Eén van de grootste voordelen van ondernemen is dat jij baas bent over je eigen tijd. Maar waarom heb je dan toch niet altijd een tevreden gevoel aan het eind van de week?

Heb je weer geen kop koffie gedronken met die ene vriend(in)? Heb je nog steeds geen content voor je bedrijf op social media geplaatst? En lukte het je niet om met de kinderen naar het speeltuintje om de hoek te gaan? Keuzes maken. Prioriteiten stellen. Constant. Hoe zorg jij ervoor dat je alles in balans houdt? In deze blog wil ik graag met je delen hoe ik hiermee omga. Misschien werkt zo’n ideale weekplanning ook wel voor jou? Wil je weten hoe het werkt? Lees dan nu verder.

Uitdaging gezocht

Nadat ik eind 2010 een fantastisch project afrondde bij mijn toenmalig werkgever begon er weer eens wat te kriebelen. Tot op heden had ik bij nog geen enkele werkgever mijn driejarig jubileum mogen vieren… keer op keer zocht ik een nieuwe uitdaging. Maar aan al dat jobhoppen moest toch een keer een eind komen?!

Begin 2011 startte ik dan ook als zelfstandige, als interim directiesecretaresse. Nu kon ik meerdere opdrachtgevers tegelijk gaan bedienen, zelf mooie uitdagende projecten zoeken en onbeperkt bij diverse bedrijven ‘in de keuken kijken’ en dit alles met mijn eigen tijdsplanning. Zo kon ik wèl de uitdaging in mijn werk vinden en behouden! 

 

Succes vs. gezin

Ondanks dat ik in de zogenaamde ‘crisisjaren’ ben gestart was het een groot succes! Constant meerdere opdrachtgevers, door heel het land. Altijd volle werkweken. En nieuwe opdrachtgevers wisten mij al snel te vinden waardoor ik vaak al een nieuwe opdracht had voordat ik de andere had afgerond.

Maar toen verwachtten wij ons eerste kindje. De opdrachten die liepen kon ik voor mijn verlof afronden en daarna… ik zou het wel zien.

Frans maakte ons papa en mem en al snel wist ik dat het ondernemen zoals ik dat deed niet meer voor mij zou gaan werken. Ik zag het niet zitten om iedere paar maanden voor wisselende dagen opvang te zoeken en ik zat ook niet meer te wachten op lange reistijden. Dus ik koos heel bewust voor een loondienstbaan. Wel zette ik de werkzaamheden voor twee opdrachtgevers waarvoor ik het werk vanuit huis deed voort. Maar door de combinatie met mijn vaste baan raakte ik deels de regie over mijn tijd kwijt. 

 

Voor nu stop ik definitief

Een jaar later vierden we de eerste verjaardag van Frans en ons tweede kindje was op komst. Ik merkte dat de combinatie van mijn baan en het werk voor de opdrachtgevers mij niet meer bracht wat ik voor ogen had. Daarom was het tijd om te stoppen als zelfstandig ondernemer. Op 1 december 2016, met ingang van mijn verlof, was de uitschrijving bij de Kamer van Koophandel een feit. Na 5 jaar en 8 maanden was ik ondernemer af. 

 

2017; een nieuw begin

Begin 2017 is Doutzen geboren en na een paar maanden thuis genieten mocht ik begin mei weer aan het werk. Ik voelde al snel dat ik hier niet meer gelukkig van werd nu het gezin was gegroeid. Ik had behoefte aan minder reistijd, bij voorkeur twee dagen werken i.p.v. tweeëneenhalf en de vrijheid om mijn eigen tijd in te delen. Het was tijd voor een nieuwe planning.

Ik zag nu in dat het combineren van ondernemen met mijn gezin wèl mogelijk was, mits ik een ander soort opdrachtgevers zou zoeken. Opdrachtgevers waarvoor ik vanuit huis kan werken en zelf mijn werktijden kan bepalen. Daarom koos ik ervoor om te starten als virtual assistant. 

 

De VA School

Ik besloot de opleiding van de VA School van Hanneke en Nathalie te gaan volgen. Enige twijfel was er wel. Ik wist eigenlijk al hoe ik een succesvol bedrijf op moest zetten. Waar ik behoefte aan had waren frisse ideeën. En die kreeg ik volop. Het is gewoon heel fijn dat je iedere stap van het starten van je VA business doorneemt, overweegt én uitvoert. Ik ben bang dat als ik VA school niet had gedaan ik ‘gewoon had begonnen en de rest zou gevolgd zijn’. Nu voelt het echt als een nieuwe start en leer ik hoe ik mijn bedrijf kan verbeteren en in welke nieuwe kennis en tools ik moet investeren. Dus geen enkele twijfel meer. Dit was ideaal voor mij.

Het is bovendien fijn dat ik de studie online kan volgen en mijn eigen tijdsplanning kan maken. Alle modules staan tot mijn beschikking en ik kan zelf bepalen in welk tempo en welke volgorde ik deze doorloop. Daarnaast is de Facebook-groep met andere deelnemers een fijne plek om successen te delen, ervaringen uit te wisselen en hulp te vragen. Een waardevol netwerk.

Kortom, ik heb nog geen moment spijt gehad van mijn beslissing om deze opleiding te gaan volgen. En de frisse ideeën vliegen me om de oren.

 

Mijn ideale werkweek

Een van de redenen dat ik ben gestart als VA is omdat ik een betere werk-privé balans wil. Hanneke en Nathalie hebben een mooie opdracht ontwikkeld waarmee je dit kunt bereiken. 

In een 24/7 weeksjabloon vul je eerst je huidige weekindeling in. Vervolgens maak je een weekindeling zoals deze er in je dromen uit ziet. En tenslotte stel je een weekplanning op welke je de komende maanden gaat toepassen.

Vooraf was ik wel wat sceptisch over deze opdracht. Ik had mijn twijfels of het zou werken en of ik mij wel aan deze planning kon houden. Ik had al zo vaak planningen gemaakt. Maar het tegendeel was waar! Ik geef nu pas een week invulling aan mijn planning en dit geeft mij nu al zoveel energie!! Het brengt mij creativiteit en ik merk dat ik meer tijd heb voor mijn gezin, alle energie voor het ondernemen en ook nog met vriendinnen af kan spreken. Terwijl ik voorheen het gevoel had dat mijn baan en de huishouding de hele week opslokten.

 

De zoektocht gaat verder

Als ik terugkijk op de afgelopen twee jaar zie ik dat het met de komst van onze kindjes voor mij simpelweg een zoektocht is geweest naar de juiste balans. Logisch, er verandert zoveel in je leven. Maar dit zal ook altijd zo blijven; ze worden ouder en voor ik het weet gaan ze naar school, dan heb ik meer tijd voor mezelf en mijn bedrijf en verandert alles weer.

Het was misschien niet altijd even makkelijk, maar ik heb er ontzettend veel van geleerd.

Het belangrijkste wat ik je mee kan geven; volg je hart, je gevoel. Klinkt misschien cliché of makkelijk. Maar dit is het niet persé. Er is ook wel wat lef voor nodig om je hart volgen. Maar als jouw weekplanning goed voelt en werk en privé in balans zijn, dan geeft dat zoveel energie en dat brengt je ongetwijfeld mooie dingen! 

Heb jij het gevoel dat jij met een baan als virtual assistant ook de juiste werk-privébalans kan gaan creëren? Klik dan hier en vraag meer informatie aan over het werken als virtual assistant.

Liefs, Hink & family

 

P.S. Een gratis pdf voor het creëren van jouw ideale (werk)week download je hier.