Op mijn laatste blog heb ik lieve reacties ontvangen, vooral van mensen die zich in mijn situatie herkenden. Ik ben gevraagd om een vervolg te schrijven. Hoe gaat het nu met mij en met mijn bedrijf?

Mijn naam is Sherry-Lee Soledad van O&More en ik ben inmiddels 5 maanden aan het werk als VA. Het is een roller coaster ride geweest van emoties. De ene dag voelde ik mij zo gelukkig en de volgende dag kon de twijfel erg toeslaan. Ik heb mijzelf moeten aanleren dat niet alles perfect moet. Ik kan nu alleen maar zeggen dat ik erg trots en blij ben dat ik de stap heb genomen om mijn eigen bedrijf te beginnen. Ik wil echt niet meer anders. Qua werk doe ik nu vooral Office Management voor mijn opdrachtgevers, maar daar hoop ik snel verandering in te krijgen. Het is een tijd van aanpassen, ontdekken en ontwikkelen geweest. En dat zal het altijd wel blijven.

 

Wat valt je mee?

Er komt veel kijken bij het ondernemen, maar gaandeweg leer je en is er veel informatie beschikbaar. Ook sta je er niet alleen voor. Als je veel meer met ondernemers omgaat, besef je dat iedereen wel met een vraag zit en het mooie is dat je elkaar kan helpen. Al is het maar door het noemen van namen van experts of verwijzen naar een website. Ik ben erg dankbaar voor het netwerk van VA school. Het kunnen sparren met mede-VA’s is zo waardevol. En ja, eenmaal een VA schooler, altijd een VA schooler. Als VA school groeit dan groei je mee. Nieuwe kennis wordt met liefde gedeeld. Het ‘sharing is caring’ principe staat dan ook voorop. Iemand die het als zzp’er heeft geprobeerd, maar die nu inmiddels weer voor een bedrijf werkt, vertelde mij dat ze zo’n netwerk erg heeft gemist.

 

Wat valt je tegen?

Ik ga er nu veel beter mee om, maar aan het begin vond ik het lastig om mijn tijd in te delen. Ik had het gevoel dat ik de hele dag moest werken. Ik voelde me schuldig als ik midden op de dag even naar de stad ging om te winkelen. “Wat als ik een dringende e-mail ontvang?” Ik vind het soms nog moeilijk te bevatten dat ik eigen baas ben en dus ook eigen baas over mijn tijd.

Bij mijn vorige banen hoefde ik als ondersteuner niet op de voorgrond te treden. Ik vind het fijn om dingen achter de schermen te regelen zodat iemand anders op het podium kan schitteren. Maar nu moet ik mijzelf laten zien. Ik kan me niet verschuilen achter mijn bedrijf, want ik BEN mijn bedrijf. Zo op de voorgrond treden is nog best spannend.

 

Wat zijn de volgende stappen?

Omdat ik best snel ben begonnen en ik meteen met opdrachtgevers aan de slag kon, heb ik niet echt de tijd gehad en genomen om AAN mijn bedrijf te werken. Hoe wil ik verder? Hoe ga ik naar buiten treden? Hoe kom ik aan nieuwe klanten? En wie is mijn ideale klant nu eigenlijk? Eerlijk gezegd, geloofde ik niet in het hebben van je ideale klant. Ik dacht ik ondersteun elke ondernemer die hulp nodig heeft, maar “iedereen” is geen klant. Het helpt je om gerichter acties te ondernemen. Ik zie mijzelf als een duizendpoot, maar wil ik wel alles aanbieden wat ik kan? Het is een zoektocht, maar het krijgt al vorm.

Ik wil ook heel graag meer mijn creatieve kant kwijt in mijn werk. Hanneke wees mij op de vervolgopleiding Online Marketing VA. Ik wist dat ik dit wilde en het voelde goed. Ik twijfelde nog wel, omdat ik dacht dat ik eerst het één en ander af moest maken. Ik heb nog steeds mijn website niet af bijvoorbeeld. Maar wanneer ben ik er dan wel klaar voor? Bijna hebben belemmerende gedachten mij tegen gehouden iets te doen wat ik heel graag wilde. Ik ben toch overstag gegaan en ‘it’s the best decision ever’. Ik heb ontdekt welke services ik meer wil aanbieden en ik ben nu nog meer gemotiveerd. Mijn bedrijfsnaam is O & More. De “O” staat voor Office Management, maar kan nu net zo goed de “O” van Online Marketing betekenen.

 

Waarover ben je blij verrast?

Het is fijn om te ontdekken dat je gaandeweg je eigen realisaties krijgt. Als startende ondernemer wil je het natuurlijk meteen goed doen net als andere succesvolle VA’s of andere helden. Ik realiseer mij nu heel goed dat het voor deze helden ook niet allemaal in een keer is gegaan. Je moet je eigen weg vinden in ondernemersland. Dingen uitproberen en ontdekken wat bij je past.

“Start before you’re ready” is een mooi advies. Maar ik hoor ook “Gun jezelf de tijd, niet alles hoeft meteen”. Ik dacht dat het tegenstrijdige adviezen waren, maar het heeft alles met elkaar te maken. Start met iets, daarna merk je dat de volgende stap iets makkelijker gaat. Geef jezelf de tijd om het stap voor stap te doen, maar BEGIN!

Ik weet niet wat de toekomst zal brengen. Het leven van een ondernemer gaat gepaard met risico’s nemen. Ik, die zo bang hiervoor was, omarm dit nu juist. Het maakt het leven zoveel spannender en motiveert je om alles uit het leven te halen. En trouwens, wat is nu nog zeker?

 

Waar droom je van?

Ik droom van een wereld waarin de mens geen belemmeringen voelt om zijn eigen unieke zelf te laten zien. Dat we met onze talenten elkaar kunnen helpen. Met mijn ondersteunende kwaliteiten hoop ik ondernemers te helpen om vrijheid te ervaren om hun talenten optimaal te benutten. Als zij een mooi product of dienst hebben gecreëerd om mensen te helpen en die mensen dan weer op hun beurt en manier anderen kunnen inspireren, dan is dat toch geweldig? Als ieder zijn volle potentieel leeft en zich niet laat tegenhouden, gaat er zoiets moois ontstaan. Schrijver en spreker Todd Henry beschrijft het zo mooi: It’s only when we are free to abandon our need to measure up and instead simply trust our abilities that we will begin to see real (creative) brilliance emerge.

Misschien iets te idyllisch zo’n wereld? Ach, wie of wat belet mij nu nog om in ieder geval mijn steentje bij te dragen.

Ben je ook benieuwd naar jouw kansen en mogelijkheden als virtual assistant? Meld je hier aan voor het gratis webinar dat we binnenkort geven.

Wil je meer weten over de vervolgopleiding Online marketing VA? Mail ons op info@vaschool.nl dan sturen we je alle informatie toe.