Werken waar je maar wilt #2 - VA school | voor een succesvolle business als virtual assistant

Door te wonen in het buitenland ben ik in elke situatie nieuwe mogelijkheden gaan zien. 

Twee dozen opgestuurd en daar gingen we dan

Toen we naar het buitenland vertrokken voelde het niet als emigreren. Het leek me gewoon leuk om te proberen. Ik had ook geen plan toen ik wegging. Ik heb gewoon gedaan wat op mijn pad kwam en dat heeft heel goed uitgepakt. 

Ik was maar een keer een paar dagen met mijn vriend (nu mijn man) naar de plek gegaan in Alicante om de plek te bekijken die we samen ‘blind’ op de kaart hadden uitgekozen. We hadden maar twee voorwaarden: aan zee en waar toerisme is zodat we konden werken. Ik heb uiteindelijk twee dozen met wat spullen opgestuurd en daar gingen we dan. 

Voor de tweede emigratie van Alicante naar Tenerife hadden we ons heel goed voorbereid. Dat moest ook wel, omdat we nu twee kinderen bij ons hadden. Zo had ik de kinderen al ingeschreven op een school op afstand die ik online vond. We waren er overigens nog nooit geweest. (Het bleek in de praktijk in een bergdorp te liggen op 1.000 meter hoogte. 

Eeuwige lente

Door de overvloed aan strand, oceaan, bergen en groen in combinatie met het fijne weer voelde ik me meteen thuis op Tenerife – het eiland van de eeuwige lente. 

Spanje heeft me altijd getrokken. De leefstijl, natuur en cultuur hebben me altijd getrokken. Ik houd er erg van om de dag te nemen zoals ‘ie komt. Go with the flow. 🙂 De Canarische Eilanden trok ons altijd al. Het feit dat je ten hoogte van Noord Afrika zit, maar toch in ‘Europa’ woont is voor ons echt een goede combi.

Door te wonen in het buitenland ben ik in elke situatie nieuwe mogelijkheden gaan zien. Ik heb geen beperkingen. Alles kan. Als je maar wilt. Want het is zo waar; waar een wil is, is een weg! 

Klanten vonden het wat vreemd

In 2012 startte ik mijn bedrijf Muziek Fabriek Online. Express ‘online’, omdat ik uitsluitend online werk. Mijn klanten vonden het in het begin wel wat vreemd, maar omdat internet zo ontzettend normaal is geworden is het voor mijn klanten ook normaal. Bovendien is online werken super tijdbesparend en kun je via Zoom of FaceTime het contact heel goed onderhouden. Grappig om te bedenken dat ik nog nooit een klant in het echt (op 1 na) heb ontmoet. 

Behalve patat en drop

Het is een grote rollercoaster af en toe. Als je op een nieuwe plek komt waar je helemaal geen familie hebt van beide kanten, ben je enorm aangewezen op je gezin, je vertrouwen, creativiteit, intuïtie, doorzettingsvermogen, flexibiliteit en daadkracht. Elke keer uit je comfortzone. Dat is goed, want daar groei je van als mens. En inmiddels na vaak vallen en opstaan ben ik er ook wel een expert in geworden. 🙂

Ik heb om me heen een heel mooie mix van locals en expats. Ik spreek vloeiend Spaans (en dat ging niet vanzelf, heeft me bloed zweet en tranen gekost) en dat helpt enorm om te kunnen communiceren op gelijk niveau met iedereen en daardoor is het makkelijker te connecten. Ik voel me helemaal thuis voel hier.

Ik mis eigenlijk niets van Nederland. Behalve de patat en drop. Mensen zijn in de jaren altijd bij mij langsgekomen en ik ga ook regelmatig naar Nederland. Je kunt het heel groot maken, maar uiteindelijk is de afstand maar een getal in kilometers. Ik zeg altijd: je kan je in een kamer vol mensen toch nog eenzaam voelen en je kan je ook zeer verbonden voelen ook al is iemand heel ver weg. 

Dit geldt sowieso voor het werken als virtual assistant. Of je nu vanuit Nederland werkt, of het buitenland. Dames die nog wat aan het snuffelen zijn aan het vak van virtual assistant, zijn bang voor de afstand, terwijl dat in de praktijk helemaal geen probleem hoeft te zijn. En zo zijn er nog veel meer misverstanden over het vak van virtual assistant. Benieuwd naar de top 10 en hoe VA school haarfijn uitlegt hoe het echt zit? Vraag dan het e-book aan. Welkom in de wereld van virtual assistants! 

Dit artikel is geschreven door Elianne van Muziek Fabriek Online. De go-to-girl als je voor je bedrijf op zoek bent naar een uniek en eigen muzikale huisstijl in de vorm van bijvoorbeeld een jingle, zoals die van VA school. Ook werkt ze als VA om ondernemers te ondersteunen met audio als podcast en audiobewerking.