Amanda en Henriette VA's uit Friesland

Wat doe je als je merkt dat de ondernemers in je omgeving behoefte hebben aan een virtual assistant, maar zelf nog geen idee hebben van het bestaan van dit beroep? Nou, dan ga je er toch gewoon zelf alles aan doen om dat te veranderen? Henriëtte Banga en Amanda Zijlstra zijn twee stoere, energieke, onlangs gestarte VA’s uit Noordoost-Friesland. Zij willen het beroep van VA op de kaart gaan zetten in Noardeast-Fryslân, want volgens hen moet heel Friesland weten wat een virtual assistant is. En daar willen wij natuurlijk meer over weten! 

 

Wie zijn Henriëtte en Amanda?

Henriëtte – getrouwd en moeder van drie kinderen van bijna 9, 11 en 13 jaar – is een échte allrounder: dol op wintersport, maar ook op gezellige Italiaanse avonden. Koude droge wijn vindt ze net zo lekker als zwarte koffie. Ze volgde een studie Econometrie en heeft behalve een voorliefde voor cijfers ook een passie voor teksten. “Ik word blij van veel verschillende dingen.” Als allround VA ondersteunt ze allerlei soorten ondernemers met een grote variëteit aan werkzaamheden. 

Amanda woont met haar man en drie kinderen aan de rand van een klein dorpje vlakbij Dokkum. “Met weids uitzicht over de landerijen. Een heerlijke plek.” Zij houdt van ‘gemütliche’ vakanties in Oostenrijk, mooie auto’s en van wintersport. En net als Henriëtte rondde zij in 2020 de training ‘Start een succesvolle business als virtual assistant’ af. “Toen begon een zoektocht naar klanten, netwerken en opdrachten. Uiteraard werd dit aanvankelijk enigszins bemoeilijkt door Corona, maar al gauw vond ik mijn weg hierin. Er werden leuke contacten gelegd en mijn oriëntatie-gesprekken begonnen eind 2020 vruchten af te werpen.” Na het volgen van een opleiding ‘Social Media Strateeg’ begon ze met een eerste opdracht en daarna volgden er meer. Naast haar eigen bedrijf ‘Van A tot Z Support’ werkt ze drie dagen in loondienst in het bankwezen.

Henriëtta virtual assistant uit Friesland

Connecten via LinkedIn

Henriëtte en Amanda kwamen via een gezamenlijke connectie met elkaar in contact. Amanda vertelt hoe dat ging: “Via LinkedIn had ik een koffiegesprek met een oud-collega van mij uit Dokkum. Deze oud-collega heeft een eigen marketingbedrijf en zij tipte mij om een connectie aan te gaan met Henriëtte.” “We zagen dat we beide uit Noordoost Friesland komen én beiden VA school hadden gedaan. Dat was de reden om te ‘linken’,” vult Henriëtte aan, “en nadat we elkaar een keer (online) gesproken hadden, voelden we ook dat het klikte!”

Allebei VA schooler

Henriëtte deed mee aan de ‘Virtual assistant iets voor mij? oriëntatieweek’ van VA school en werd direct getriggerd door de vragen. “Mijn brein begon te werken en ik raakte steeds meer overtuigd dat ik dit traject in moest gaan. Het gaf mij een zetje in de goede richting, mijn besluit om ervoor te gaan stond vast!” Daarna volgde ze de online training ‘Start een succesvolle business als virtual assistant’. Ook Amanda sloot die training succesvol af. “De training heeft mij veel zelfkennis gegeven, daadkracht en uiteindelijk de opzet van mijn eigen onderneming.” Waar Amanda het meest tegenop zag en naar uitkeek toen ze startte als VA? “Klanten vinden! Het was mijn grootste angst om te zeggen tegen iedereen, dat ik geen klanten had. Het heeft ook wel even een tijdje geduurd, maar nu kan ik aan iedereen vertellen dat ik al een aantal opdrachtgevers heb. Waar ik vooral naar uitkeek was de diversiteit in werkzaamheden, opdrachten en taken.”

Amanda Zijlstra VA uit Friesland

Support van de omgeving

Bij het starten van je eigen bedrijf is het fijn om support te krijgen van je omgeving. Hoe hebben Henriëtte en Amanda dat ervaren? “Mijn achterban vond dat ik deze opleiding moest gaan doen als ik er een goed gevoel bij had,” vertelt Amanda, “zij staan achter mij in de dingen die ik doe.” Ook de omgeving van Henriëtte steunt haar in haar plannen: “Ik voel een enorme support vanuit mijn gezin en familie. Ze zijn trots op mijn stap om dit aan te gaan en dat zeggen ze ook regelmatig. Het is ook een perfecte timing: ik werk vooral onder schooltijd van de kinderen, maar zij begrijpen het ook heel goed wanneer ik ’s middags of ’s avonds tóch nog even wat moet regelen/bellen/doen voor een opdrachtgever. Ook ten tijde van het thuisonderwijs, vanwege corona, ondersteunde mijn man de kinderen fantastisch, mijn ouders stonden altijd voor ons klaar en de kinderen werkten super goed mee. Al werd ik ook wel eens helemaal gek hoor, haha!”

virtual assistant Henriëtta uit Friesland

De klik is het belangrijkst

Henriëtte heeft bewust gekozen om zich niet te richten op een ‘ideale klant’ omdat ze van veelzijdigheid en afwisseling houdt. “Voor mij is de klik het allerbelangrijkste. Ben je een positieve en enthousiaste ondernemer die net als ik met veel plezier onderneemt? Dan ga ik graag die fijne samenwerking aan waarin je elkaar energie geeft.” Amanda werkt het liefst voor dienstverlenende ondernemers: “Ik merk dat ik graag een mix aan werkzaamheden verricht en daarin zelf de vrije hand in wil hebben. Dat kunnen werkzaamheden zijn op het gebied van social media, maar ook het redigeren van rapporten, opstellen offertes en facturen, belastingaangiftes en dergelijke.” Die afwisseling en flexibiliteit die zo belangrijk is in het werk als virtual assistant komt ook weer terug in de favoriete Friese uitdrukking van Amanda: “As ’t net kin sa’t it moat, dan moat it mar sa’t it kin. Als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan.’ De kracht van flexibiliteit.”  

Amanda en Henriette VA's uit Friesland

Virtual assistants op de kaart in Noordoost-Friesland

Op LinkedIn kwam VA school een artikel tegen waarmee Henriëtte en Amanda het beroep virtual assistant onder de aandacht willen brengen in het Noordoosten van Fryslân>. Henriëtte legt uit waarom ze dat deden: “Hier in Noardeast-Fryslân lopen we altijd een beetje achter ten opzichte van de rest van Nederland,” lacht ze. “Zo ook met een beroep als VA. Die zijn hier (nog) nauwelijks te vinden. Zowel onze omgeving als de ondernemers weten eigenlijk niet zo goed wat een VA doet en interpreteren het woord ‘assistant’ eerder als ‘handig hulpje’, daar waar wij juist ook kritisch, creatief en oplossingsgericht meedenken.”

“Henriëtte en ik liepen hier beide tegenaan,” vult Amanda aan. ”We kregen van veel ondernemers het gevoel, dat zij graag de medewerker nog naast hen bij het bureau wilden. Vandaar dat wij de VA onder de aandacht willen brengen in onze regio!” “We zijn begonnen met het schrijven van een origineel artikel, een duo interview à la de LINDA. dat we naar de plaatselijke pers hebben gestuurd,” zegt Henriëtte. “Dat is goed gelezen, we worden er veel op aangesproken.” Dat is zeker gelukt, het artikel trok ook onze aandacht en wij werden er in ieder geval heel enthousiast van! Wat kunnen we nog meer verwachten van deze ondernemende Friezinnen? “Wanneer de COVID-regels het toelaten, willen we ook presentaties geven op netwerkbijeenkomsten in deze regio,” aldus Henriëtte, “maar de beste ‘reclame’ voor ons mooie beroep gaat via de enthousiaste recensies van onze opdrachtgevers!”

Trots op Dokkum

Heel Friesland is natuurlijk prachtig, maar wanneer we Henriëtte en Amanda vragen naar hun favoriete plek in Friesland gaan ze toch allebei voor dezelfde plek. “Er zijn zoveel mooie plekjes in Friesland te noemen,” zegt Amanda, “het goudgele strand van Ameland, de bossen in Gaasterland, de Noordelijke Friese Wouden en alle elf stedenin Friesland. Maar Dokkum springt er toch wel uit met z’n historie, bolwerken, grachten, prachtige panden, de Bonifatiuskapel, de IJsfontein, gezellige winkelstraatjes, terrasjes en bierbrouwerijen.” Henriëtte kiest ook voor Dokkum. “Ik ben geboren en getogen in de prachtige historische binnenstad. Ik ben enorm trots dat ik ook met mijn werk Dokkum kan promoten. Zo ben ik projectmanager van Dokkum Magazine en interview ik voor de online stadskrant regelmatig de vooruitstrevende ondernemers van onze stad die er alles aan doen om Dokkum nóg aantrekkelijker te maken. Ik woon met mijn gezin op de Bolwerken aan het water en in het centrum, onze favoriete plek!”

 

Amanda Zijlstra virtual assistant

Online ondernemen betekent een groot werkgebied

Als virtual assistant ben je niet gebonden aan een locatie, je kunt werken voor opdrachtgevers in heel Nederland (en daarbuiten). De potentiële klanten van Henriëtte en Amanda bevinden zich dus overal. Toch werkt Amanda op dit moment alleen voor opdrachtgevers in Friesland. ”Het is geen bewuste keuze, maar al mijn opdrachtgevers bevinden zich in Friesland.” Henriëtte werkt voor opdrachtgevers in heel Nederland en heeft zelfs een Nederlandse opdrachtgever in Frankrijk. “Juist dat online ondernemen spreekt mij aan om zo mijn werkgebied te vergroten. Door het online werken is zoveel meer mogelijk. De combinatie met een klantbezoek hier in Dokkum, maakt mijn werk heerlijk afwisselend!” 

Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg

We zeiden in de intro al dat we deze twee onderneemsters super stoer vinden. Maar zelf zien ze dat anders. “Ik vind het woord stoer niet echt goed bij mij passen” zegt Amanda, “Raven (Ryanne) van Dorst, dat vind ik echt een stoer mens. Maar ik vind het wel goed van mezelf, dat ik deze stap gezet heb. Het zal wel iets te maken hebben met Friese nuchterheid en bescheidenheid. Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg.” Henriette is vooral trots dat ze deze stoere stap naar zzp’er heeft genomen. “Van iemand die vooral op de achtergrond bezig is voor mijn gezin naar ondernemer, dat had ik een jaar geleden niet van mijzelf gedacht! Ik vind alle multitaskende vrouwen stoer: een goede balans tussen werk en gezin is zo belangrijk. Als werkende ouder moet je vaak veel ballen in de lucht houden, daar mag je best wel eens bij stil staan en trots op zijn!”

Amanda en Henriëtta virtual assistants uit Friesland

Je hart volgen

We zijn het er helemaal mee eens: vier je successen en wees trots op alles wat je bereikt hebt! Maar hoe zit het eigenlijk met jullie eigen inspiratiebronnen? Hebben jullie misschien Friese voorbeelden, mensen die je inspireren? “Ja, die zijn er zeker,” zegt Amanda, “het zijn vooral vrouwelijke ondernemers die mij inspireren. Vrouwen die niet alleen succesvol zijn met hun bedrijf, maar zich ook op verschillende gebieden blijven ontwikkelen en zich inzetten op maatschappelijk gebied.” Amanda heeft ook nog een tip voor andere vrouwen die willen starten als virtual assistant: “Volg je hart hierin. Als je het gevoel hebt, dat het VA-schap wat voor je is? Probeer het dan. Het brengt je veel zelfkennis en op deze manier kom je erachter of het iets voor je is. Als je er niet aan begint, dan kun je het ook niet ondervinden. Geef het een kans. Lukt het niet, dan weet je dat en kun je een ander pad bewandelen. Als tip zou ik geven dat je het de tijd moet geven. Met geduld bereik je uiteindelijk wat je voor ogen hebt.”

Samenwerken en elkaar versterken

Een samenwerking voor een opdrachtgever is er nog niet van gekomen, maar dat kan volgens Henriëtte niet lang meer duren. “Ik ken Amanda nog niet zo lang, maar ik voel een prachtige klik. We zijn beiden zeer zorgzaam, betrokken, zelfstandig, door onze Friese roots hebben we een nuchtere kijk op veel dingen en we zijn niet vies van hard werken. Een gezamenlijke opdracht lijkt eraan te komen en ik verwacht dat we elkaar dan nog meer kunnen stimuleren het beste uit onszelf te halen én samen te genieten van ons prachtige vak!” Ook Amanda ziet hen in de toekomst vaker samen dingen oppakken: “We hebben op dit moment niet een opdracht die we gezamenlijk uitvoeren voor een opdrachtgever. Wel weten we van elkaar wat we kunnen en zoeken we hierin de samenwerking op. En we zijn natuurlijk van plan om de VA in ons werk- en leefgebied bekender te maken. Ik ben erg blij dat ik Henriëtte beter heb leren kennen. Zij is een vrolijke, energieke en deskundige VA. We staan op dit moment nog aan het begin van onze ‘samenwerking’, maar ik weet zeker als we gezamenlijk optrekken in ons VA-schap in Noardeast Fryslân, dat er dan nog heel veel leuke dingen en acties volgen, die we op gaan pakken. Alles wat wij aandacht geven groeit!”

Wil je net als Amanda en Henriëtte je grenzen verleggen en ben je na het lezen nieuwsgierig geworden of het werken als virtual assistant iets is dat bij je past?
Doe nu mee met de ‘VA iets voor mij? oriëntatieweek’!

Virtual assistant iets voor mij orientatieweek

Deze website gebruikt geanonimiseerde analytische cookies. Mag ik ook mijn marketing cookies in je browser opslaan om de website en mijn aanbod nog beter te maken? Klik dan op 'Ja, prima!'. Meer over hoe wij hier mee omgaan? Lees onze privacyverklaring.

Cookie settings

Below you can choose which kind of cookies you allow on this website. Click on the "Save cookie settings" button to apply your choice.

FunctionalOur website uses functional cookies. These cookies are necessary to let our website work.

AnalyticalOur website uses analytical cookies to make it possible to analyze our website and optimize for the purpose of a.o. the usability.

Social mediaOur website places social media cookies to show you 3rd party content like YouTube and FaceBook. These cookies may track your personal data.

AdvertisingOur website places advertising cookies to show you 3rd party advertisements based on your interests. These cookies may track your personal data.

OtherOur website places 3rd party cookies from other 3rd party services which aren't Analytical, Social media or Advertising.