VA Marloes - virtual assistant

Marloes is wat we bij VA school een bruistabletje noemen. Iemand die sprankelt, van wie je energie krijgt! Marloes besloot twee jaar geleden te stoppen met haar werk als begeleider van leerlingen in het voortgezet onderwijs met gedragsstoornissen en psychische problemen, omdat het werk haar meer energie kostte dan het opleverde. Ze startte met de training ‘Start je succesvolle business als virtual assistant’ en hield via Instagram een dagboek bij waar de ondernemingslust en het plezier vanaf spatte. Ze was daarin ook heel open over haar twijfels en onzekerheden. Bijzonder om haar reis te mogen volgen en waardevol als je overweegt ook je eigen bedrijf als VA te gaan starten. 

 

Dit is het verhaal van Marloes Oldenbeuving. Na een energieslurpende baan in loondienst nu aan het roer van haar eigen bedrijf: VA Marloes.

Hoe het allemaal begon

Schrik niet, maar pas twee weken geleden las ik per ongeluk iets over het beroep virtual assistant. Ik zag een advertentie op Instagram van VA school over de verschillende types virtual assistant. Eén daarvan was de structuurmachine en dat trok natuurlijk mijn aandacht (want, altijd dol op structuur en orde). Ik ging eens googelen en werd steeds enthousiaster! Dit is HET. Dit past bij mij, bij mijn leven, bij wie ik ben. En hoe meer ik lees en hoor, hoe meer het puzzelstukje lijkt te passen. Afgelopen maandag schreef ik mij in voor de training bij VA school en ik heb er zo veel zin in!!!

VA iets voor mij?

Gister schreef ik dat ik pas twee weken geleden voor het eerst over het beroep virtual assistant las. Maar ik voelde aan alles dat dit het was en besloot de sprong te wagen. Via VA school kon ik een online driedaagse oriëntatiecursus boeken, VA iets voor mij. In 3 dagen ontdekken of het echt wel bij me past en wat er voor nodig is om mijn doelen te behalen. Ik maakte de opdrachten heel trouw (“Ik ga even aan het werk hoor, Erwin”. Wow, wat voelt het goed om dat weer te kunnen zeggen 😉 ) en al doende ontdekte steeds meer leuke aspecten: 

  • Dat een virtual assistant allang niet meer secretaresse op afstand is, maar dat je je eigen werk kunt vormgeven. 
  • Dat ze bij VA school allemaal leuke dingen samen ondernemen. Zo heb ik wel profijt van de, voor mij, fijne aspecten aan het zzp’er zijn (zoals indelen eigen tijd en werk), maar toch ook contact met ‘collega’s’, mede-ondernemers. 
  • Dat het juist goed is om je te specialiseren, zodat je geen duizendpoot wordt die alles een beetje kan, maar echt expert op het gebied dat jij het leukst vindt.

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Steeds als ik eraan denk, als ik erover schrijf, krijg ik de kriebels. Het voelt zo goed! Ik ga ervoor!

Grow while you go

Ik realiseer me heel goed dat ik nog heel veel moet leren voor het opstarten en runnen van mijn eigen bedrijf. Social media, marketing, administratie, wetten/regels waar je je aan moet houden, website bouwen/bijhouden, en vast nog veel meer wat ik (nog) niet weet. Ik geloof dat ik zelfs meer niet dan wel weet.. 🙂 ‘Vroeger’ was ik pas gestart als ik alles tot in de puntjes voor elkaar had en alles helemaal kon overzien. Want wat als het niet goed zou komen of niet zou lukken? Maar nu pak ik het anders aan! Het voelt als een sprong in het diepe, maar het voelt ook nog steeds goed. Ik ga het wel zien. En bovenal: ik kan dit! Alleen al door dat tegen mezelf te zeggen, geloof ik dat het ook gaat lukken. Ik vergelijk het maar met een haakwerkje waar ik nu mee bezig ben: ook haken kon ik niet, maar ben ik gewoon ooit mee begonnen. Eerst met lossen, dan vasten en als je maar lang genoeg oefent kun je vanzelf dit soort ingewikkelde dingen. En het leek me leuk om jullie vanaf het begin mee te nemen in mijn gestuntel (eh.. machtig zakelijk inzicht bedoel ik natuurlijk). Wie weet leer ik wel dingen waar anderen ook wat aan hebben! Grow while I go.

dagboek van een bruistabletje

Aan het werk

Toen ik het vak virtual assistant ontdekte had ik meteen iemand als eerste opdrachtgever in mijn hoofd: mijn zus Bianca van JufBianca⁠. Ik stuurde haar een appje. “Hey zus, heb jij toevallig een virtual assistant nodig?” en gelukkig reageerde ze heel positief! Sinds twee weken ben ik begonnen met mijn eerste opdracht voor haar en ik vind het zo leuk! ⁠Het is fijn dat ze m’n zus is, zodat we allebei laagdrempelig kunnen wennen aan onze nieuwe rol (zij als opdrachtgever en ik als VA). Het voelt haast nog als een soort stage, maar hey, this is real business! Ik werk nu nog in de avonduren en in het weekend, maar na de vakantie gaat ook Robin twee ochtenden naar de opvang, zodat ik dan ook echt structureel op vaste tijden aan het werk kan. Ik heb er zo’n zin in!⁠

Feest!!!⁠

Vanochtend ging ik naar de KvK om mijn eigen bedrijf VA Marloes in te schrijven. En de nuchtere kant in mij denkt dan nog dingen als “Joh, ik hoef er alleen even heen om een handtekening te zetten. Moeten we dat nu vieren?” Maar gelukkig wint mijn enthousiaste kant, dus ‘Ja, zeker weten dat we dit gaan vieren!”⁠ Ik had zelf taart en champagne geregeld en bij thuiskomst hingen er slingers en hadden de kids mooie tekeningen gemaakt. Super lief! De kids kregen ranja in een champagneglaasje en we hebben wel honderd keer geproost.⁠ Wat een feest. Ik geniet.

De modules

De training die ik volg bij VA school bestaat uit 15 modules. Ik probeer iedere week één module af te ronden, zodat ik in september klaar ben. ⁠De eerste module gaat over jezelf. Ik ben op onderzoek gegaan naar mijn kwaliteiten, mijn valkuilen en mijn kernwaarden. Ik heb ongegeneerd naar complimentjes gevist (moest van Hanneke) en heb alvast een begin gemaakt met mijn ondernemersplan. ⁠Tot slot heb ik een visionboard gemaakt. Mijn droom? Wonen in een boerderijtje met manlief, kindjes, kippen en geiten. Een heerlijke grote tuin waar de kids kunnen doen wat ze willen. Een leuke baan die me voldoening en energie geeft. En genoeg vrije tijd om van mijn gezin, ons heerlijke huis en tuin en de natuur te genieten. ⁠

dagboek van een bruistabletje

Dream big and make it happen 

⁠Ik bekeek een inspirerende video van Simon Sinek over het belang van het hebben van een ‘why’ in je business. Het is belangrijk om te weten waarom je iets doet en het is misschien nog wel belangrijker om dat ook te communiceren naar je klanten. Eerst je WHY, dan je HOW en als laatste de WHAT. Ook het omschrijven van je ideale klant kwam aan bod. Ik heb dit best goed voor ogen geloof ik. Ik wil namelijk vooral werken voor de mensen waar ik blij van word, waar ik me goed bij voel. Mensen die dezelfde normen en waarden hebben als ik. ⁠Mijn ideale klant volg ik met name hier op Instagram. Het zijn ambitieuze vrouwen met een eigen bedrijf. Het zijn vrouwen die me inspireren om het beste uit mezelf te halen. ⁠Het in kaart brengen van je ideale klant is natuurlijk één. Nu moet ik ze alleen nog even zien binnen te  hengelen.

Bewust tijd nemen voor m’n gezin

Tsjonge… wat een week! Ik had het deze week best druk. Ik wil heel graag 1 module per week afronden van m’n training, zodat ik daar zo snel mogelijk mee klaar ben. Tegelijkertijd loopt mijn bedrijf iets voor, dus moet ik ook al vooruit bladeren naar volgende modules (iets met belastingaangifte enzo). En dan ben ik ook al aan het werk voor Bianca en Marjolein. ⁠Maar weet je wat nou zo leuk is… Ik vind het he-le-maal niet erg dat ik het zo druk heb! Sterker nog, ik geniet met volle teugen! ⁠’Vroeger’ toen ik nog in loondienst was, moest ik er niet aan denken om na werktijd (16.30 uur) nog tijd aan mijn werk te besteden. Ik deed dat uit principe gewoon niet. Had er geen zin in. Vrij is vrij. Maar nu ga ik met liefde ‘s avonds nog even een uurtje (of twee, of drie…) werken. Gisteren heb ik heel bewust wat tijd genomen voor m’n gezin (we zijn wezen zwemmen) en ook daar geniet ik na zo’n week hard werken dubbel zoveel van. ⁠

Het inrichten van mijn bedrijf

Wat een leuke fase. Ik heb de kleuren van mijn huisstijl uitgezocht en een logo laten ontwerpen. Verder heb ik me ook verdiept in de verschillende verzekeringen die er zijn voor zzp’ers en welke ik zelf graag wil afsluiten. Tot slot heb ik een eerste opzet van mijn dienstenaanbod gemaakt. Ik merk dat ik bij heel veel dingen denk: ‘Oh, lijkt me best leuk!’, maar ook vaak: Kan ik (nog) niet’ of ‘Zou ik dat wel kunnen?’ of ‘Wil ik graag leren!’. ⁠Tegelijkertijd weet ik ook heel goed wat me niet leuk lijkt, die werkzaamheden vallen bij mij allemaal af. Zo, is dat in ieder geval ook duidelijk.

Financiën

Waar anderen dit misschien saai en ingewikkeld vinden, merk ik dat ik dit wel interessant vind! ⁠Ik heb een kosten- en omzetprognose gemaakt, zodat ik kan uitrekenen wat mijn geschatte winst uit onderneming zal zijn. Ook heb ik gekeken welke regelingen de belastingdienst allemaal heeft en of die op mij van toepassing zijn. Mijn administratie had ik al eerder opgezet in e-Boekhouden.nl, aangezien ik al eerder kosten had gemaakt. ⁠Er is nog een dingetje wat ik nog moet doen: mijn pensioen regelen. Voor mij extra belangrijk om daar goed naar te kijken, omdat ik ook twee jaar niet gewerkt heb en dus een gat in mijn pensioen heb. Daarom ga ik daarbij de hulp inroepen van een administratiekantoor. ⁠Lekker dat dit ook weer helemaal op orde is! Dat vind ik echt het fijne aan de training van VA school. Door wekelijks de modules bij te houden, word je ook stap voor stap door het opstarten van je eigen bedrijf geloodst. ⁠Hoe hebben andere zzp’ers dat eigenlijk gedaan? Gewoon allemaal zelf uitgevogeld? Of heb je de hulp van bekenden of van een professional ingeschakeld? ⁠

VA Marloes werkplek

Vinden van klanten

Marketing, je unique buying reasons, het opstellen van je profiel en je inschrijven bij databases, netwerken en vacaturebanken… ⁠Aangezien ik al twee klanten heb en daar voorlopig helemaal tevreden mee ben, voelt dat op dit moment iets minder belangrijk voor mij. Maar, gedisciplineerd als ik ben, heb ik de opdrachten zoveel mogelijk uitgevoerd. Ik heb overigens ook besloten om het vanaf nu even iets rustiger aan te doen met de training en op social media. Ik merk dat het best veel is: de jongens fulltime thuis, werken voor twee klanten, de training en bouwen aan mijn bedrijf. Dus nu focus ik me eerst even op de twee belangrijkste zaken: mijn gezin en mijn werk. Zodra de vakantie voorbij is en de jongens weer naar de opvang gaan, pak ik de training weer op.⁠

Twijfel

Oei, wat ben ik altijd bang geweest om fouten te maken… En wat nam ik het mezelf vreselijk kwalijk als ik eens een misser had gemaakt. Ze zeggen vaak ‘fouten maken is menselijk’ of ‘van iedere fout kun je leren’, nou mooi niet dat ik daar in geloofde! Ik kon het gewoon niet geloven. ⁠Maar op de één of andere manier was de drang om dit bedrijf, mijn bedrijf, tot een succes te maken zo groot, dat alle twijfels overboord gegooid werden. En volgens mij is dat een teken dat ik op de goede weg zit: als de passie zo groot is, dat de angsten verdwijnen. ⁠En natuurlijk heb ik ook nog wel eens een momentje dat ik twijfel (‘mijn hemel, hoe kon ik ooit denken dat ik dit zou kunnen?!’), maar gelukkig zijn deze momenten vaak van korte duur. En als ze iets hardnekkiger zijn (zoals 2 weken geleden), dan is het superfijn dat ik nu de vrijheid heb om mezelf de ruimte te geven. Om op adem te komen, zodat ik weer bij die passie en die drive uitkom. En van daaruit weer vol vertrouwen vooruit kan. Op weg naar mijn droomleven!⁠

Mijn eigen website bouwen

Ha! En toen belandde ik ziek in bed en had ik ineens zeeën van tijd om verder te werken aan de training. Ik heb wat modules vooruit kunnen werken. En zo ga ik ein-de-lijk mijn eigen website bouwen! Hier heb ik zo lang naar uitgekeken! Mijn vriend werkt in de IT en had met veel liefde de website voor mij gebouwd, maar ik wilde het zo graag zelf doen. En als Hanneke zegt dat wij aanstaande VA’s dat kunnen, dan kunnen wij dat! Een van de modules ging trouwens ook over jezelf belonen en je succes vieren. Ik heb mezelf voorgenomen dat ik, als ik mijn eerste winst ga behalen, voor mezelf een zit-sta-bureau ga aanschaffen. Je hebt tegenwoordig hele mooie bij Ikea!

Rollercoaster

Ik blijf het onvoorstelbaar vinden dat 4 maanden geleden er nog helemaal geen VA Marloes was (zelfs niet als ideetje in m’n hoofd) en dat er nu een heel bedrijf staat met alles erop en eraan. De afgelopen tijd heb ik dan ook echt ervaren als een rollercoaster. Ik werd heen en weer geslingerd tussen enthousiasme en twijfel, tussen gezin en werk, tussen behoefte aan actie en behoefte aan rust en tussen veel en weinig zin. Toen ik besloot om te starten had ik veel zin, enthousiasme en totaal geen twijfel. ‘Dit voelt goed, dus dit ga ik doen.’ Ik had ook niets te verliezen, aangezien ik geen baan had (een onwijze luxepositie realiseerde ik me steeds). Ik was de laatste week vooral druk met het regelen van de praktische zaken: inschrijven bij de KvK, bankrekening openen, boekhouding opzetten, verzekeringen afsluiten, etc.

VA Marloes met zoontje

Spagaat

Daarna kwam de fase waarin het voelde alsof ik in een spagaat tussen m’n gezin en m’n bedrijf zat. Het werken voor mijn klanten voelde goed en gaf me energie. Maar de kinderen waren fulltime thuis in de vakantie dus al het werk moest in de avonduren en het weekend gebeuren. Ik had het gevoel dat ik m’n gezin ontvluchtte en de kinderen moesten natuurlijk ook wennen aan minder bij mama zijn. Soms was er twijfel en ik had behoefte aan rust. Desondanks bikkelde ik door aan de training van VA school en bouwde ik mijn bedrijf steeds meer op.

Rust en balans, blij en trots

Vanaf volgende week gaan Joris en Robin vier ochtenden in de week naar opvang/school en ik voel dat er eindelijk weer wat rust en balans komt. Ik kan werken op de momenten dat ze er niet zijn en als ze er wel zijn heb ik genoeg energie om de leuke mama te zijn die ik graag wil zijn. Zo zag ik het vier maanden geleden voor me. ’s Ochtends werken en ’s middags qualitytime met de kids. Ik ben ontzettend blij en trots dat ik deze stap heb gemaakt. Op naar nog veel meer jaren VA Marloes

Ben je nieuwsgierig naar het vak van virtual assistant en wil je ontdekken of het werken als VA iets is dat 100% bij je past? Doe mee met de ‘VA iets voor mij? oriënttieweek’. Je bent van harte welkom!

VA iets voor mij header
VA Marloes - virtual assistant

Marloes is wat we bij VA school een bruistabletje noemen. Iemand die sprankelt, van wie je energie krijgt! Marloes besloot twee jaar geleden te stoppen met haar werk als begeleider van leerlingen in het voortgezet onderwijs met gedragsstoornissen en psychische problemen, omdat het werk haar meer energie kostte dan het opleverde. Ze startte met de training ‘Start je succesvolle business als virtual assistant’ en hield via Instagram een dagboek bij waar de ondernemingslust en het plezier vanaf spatte. Ze was daarin ook heel open over haar twijfels en onzekerheden. Bijzonder om haar reis te mogen volgen en waardevol als je overweegt ook je eigen bedrijf als VA te gaan starten. 

 

Dit is het verhaal van Marloes Oldenbeuving. Na een energieslurpende baan in loondienst nu aan het roer van haar eigen bedrijf: VA Marloes.

Hoe het allemaal begon

Schrik niet, maar pas twee weken geleden las ik per ongeluk iets over het beroep virtual assistant. Ik zag een advertentie op Instagram van VA school over de verschillende types virtual assistant. Eén daarvan was de structuurmachine en dat trok natuurlijk mijn aandacht (want, altijd dol op structuur en orde). Ik ging eens googelen en werd steeds enthousiaster! Dit is HET. Dit past bij mij, bij mijn leven, bij wie ik ben. En hoe meer ik lees en hoor, hoe meer het puzzelstukje lijkt te passen. Afgelopen maandag schreef ik mij in voor de training bij VA school en ik heb er zo veel zin in!!!

VA iets voor mij?

Gister schreef ik dat ik pas twee weken geleden voor het eerst over het beroep virtual assistant las. Maar ik voelde aan alles dat dit het was en besloot de sprong te wagen. Via VA school kon ik een online driedaagse oriëntatiecursus boeken, VA iets voor mij. In 3 dagen ontdekken of het echt wel bij me past en wat er voor nodig is om mijn doelen te behalen. Ik maakte de opdrachten heel trouw (“Ik ga even aan het werk hoor, Erwin”. Wow, wat voelt het goed om dat weer te kunnen zeggen 😉 ) en al doende ontdekte steeds meer leuke aspecten: 

  • Dat een virtual assistant allang niet meer secretaresse op afstand is, maar dat je je eigen werk kunt vormgeven. 
  • Dat ze bij VA school allemaal leuke dingen samen ondernemen. Zo heb ik wel profijt van de, voor mij, fijne aspecten aan het zzp’er zijn (zoals indelen eigen tijd en werk), maar toch ook contact met ‘collega’s’, mede-ondernemers. 
  • Dat het juist goed is om je te specialiseren, zodat je geen duizendpoot wordt die alles een beetje kan, maar echt expert op het gebied dat jij het leukst vindt.

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Steeds als ik eraan denk, als ik erover schrijf, krijg ik de kriebels. Het voelt zo goed! Ik ga ervoor!

Grow while you go

Ik realiseer me heel goed dat ik nog heel veel moet leren voor het opstarten en runnen van mijn eigen bedrijf. Social media, marketing, administratie, wetten/regels waar je je aan moet houden, website bouwen/bijhouden, en vast nog veel meer wat ik (nog) niet weet. Ik geloof dat ik zelfs meer niet dan wel weet.. 🙂 ‘Vroeger’ was ik pas gestart als ik alles tot in de puntjes voor elkaar had en alles helemaal kon overzien. Want wat als het niet goed zou komen of niet zou lukken? Maar nu pak ik het anders aan! Het voelt als een sprong in het diepe, maar het voelt ook nog steeds goed. Ik ga het wel zien. En bovenal: ik kan dit! Alleen al door dat tegen mezelf te zeggen, geloof ik dat het ook gaat lukken. Ik vergelijk het maar met een haakwerkje waar ik nu mee bezig ben: ook haken kon ik niet, maar ben ik gewoon ooit mee begonnen. Eerst met lossen, dan vasten en als je maar lang genoeg oefent kun je vanzelf dit soort ingewikkelde dingen. En het leek me leuk om jullie vanaf het begin mee te nemen in mijn gestuntel (eh.. machtig zakelijk inzicht bedoel ik natuurlijk). Wie weet leer ik wel dingen waar anderen ook wat aan hebben! Grow while I go.

VA Marloes virtual assistant

Aan het werk

Toen ik het vak virtual assistant ontdekte had ik meteen iemand als eerste opdrachtgever in mijn hoofd: mijn zus Bianca van JufBianca⁠. Ik stuurde haar een appje. “Hey zus, heb jij toevallig een virtual assistant nodig?” en gelukkig reageerde ze heel positief! Sinds twee weken ben ik begonnen met mijn eerste opdracht voor haar en ik vind het zo leuk! ⁠Het is fijn dat ze m’n zus is, zodat we allebei laagdrempelig kunnen wennen aan onze nieuwe rol (zij als opdrachtgever en ik als VA). Het voelt haast nog als een soort stage, maar hey, this is real business! Ik werk nu nog in de avonduren en in het weekend, maar na de vakantie gaat ook Robin twee ochtenden naar de opvang, zodat ik dan ook echt structureel op vaste tijden aan het werk kan. Ik heb er zo’n zin in!⁠

Feest!!!⁠

Vanochtend ging ik naar de KvK om mijn eigen bedrijf VA Marloes in te schrijven. En de nuchtere kant in mij denkt dan nog dingen als “Joh, ik hoef er alleen even heen om een handtekening te zetten. Moeten we dat nu vieren?” Maar gelukkig wint mijn enthousiaste kant, dus ‘Ja, zeker weten dat we dit gaan vieren!”⁠ Ik had zelf taart en champagne geregeld en bij thuiskomst hingen er slingers en hadden de kids mooie tekeningen gemaakt. Super lief! De kids kregen ranja in een champagneglaasje en we hebben wel honderd keer geproost.⁠ Wat een feest. Ik geniet.

De modules

De training die ik volg bij VA school bestaat uit 15 modules. Ik probeer iedere week één module af te ronden, zodat ik in september klaar ben. ⁠De eerste module gaat over jezelf. Ik ben op onderzoek gegaan naar mijn kwaliteiten, mijn valkuilen en mijn kernwaarden. Ik heb ongegeneerd naar complimentjes gevist (moest van Hanneke) en heb alvast een begin gemaakt met mijn ondernemersplan. ⁠Tot slot heb ik een visionboard gemaakt. Mijn droom? Wonen in een boerderijtje met manlief, kindjes, kippen en geiten. Een heerlijke grote tuin waar de kids kunnen doen wat ze willen. Een leuke baan die me voldoening en energie geeft. En genoeg vrije tijd om van mijn gezin, ons heerlijke huis en tuin en de natuur te genieten.

Visionboard VA Marloes - virtual assistant

Dream big and make it happen 

⁠Ik bekeek een inspirerende video van Simon Sinek over het belang van het hebben van een ‘why’ in je business. Het is belangrijk om te weten waarom je iets doet en het is misschien nog wel belangrijker om dat ook te communiceren naar je klanten. Eerst je WHY, dan je HOW en als laatste de WHAT. Ook het omschrijven van je ideale klant kwam aan bod. Ik heb dit best goed voor ogen geloof ik. Ik wil namelijk vooral werken voor de mensen waar ik blij van word, waar ik me goed bij voel. Mensen die dezelfde normen en waarden hebben als ik. ⁠Mijn ideale klant volg ik met name hier op Instagram. Het zijn ambitieuze vrouwen met een eigen bedrijf. Het zijn vrouwen die me inspireren om het beste uit mezelf te halen. ⁠Het in kaart brengen van je ideale klant is natuurlijk één. Nu moet ik ze alleen nog even zien binnen te  hengelen.

Bewust tijd nemen voor m’n gezin

Tsjonge… wat een week! Ik had het deze week best druk. Ik wil heel graag 1 module per week afronden van m’n training, zodat ik daar zo snel mogelijk mee klaar ben. Tegelijkertijd loopt mijn bedrijf iets voor, dus moet ik ook al vooruit bladeren naar volgende modules (iets met belastingaangifte enzo). En dan ben ik ook al aan het werk voor Bianca en Marjolein. ⁠Maar weet je wat nou zo leuk is… Ik vind het he-le-maal niet erg dat ik het zo druk heb! Sterker nog, ik geniet met volle teugen! ⁠’Vroeger’ toen ik nog in loondienst was, moest ik er niet aan denken om na werktijd (16.30 uur) nog tijd aan mijn werk te besteden. Ik deed dat uit principe gewoon niet. Had er geen zin in. Vrij is vrij. Maar nu ga ik met liefde ‘s avonds nog even een uurtje (of twee, of drie…) werken. Gisteren heb ik heel bewust wat tijd genomen voor m’n gezin (we zijn wezen zwemmen) en ook daar geniet ik na zo’n week hard werken dubbel zoveel van. ⁠

Het inrichten van mijn bedrijf

Wat een leuke fase. Ik heb de kleuren van mijn huisstijl uitgezocht en een logo laten ontwerpen. Verder heb ik me ook verdiept in de verschillende verzekeringen die er zijn voor zzp’ers en welke ik zelf graag wil afsluiten. Tot slot heb ik een eerste opzet van mijn dienstenaanbod gemaakt. Ik merk dat ik bij heel veel dingen denk: ‘Oh, lijkt me best leuk!’, maar ook vaak: Kan ik (nog) niet’ of ‘Zou ik dat wel kunnen?’ of ‘Wil ik graag leren!’. ⁠Tegelijkertijd weet ik ook heel goed wat me niet leuk lijkt, die werkzaamheden vallen bij mij allemaal af. Zo, is dat in ieder geval ook duidelijk.

Financiën

Waar anderen dit misschien saai en ingewikkeld vinden, merk ik dat ik dit wel interessant vind! ⁠Ik heb een kosten- en omzetprognose gemaakt, zodat ik kan uitrekenen wat mijn geschatte winst uit onderneming zal zijn. Ook heb ik gekeken welke regelingen de belastingdienst allemaal heeft en of die op mij van toepassing zijn. Mijn administratie had ik al eerder opgezet in e-Boekhouden.nl, aangezien ik al eerder kosten had gemaakt. ⁠Er is nog een dingetje wat ik nog moet doen: mijn pensioen regelen. Voor mij extra belangrijk om daar goed naar te kijken, omdat ik ook twee jaar niet gewerkt heb en dus een gat in mijn pensioen heb. Daarom ga ik daarbij de hulp inroepen van een administratiekantoor. ⁠Lekker dat dit ook weer helemaal op orde is! Dat vind ik echt het fijne aan de training van VA school. Door wekelijks de modules bij te houden, word je ook stap voor stap door het opstarten van je eigen bedrijf geloodst. ⁠Hoe hebben andere zzp’ers dat eigenlijk gedaan? Gewoon allemaal zelf uitgevogeld? Of heb je de hulp van bekenden of van een professional ingeschakeld? ⁠

VA Marloes werkplek

Vinden van klanten

Marketing, je unique buying reasons, het opstellen van je profiel en je inschrijven bij databases, netwerken en vacaturebanken… ⁠Aangezien ik al twee klanten heb en daar voorlopig helemaal tevreden mee ben, voelt dat op dit moment iets minder belangrijk voor mij. Maar, gedisciplineerd als ik ben, heb ik de opdrachten zoveel mogelijk uitgevoerd. Ik heb overigens ook besloten om het vanaf nu even iets rustiger aan te doen met de training en op social media. Ik merk dat het best veel is: de jongens fulltime thuis, werken voor twee klanten, de training en bouwen aan mijn bedrijf. Dus nu focus ik me eerst even op de twee belangrijkste zaken: mijn gezin en mijn werk. Zodra de vakantie voorbij is en de jongens weer naar de opvang gaan, pak ik de training weer op.⁠

Twijfel

Oei, wat ben ik altijd bang geweest om fouten te maken… En wat nam ik het mezelf vreselijk kwalijk als ik eens een misser had gemaakt. Ze zeggen vaak ‘fouten maken is menselijk’ of ‘van iedere fout kun je leren’, nou mooi niet dat ik daar in geloofde! Ik kon het gewoon niet geloven. ⁠Maar op de één of andere manier was de drang om dit bedrijf, mijn bedrijf, tot een succes te maken zo groot, dat alle twijfels overboord gegooid werden. En volgens mij is dat een teken dat ik op de goede weg zit: als de passie zo groot is, dat de angsten verdwijnen. ⁠En natuurlijk heb ik ook nog wel eens een momentje dat ik twijfel (‘mijn hemel, hoe kon ik ooit denken dat ik dit zou kunnen?!’), maar gelukkig zijn deze momenten vaak van korte duur. En als ze iets hardnekkiger zijn (zoals 2 weken geleden), dan is het superfijn dat ik nu de vrijheid heb om mezelf de ruimte te geven. Om op adem te komen, zodat ik weer bij die passie en die drive uitkom. En van daaruit weer vol vertrouwen vooruit kan. Op weg naar mijn droomleven!⁠

Mijn eigen website bouwen

Ha! En toen belandde ik ziek in bed en had ik ineens zeeën van tijd om verder te werken aan de training. Ik heb wat modules vooruit kunnen werken. En zo ga ik ein-de-lijk mijn eigen website bouwen! Hier heb ik zo lang naar uitgekeken! Mijn vriend werkt in de IT en had met veel liefde de website voor mij gebouwd, maar ik wilde het zo graag zelf doen. En als Hanneke zegt dat wij aanstaande VA’s dat kunnen, dan kunnen wij dat! Een van de modules ging trouwens ook over jezelf belonen en je succes vieren. Ik heb mezelf voorgenomen dat ik, als ik mijn eerste winst ga behalen, voor mezelf een zit-sta-bureau ga aanschaffen. Je hebt tegenwoordig hele mooie bij Ikea! 

Sommige inzichten komen vanzelf

Ik kijk met veel bewondering naar ambitieuze, ondernemende vrouwen die een eigen online leeromgeving opzetten en op die manier hun kennis en kunde met anderen delen. Dat wil ik ook! Het duurde even voordat ik helder had wat dan precies mijn specialisatie is. Waar ben ik eigenlijk goed in? ‘Help! Daar is dat onzekere stemmetje weer!’ Als iemand zo’n vraag aan mij stelde toen ik net afgestudeerd was, wilde ik het liefst in een hoekje duiken en zeggen “Ik weet het niet!’ of ‘niets!’. Maar ik heb geleerd dat sommige inzichten gewoon vanzelf komen. Juist wanneer je er niet naar op zoek gaat. En opeens was daar dus het inzicht (en als ik het je nu vertel denk ik ‘duh, waarom dacht ik daar niet eerder aan?!’): mijn specialisatie wordt e-learning. Vanuit mijn achtergrond als onderwijskundige heb ik daar natuurlijk al onwijs veel kennis over. Ik vind het bouwen van websites, dus de techniek achter e-learning fantastisch en de online academies schieten, helemaal in deze corona-tijd, als paddenstoelen uit de grond. Dus e-learning it is!

Rollercoaster

Ik blijf het onvoorstelbaar vinden dat 4 maanden geleden er nog helemaal geen VA Marloes was (zelfs niet als ideetje in m’n hoofd) en dat er nu een heel bedrijf staat met alles erop en eraan. De afgelopen tijd heb ik dan ook echt ervaren als een rollercoaster. Ik werd heen en weer geslingerd tussen enthousiasme en twijfel, tussen gezin en werk, tussen behoefte aan actie en behoefte aan rust en tussen veel en weinig zin. Toen ik besloot om te starten had ik veel zin, enthousiasme en totaal geen twijfel. ‘Dit voelt goed, dus dit ga ik doen.’ Ik had ook niets te verliezen, aangezien ik geen baan had (een onwijze luxepositie realiseerde ik me steeds). Ik was de laatste week vooral druk met het regelen van de praktische zaken: inschrijven bij de KvK, bankrekening openen, boekhouding opzetten, verzekeringen afsluiten, etc. 

VA Marloes met zoontje

Spagaat

Daarna kwam de fase waarin het voelde alsof ik in een spagaat tussen m’n gezin en m’n bedrijf zat. Het werken voor mijn klanten voelde goed en gaf me energie. Maar de kinderen waren fulltime thuis in de vakantie dus al het werk moest in de avonduren en het weekend gebeuren. Ik had het gevoel dat ik m’n gezin ontvluchtte en de kinderen moesten natuurlijk ook wennen aan minder bij mama zijn. Soms was er twijfel en ik had behoefte aan rust. Desondanks bikkelde ik door aan de training van VA school en bouwde ik mijn bedrijf steeds meer op.

Rust en balans, blij en trots

Vanaf volgende week gaan Joris en Robin vier ochtenden in de week naar opvang/school en ik voel dat er eindelijk weer wat rust en balans komt. Ik kan werken op de momenten dat ze er niet zijn en als ze er wel zijn heb ik genoeg energie om de leuke mama te zijn die ik graag wil zijn. Zo zag ik het vier maanden geleden voor me. ’s Ochtends werken en ’s middags qualitytime met de kids. Ik ben ontzettend blij en trots dat ik deze stap heb gemaakt. Op naar nog veel meer jaren VA Marloes!

Ben je nieuwsgierig naar het vak van virtual assistant en wil je ontdekken of het werken als VA iets is dat 100% bij je past? Doe mee met de ‘VA iets voor mij? oriëntatieweek’. Je bent van harte welkom!

VA Marloes met zoontje

Deze website gebruikt geanonimiseerde analytische cookies. Mag ik ook mijn marketing cookies in je browser opslaan om de website en mijn aanbod nog beter te maken? Klik dan op 'Ja, prima!'. Meer over hoe wij hier mee omgaan? Lees onze privacyverklaring.

Cookie settings

Below you can choose which kind of cookies you allow on this website. Click on the "Save cookie settings" button to apply your choice.

FunctionalOur website uses functional cookies. These cookies are necessary to let our website work.

AnalyticalOur website uses analytical cookies to make it possible to analyze our website and optimize for the purpose of a.o. the usability.

Social mediaOur website places social media cookies to show you 3rd party content like YouTube and FaceBook. These cookies may track your personal data.

AdvertisingOur website places advertising cookies to show you 3rd party advertisements based on your interests. These cookies may track your personal data.

OtherOur website places 3rd party cookies from other 3rd party services which aren't Analytical, Social media or Advertising.