
Miranda heeft meer dan 18 jaar ervaring in de verzekeringssector. Eerst als financieel medewerker en later als verzekeringsadviseur. Maar na al die jaren voelde ze dat er iets ontbrak. Al twaalf jaar zei ze tegen zichzelf: “Als ik de kans krijg, ga ik uit de verzekeringen en ga ik voor mezelf werken.”
De afgelopen jaren heeft ze veel aandacht besteed aan haar persoonlijke ontwikkeling. Sinds januari 2021 voelde ze zich overspannen en wist ze dat ze iets moest veranderen. Samen met een coach is ze aan de slag gegaan met vragen als: Waar ben ik goed in? Wat maakt me blij? Hoe kan ik anderen helpen? Tijdens haar zoektocht ontdekte ze de term virtual assistant. Dit voelde als de juiste stap voor haar!
“Toen een collega te horen kreeg dat zijn contract niet werd verlengd, dacht ik: Dat zou mij ook wel goed uitkomen.”
De stap maken op een financieel verantwoorde manier
Toen een collega te horen kreeg dat zijn contract niet werd verlengd, dacht ik: ‘Dat zou mij ook wel goed uitkomen.’ Ik had een tijdelijk contract, dus ik besloot het te bespreken met mijn manager. Gelukkig stond zij achter mijn plannen en ik vroeg haar mijn contract niet te verlengen, zodat ik WW kon aanvragen. Tot mijn verrassing stemde ze hiermee in en mijn werkgever betaalde zelfs mijn opleiding bij VA school. Wat een meevaller!
💡 Tip: Zit je in een tijdelijk contract en overweeg je ondernemen? Ga in gesprek met je werkgever – soms is er meer mogelijk dan je denkt!
Big plan. Big changes…
Ik nam afscheid van mijn baan en begon met mijn opleiding bij VA school. Wat was het leuk en interessant! Al snel merkte ik dat er veel informatie op me afkwam en dat het meer tijd kostte dan ik had verwacht. Bovendien had ik verplichtingen richting het UWV. Hieronder mijn tips die ik tijdens dit proces heb geleerd:
Tip 1: Je kunt webinars als sollicitatieactiviteit opgeven. Er zijn veel waardevolle webinars over ondernemen. Ik heb er verschillende gevolgd en veel geleerd, terwijl ik tegelijkertijd tijd creëerde om de opleiding te volgen.
Tip 2: Tijdens een gesprek met het UWV gaf ik aan dat ik nog niet precies wist wat ik wilde doen. Zij boden een competentietest aan (ook een sollicitatieactiviteit). De uitslag van deze test hielp me enorm bij het bepalen van mijn aanbod.
Tip 3: Om voor de startersperiode in aanmerking te komen, moet je een ondernemersplan indienen. VA school heeft een format met alle vereiste onderdelen voor het UWV. Gebruiken dus! Maar wat moet je erin zetten? Ik vond dit lastig, omdat het ‘plaatje’ nog niet compleet was. Daarom besloot ik eerst alle video’s van de modules te bekijken. Dit gaf me een beter overzicht, omdat ik nu alle informatie had.
Tip 4: Gebruik de Pomodoro-techniek uit module 13. Hiermee ging ik sneller en makkelijker door de lesstof heen. Uiteindelijk had ik in twee dagen mijn ondernemingsplan in kannen en kruiken.
“Door al deze stappen te zetten, voel ik me inmiddels echt een ondernemer”
De onderzoeksperiode: Alles regelen zonder KVK-inschrijving
Om in aanmerking te komen voor de startersperiode mag je nog geen KVK-inschrijving hebben. Daarom wachtte ik met het informeren van het UWV over het volgen van de opleiding en mijn plannen om als zzp’er te starten, tot ik alle lesstof van de opleiding had doorgenomen en mijn ondernemingsplan had geschreven. Je moet ook een webinar van het UWV volgen om in aanmerking te komen voor de onderzoeksperiode van zes weken. Nadat ik het webinar had gevolgd, kreeg ik een adviseur voor ondernemers toegewezen en diende ik mijn aanvraag voor de onderzoeksperiode in.
Tijdens mijn onderzoeksperiode plande ik mijn afspraak bij de KVK, opende een bankrekening, sloot verzekeringen af, maakte visitekaartjes, begon met mijn boekhouding, regelde juridische documenten en bouwde mijn website. In deze periode mag je je bedrijf nog niet openbaar maken, maar ik vertelde wel aan vrienden en familie dat ik binnenkort zou starten.
Door al deze stappen te zetten, voel ik me inmiddels echt een ondernemer. Mijn klachten verdwenen en mensen in mijn omgeving merkten op dat ik er ontspannen uitzag. Wauw! Ik keek met vertrouwen uit naar het einde van de onderzoeksperiode en de start van… mijn bedrijf!
“Done is better than perfect!”
Een nieuwe doelgroep en specialisatie
Ik heb leuke reacties gekregen op mijn start en zelfs bloemen ontvangen. Ik heb me ingeschreven op platforms, gereageerd op opdrachten en social media posts gemaakt. Deze maand stond in het teken van perfectionisme loslaten: done is better than perfect! Ook ben ik naar het VA café geweest en heb daar veel connecties gemaakt.
Gesprekken met anderen leverden me veel inzichten op en ik concludeerde dat mijn doelgroep en aanbod niet goed bij mij passen. Ik besloot me te focussen op grotere organisaties en proces- en projectondersteuning in plaats van administratief werk voor zzp’ers, wat ik eerst had bedacht. Ik heb mijn website en socials erop aangepast. Daarnaast kreeg ik fijn nieuws: ik mocht deelnemen aan het Startversneller-programma voor persoonlijke begeleiding. Ook ontdekte ik een interessante verdiepingsmogelijkheid via de Integrator-opleiding. Dit sluit goed aan op projectmatig werken en geeft me meteen een specialisatie.
💡 Tip: En niet onbelangrijk: Tijdens een gesprek met de Startversneller hoorde ik dat de UWV-startperiode verlengd kan worden als dat nodig is.
Ik kreeg bericht van een oud-studiegenoot die mij wilde inhuren voor een projectteam in de agrosector. Wat ben ik blij dat ik alles heb omgezet! En zo leuk dat ik weer terug kan naar mijn ‘boerderijroots’ – ik heb bedrijfskunde & Agribusiness als opleiding gedaan.
Wat minder spannend was dan verwacht, waren de netwerkbijeenkomsten. Ik heb er nieuwe kennis opgedaan over contentplanning en een gesprek met een detacheringsbureau in de verzekeringen gehad. Tempting, maar ik heb besloten dit niet te doen. Ik gun mezelf de tijd om andere dingen te doen die ik leuk vind en echt uit de verzekeringen te stappen. Ik besloot me aan te melden bij Top Notulisten.
“Als je richting hebt, komen de dingen naar je toe”
Een slapeloze nacht en een gesprek met een potentiële klant
In mijn tweede maand begon het écht te lopen! Mijn oud-studiegenoot en ik bespraken onze plannen met een biertje en ik maakte een voorstel over hoe we kunnen samenwerken op projectbasis. Dat kostte me wel een slapeloze nacht. Uiteindelijk besloot ik om een klein klusje te offreren zodat we aan elkaar kunnen wennen. Ook heb ik een voorstel gestuurd over werken op basis van een strippenkaart en dat meteen als optie op mijn website toegevoegd.
Ik zag een vacature bij de gemeente voor een projectmedewerker waar ik echt enthousiast van werd. De omschrijving lijkt precies op mij! Brief en cv zijn de deur uit. Ik besloot op LinkedIn en Indeed eens te zoeken naar ‘projectmedewerker’. Dat leverde leuke resultaten op waar ik op heb gereageerd. Eén daarvan is conversiewerk in de verzekeringen (werk waarbij verzekeringen moeten worden omgezet in een andere vorm). De andere voor het organiseren van workshops en content maken bij ‘Stichting Het Verdwenen Zelf’. Yes! Ik mocht op gesprek bij de stichting! En de volgende dag zat de vacature alert van Windesheim in mijn mailbox voor projectondersteuning in loondienst. Grappig om te merken dat nu ik eindelijk richting heb, de dingen ook naar me toe komen.
💡 Tip: Ik bedacht me dat ik nog vrije dagen bij het UWV had. Daar heb ik gebruik van gemaakt. Maar let op, deze vrije dagen kun je niet meenemen naar een nieuw jaar, dus goed in de gaten houden!
Paniek
Voor het eerst mocht ik als ondernemer nu de btw-aangifte doen. Intussen mocht ik op sollicitatiegesprek bij Windesheim. Ik informeerde mijn coach en ze vertelde dat ze duidelijk verschil in mijn stem hoorde. Logisch, dacht ik. Werk in loondienst was toch weer een ‘paniek’ dingetje voor mij. Gaat het allemaal wel wat worden? Toen mijn oud-studiegenootje mij liet weten definitief met mij samen te willen werken in hun projectteam, besloot ik sollicitatie naar de baan in loondienst af te zeggen. Woohoo!
“Werken in loondienst was toch weer een ‘paniek’ dingetje voor mij”
En er gebeurde meer! Ik werd gebeld door een man die ik eerder had gemaild voor een notuleeropdracht. Hij wil met mij werken! Een kennismakingsgesprek was niet nodig. Ik kreeg data door en kon gelijk beginnen. 28 vergaderingen dit jaar die ik mag notuleren, dus een mooie stabiele basis! Ook mocht ik voor de stichting juridisch alles in orde maken.
Ik heb mezelf getrakteerd op een nieuwe mobiel met een transcriptiefunctie voor notulen; handig voor bij mijn eerste opdracht. Notuleren vind ik fijn – mijn hoofd hoeft nergens een mening over te hebben.
Mijn voortgangsgesprek bij het UWV verliep voorspoedig en ik heb de stichting gevraagd om mijn werkzaamheden uit te breiden naar 20 uur per week, inclusief notuleren. Spannend! Ik hoor snel meer!
Ik ben op de juiste weg. Starten vanuit de WW was voor mij een heel goed idee!
Benieuwd naar de tips en ervaringen van Elles, Suzanne en Elke over starten vanuit de WW? Lees dan ook dit blog op www.vaschool.nl.
Ontdek zelf of werken als virtual assistant interessant is voor jou en doe mee met de oriëntatieweek ‘VA, iets voor mij?!’