. Wat ik het afgelopen jaar heb gemerkt is: als je er zelf in blijft geloven en heel veel zaadjes uitstrooit dan komt het een keer. En de ene keer duurt dat langer dan de andere keer. Zo was ik een week of drie geleden bij de fysio en ik vertelde wat ik deed. Die week ben ik door twee mensen gebeld, waarvan één er me vroeg haar website te maken. Ik was nog met module zes bezig en heb mijn eigen website nog niet eens gemaakt. Maar ik dacht: ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk wel dat ik het kan. En nu is haar website eerder klaar dan de mijne!”

Hanneke: Heel goed! Geloof in jezelf, zeg jij.
Natalie: “Soms kan het ook wat langer duren. En dan denk je bij jezelf: jeetje, bij iedereen lukt het. Daarom vind ik het ook wel mooi als iemand op Facebook zegt dat het even helemaal niet gaat. Want het is soms rustig, het is niet altijd alleen maar hallelujah. Maar dat komt echt, als je ervoor gaat en overal vertelt wat je doet.” 
Hanneke: Ja dat is het mooie ook van de Facebookgroep, waar jullie in veiligheid kunnen floreren maar ook kunnen ventileren. Dat lucht vaak al op. Soms door het te zeggen komt van het een het ander. Hoe zit dat bij jou Ryanne? Wat vond jij lastig toen je begon?
Ryanne: “Ik zit niet meer helemaal aan het begin, ben alweer een aantal stappen verder, maar ik vond het in het begin heel lastig om mijn eigen bedrijf op te zetten. Waar begin je? Dat is ook een stukje onzekerheid, want ik kwam uit loondienst en ik wist het gewoon nog niet zo goed. Ik ben heel erg breed opgeleid, breed inzetbaar ook. En ik vond het moeilijk om het tot de kern te krijgen. Ik ben nog steeds niet zo ver, want ik ben nog steeds heel breed inzetbaar en ik heb veel uiteenlopende klanten.” 
Je kunt bang zijn en toch beginnen
Hanneke: Haha, ja jouw trechter loopt van heel breed met een beetje een bocht af en toe! Wie is nog meer breed inzetbaar?
Herma: “Ik durf nog niet zo goed te kiezen. Ik werk veel met coaches maar wel allerlei verschillende coaches. Dus ik heb verschillende opdrachtgevers maar ook de werkzaamheden zijn heel divers, van PA tot administratieve werkzaamheden. De werkzaamheden gaan alle kanten op. Maar ik vind ook alles leuk om te doen! Misschien kan het wel een valkuil worden, maar voor nu… kan ik het nog goed handelen allemaal. Maar ik moet zeggen, ik heb iemand die me heeft gevraagd een website te maken terwijl ik mijn eigen website nog steeds niet live heb durven zetten.”
Hanneke: Grow while you go. Al doende leert men ook toch? Zijn er nog meer perfectionisten in dit panel? Marloes niet meer?
Marloes: “Nee ik heb me eroverheen gezet. Met zo’n website denk ik nu ook: ik knal hem gewoon online. Want dan pas kun je gaan ervaren en dan pas krijg je reacties.” 

Zijn jullie afhankelijk van inkomsten?

Hanneke: Een leuke vraag uit de groep: zijn jullie kostwinners, ben je afhankelijk van je inkomsten?
Marloes: “Ik had wel een hele fijne uitgangspositie, realiseer ik me altijd. Want ik startte met nul inkomen omdat ik niet werkte. Dat zorgde ervoor dat ik iets minder druk voelde om klanten te vinden. Maar dat is dus ook het advies wat ik anderen vaak geef. Want het is een vraag die ik vaak krijg en voor veel mensen een ding: hoe vind je klanten? Nou, door er dus vooral niet te veel druk op te leggen denk ik. En ik snap dat dat heel lastig is als je er wel afhankelijk van bent, maar hoe meer je in een kramp zit van ik moet, ik moet, ik moet, hoe lastiger het wordt. En als je het vertrouwen hebt ‘ze komen wel’ en wat Natalie ook aangaf: tegen iedereen zegt dat je virtual assistant bent en wat je voor anderen kunt betekenen, dan komen die klanten vanzelf.”  

Virtual assistants aan het woord
Hanneke: Het is een interessant proces toch, gewoon gaan vertellen waar je mee bezig bent? Dat je met mensen in gesprek komt en dat je denkt: wat leuk! En ze zijn ook geïnteresseerd in wat ik doe! Hebben jullie dat ook?
Ryanne: “Ja en ik krijg nog wel vaak de vraag ‘wat is een virtual assistant nou precies?’”
Hanneke: Ja toch wel apart hè? Als ik vandaag iemand vertel dat ik een stucadoorsbedrijf ga beginnen is er niemand die vraagt: wat ga je precies doen, welke materialen, welke groothandel, wat is je tarief, denk je dat je daar je brood mee kunt verdienen? Terwijl dat eigenlijk precies hetzelfde is, iedereen moet beginnen met de eerste klant. Daaraan merk je dat dit vak nog in ontwikkeling is.
Marloes: “Maar VA is ook wel veel diverser. Wij doen niet alleen het muurtje, maar kunnen ook schilderen en de wc fixen, haha!”
Je kunt bang zijn en toch beginnen

Gewoon beginnen, ook al is het buiten je comfortzone

Hanneke: Welke successen en resultaten hebben jullie al mogen vieren en hoe gaan jullie op zoek naar opdrachten?
Marloes: “Als ik een klant binnenhaalde vierde ik dat wel met een fles champagne. En het afronden van de opleiding voelde als een succes, toen was het ‘echt’.”
Ryanne: “Nou, ik heb ook wel een vreugdedansje gemaakt toen ik mijn eerste klant binnenhaalde. Dat was naar aanleiding van één van de opdrachten uit de training van VA school, buiten mijn comfortzone.”

Hanneke: That’s where the magic happens!
Ryanne: “Ja, ik had het op LinkedIn gepost en daar kwam een oude bekende langs. En die had zoiets van: hé, ik heb jou nodig!”
Hanneke: Toch weer die oude bekenden hè, daar blijf ik ook op hameren. We denken dat we helemaal out in the open moeten, maar het hoeft niet zo groot te zijn. Ik kreeg pas ook de vraag van iemand die vroeg: ik ben introvert, kan ik dan wel VA worden? Is iemand hier introvert?
Ryanne: “Ja, ik ben vrij bescheiden, ik sta normaal niet zoals nu in the picture, ben meer het meisje achter de schermen. Ik dacht nu echt: ik moet dit gewoon doen, anders kom ik er nooit. Ik heb geleerd dat ik dicht bij mezelf moet blijven. Met klanten die ik niet ken spreek ik af dat ik face to face contact wil, niet via een Zoom call. Anders kom ik niet lekker uit de verf. Bij één op één krijg ik de energie beter mee. Dat is gewoon mijn manier.”
Marloes: “Wat goed, van je Ryanne!” 
Hanneke: Ja heel goed! Doen wat bij jou prettig voelt. Je gevoel volgen. Zouden jullie als jullie opnieuw zouden starten iets anders doen?
Herma: “Nee, ik zou het niet anders doen. Ik ben nog maar net gestart dus vind dat ook een beetje vroeg om te zeggen. Maar ik vind het super leuk. Een paar jaar geleden zat ik er ook aan te denken, maar durfde ik het niet zo goed. Maar nu was het moment en ik ben blij dat ik het gedaan heb.”
Hanneke: Waarom durfde je toen niet?
Herma: “Toen dacht ik: hoe moet ik dat doen? Hoe gaat dat, werken voor verschillende opdrachtgevers? Hoe gaat dat systeemtechnisch? Ik had ook nog niet van VA school gehoord. En ik vond het ook best wel eng. Ik werkte al achttien jaar voor een werkgever, dat was vertrouwd. Ik durfde de stap niet te zetten.”
Hanneke: Spannende vraag: heb je gemerkt dat er meer van jou en je vaardigheden verwacht werd dan je waar kon maken?
Marloes: “Toen ik net begon heb ik meteen iemand waarvan ik fan was op Instagram een berichtje gestuurd om te vragen of ze een VA nodig had. En toen kwam ze terug: “Ja, ik zoek iemand die mijn website kan bijwerken en in ActiveCampaign mijn mailtjes kan doen”. En ik dacht hè wat? Dus dat werd ‘m niet. Maar een paar weken later appte ze terug: “Ik heb het geleerd, dus jij kan het ook leren.”
Je kunt bang zijn en toch beginnen
Hanneke: Wow, vind je dat al niet een verademing? We gaan niet uit van: oh, het staat niet op je cv dus je kunt het niet, dus we gaan het niet doen, maar van: het staat niet op je cv maar je kunt het leren, wanneer kun je beginnen? Ik word heel enthousiast van zo’n houding. Jij had er eigenlijk geen vertrouwen in maar de ander gaf jou het vertrouwen. Dat blijf ik toch bijzonder vinden!
Ryanne: “Ik doe ergens de administratie, toen vroeg de opdrachtgever of ik bekend was met Mollie en PayPal. Ik heb verteld dat ik bekend was met MoneyBird en dacht: de rest zie ik wel. Toen ben ik op gesprek geweest en we hadden meteen een klik. Dus ik had zoiets van: dat komt wel goed. En het is ook goed gekomen. Op dit moment heb ik een projectmanagement opdracht, daarvan denk ik wel dat het iets te hoog gegrepen is, maar dat ga ik wel zien.” 
Hanneke: Geloven jullie ook dat je die vaardigheden bij kunt leren? Hebben jullie veel bijgeleerd het afgelopen jaar?
Herma: “Heel veel, ook buiten VA school.”
Marloes: “Ja, heel veel. Al doende leert men, dat is echt zo.”
Natalie: “Mijn man zegt het altijd heel mooi: als je blijft doen wat je deed, dan krijg je wat je altijd kreeg. Dus als je nu iets nieuws wilt gaan doen, dan zul je af en toe die drempel over moeten en dingen buiten je comfortzone moeten doen. Daar gebeuren zoveel mooie dingen. Ik mag nu ook bij mijn werkgever webinars gaan doen. Dat heb ik nog nooit gedaan, maar ik ga het wel doen.”
Hanneke: Laatste vraag: wat is jouw beste tip voor startende VA’s?
Ryanne: “Gewoon gaan.” 

Hanneke: En hoe doe je dat dan?
Ryanne: “Ik denk dat ik tegen overspannenheid aanliep toen ik ontslag nam en ik had zoiets van: loslaten en maar zien wat er op mijn pad komt. Een vriendin had dit zaadje geplant en ik had nooit verwacht voor mezelf te beginnen. Ook al ben je bang of onzeker, je kunt het gewoon proberen. Als het niet lukt kun je altijd nog terug in loondienst.”

Marloes: “Overal vertellen wat je doet. Waar je mee bezig bent, waar je enthousiast van wordt, wat je leuk vindt, wat je leert, alles. Tegen iedereen. Want dan komen je opdrachten, je enthousiasme en zo wordt je pad duidelijk.”

Hanneke: You can be scared and really ready!

Ben je nieuwsgierig naar het vak van virtual assistant en wil je ontdekken of het werken als VA iets is dat 100% bij je past? Doe mee met de leuke ‘VA iets voor mij?’ oriëntatieweek
We hebben een mooie virtuele ontdekkingsroute voor je uitgestippeld. Voor slechts 27 euro sta jij aan het begin van een mooi reis. Doe je mee?

Virtual assistant iets voor mij orientatieweek

Deze website gebruikt geanonimiseerde analytische cookies. Mag ik ook mijn marketing cookies in je browser opslaan om de website en mijn aanbod nog beter te maken? Lees onze privacyverklaring.

Cookie settings

Below you can choose which kind of cookies you allow on this website. Click on the "Save cookie settings" button to apply your choice.

FunctionalOur website uses functional cookies. These cookies are necessary to let our website work.

AnalyticalOur website uses analytical cookies to make it possible to analyze our website and optimize for the purpose of a.o. the usability.

Social mediaOur website places social media cookies to show you 3rd party content like YouTube and FaceBook. These cookies may track your personal data.

AdvertisingOur website places advertising cookies to show you 3rd party advertisements based on your interests. These cookies may track your personal data.

OtherOur website places 3rd party cookies from other 3rd party services which aren't Analytical, Social media or Advertising.