Vraag hier het rapport aan met de resultaten van het grote VA onderzoek 2022

Volg alle ontwikkelingen op VA gebied van tariefstelling tot aanbod van diensten. Alles staat erin!

Over het grote VA onderzoek

Het beroep virtual assistant ontwikkelt zich razendsnel. Steeds meer mensen ontdekken hoeveel vrijheid het werken als virtual assistant biedt en hoe leuk het is. En steeds meer bedrijven ontdekken de voordelen van het werken met virtual assistants. Toch blijkt het beeld dat mensen van VA’s hebben vaak niet helemaal te kloppen. Hoog tijd om alle ins en outs rondom het vak van virtual assistant beter op de kaart te zetten!

Hanneke Wessel van VA school merkte dat er er maar weinig informatie beschikbaar is over virtual assistants. “We willen dat de dingen die wij doen aansluiten bij hoe de markt eruit ziet. Juist doordat de ontwikkeling zo snel gaat. Meten is weten. Toen we voor VA school bij de KVK en Ondernemersplein op zoek gingen naar informatie, bleek dit er niet te zijn. Dan gaan we het zelf maar doen, dachten we toen!” Daarom voert VA school, in samenwerking met Pauli Communications, sinds 2019 het grote VA onderzoek uit.

Wat wij belangrijk vinden is om dit onderzoek regelmatig te herhalen. Zo brengen we het VA-landschap in kaart en kunnen we trends en ontwikkelingen op de voet volgen.

Voor wie is het grote VA onderzoek?

Alle actieve virtual assistants, online business managers, personal assistants, integrators, online office managers en andere virtual professionals in Nederland, Caribisch Nederland en België kunnen meedoen. De resultaten van het onderzoek worden gedeeld met de deelnemers en met diverse landelijke media. Bovendien zijn de resultaten voor iedereen gratis op te vragen bij VA school.

Wat onderzoeken we precies?

Startende virtual assistants hebben veel vragen:

  • Wat is een goed uurtarief voor een VA?
  • Hoe kom je als virtual assistant aan klanten?
  • Welke verzekeringen heb ik eigenlijk nodig als virtual assistant?

Dat zijn dan ook een paar van de onderwerpen waarover we meer duidelijkheid willen creëren. Maar ook als je al een aantal jaar werkzaam bent als VA is het fijn om eens te kunnen zien hoe andere VA’s het doen. Hoe hebben zij hun pensioen geregeld? Welke tools gebruiken zij om de samenwerking met hun opdrachtgevers te optimaliseren? Door te reflecteren op jouw eigen bedrijf en je te laten inspireren door anderen ontdek je waar je nog extra stappen kunt zetten met je business.

10 Leukste Feiten VA Onderzoek 2022

Opvallende feiten uit het grote VA onderzoek 2022

38% van de virtual assistants heeft ook een baan in loondienst

85% van de virtual assistants is positief of zeer optimistisch over het komende jaar

46% van de virtual assistants vindt het een goed idee om voor langere tijd vanuit het buitenland te werken

Download de PDF met de 10 opvallendste feiten

Benieuwd naar alle resultaten van het grote VA onderzoek 2022? Vraag het rapport aan.

Bekijk hier de resultaten van eerdere onderzoeken:

Het grote VA onderzoek wordt uitgevoerd door Pauli Communications in samenwerking met VA school. De verwachting is dat dit onderzoek begin 2024 opnieuw wordt herhaald. Heb je vragen over het onderzoek? Wil je data uit het onderzoek gebruiken in een publicatie? Of wil je een plekje op onze perslijst? Neem dan contact met ons op!