Interview voor Simonelevie.nl door David Levie, september 2018

“Ik kan nu sinds lange tijd echt weer genieten van wat is bereikt. Niet alleen maar plannen, maar ook spontaan “ja” zeggen tegen een avondje uit met vriendinnen. Puur geluk! Het geeft me dát gevoel van vrijheid waarnaar ik altijd heb verlangd. Zo heb ik een afspraakvrije zomer gehad met ruimte voor spontaniteit en de middelen om met Olivia naar Enkhuizen, Zeeland en naar een strandhuisje in Katwijk te gaan. Zeven weken vakantiegevoel waarin niets hoefde en alles mocht. Missie geslaagd.’’

Hanneke Wessel wil de beste VA school van Nederland en maakte deel uit van de eerste lichting MPOP’ers. Hanneke had daar zo haar redenen voor. “Als solomoeder had ik heel helder voor ogen hoe ik mijn werk en leven wil inrichten, dus dit leek me een perfecte mogelijkheid. Daarnaast had ik zoveel ideeën voor online programma’s dat ik er alle vertrouwen in had dat het helemaal goed zou komen.’’ Het werd een weg van vallen en opstaan, maar uiteindelijk is het allemaal goed gekomen. Er zit muziek in haar bedrijf VA school, dat ze samen met een partner heeft opgebouwd. Het kostte haar eerst vier programma’s en ongeveer evenzoveel jaren na haar debuut aan het MPOP-front. Dat wel, want het leven van Hanneke Wessel kent een aantal diepe dalen met twee pittige burn-outs.

Hanneke is geboren en opgegroeid in Rijnsburg, een dorp onder de rook van Leiden waar ze zich nooit echt thuis heeft gevoeld. Al jong lonkte ’de grote stad’, waar ze de havo bezocht en nog steeds woont. Leiden voelt voor haar nog altijd als een warme jas ondanks een op het oog valse start op de middelbare school waar ze van alles en nog wat deed, maar zelden met de neus in de boeken zat. Een keer doubleren én een mislukt eindexamen, het is niet iets om over naar huis te schrijven. De eerste echte tegenslag op haar levensweg die ze als een marathon beschouwt.

Hanneke is niet van plan om bij kilometerpaal 38 af te haken. Onderweg zijn er ups en downs, maar de finish zal ze halen. Vandaar dat ze zonder diploma bij het bekende instituut Schoevers aanklopte om alsnog te worden toegelaten. “En dat lukte na een paar toetsen. Ik wist al sinds mijn elfde dat ik secretaresse wilde worden dus niet naar Schoevers gaan was voor mij ondenkbaar. Ik heb de opleiding PR-assistent gevolgd en ben uiteindelijk glansrijk geslaagd. Communicatie, PR en marketing. De liefde was geboren.’’

Motivatie, focus en mentaliteit, daar het gaat om.

Zo is ze voor zichzelf, zo is ze voor haar deelnemers. De tegenslagen die ze heeft gekend hebben haar sterker gemaakt. Ze heeft werkgevers gehad die haar tot twee keer toe lang vasthielden. Een jaar of zeven waarvan de eerste een groot offshore bedrijf was. “Ik heb er een fantastische tijd gehad. Totdat ik erachter kwam dat het in het bedrijfsleven vooral draait om geld, macht en politiek. Niets nieuws zul je denken.

Maar toen ik zag dat er mensen zijn die zonder empathie een bedrijf kunnen leiden haakte ik af. Ik ben een gevoelig persoon. Eentje die bovendien vindt dat werken leuk mag zijn. Werken en leven zijn voor mij nauw met elkaar verbonden. Ik heb in het verleden in mijn werk vier keer een crisis of reorganisatie meegemaakt. De laatste keer zou ik dan daarvoor iedere dag naar Almere moeten reizen en terug. Niet echt aantrekkelijk.

Dat is ook de reden waarom ik ondernemer ben geworden.
Ik wil invloed hebben op een bepaald proces. Zaadjes kunnen planten. Mensen met elkaar verbinden. Ik heb gaandeweg geleerd dat macht niet verkeerd is mits er sprake is van goed leiderschap. En geld is helemaal oké als ruilmiddel waarmee je ook andere mensen kunt helpen.’’

Regie

Privé ging het Hanneke lang altijd niet voor de wind. Er kwam een eind aan een liefdesrelatie van zeven jaar. Maar veel dieper waren de wonden van een familietwist. Kort daarvoor, in 2012 was haar dochtertje Olivia geboren. Hanneke koos voor een bewust solo-ouderschap. Haar ouders hebben hun kleinkind niet zien opgroeien. Ze zijn heel kort na elkaar overleden. De verdeling van de nalatenschap leidde tot een scheuring in de familie. Een burn-out (de tweede in haar leven) was het gevolg.

“Stap voor stap ben ik weer opgekrabbeld na een periode van rust, ruimte maken. Letterlijk. Het opruimboek van Marie Kondo heeft mijn leven gered zeg ik weleens. En toen al het geld op was en ik me echt geen raad meer wist, voelde ik wie ik moest helpen en waarom. Geen Office Spirit, geen Office Heroes, geen Droombaanplan, geen Sparkle.”

Weg uit dat kantoorleven!

“Vrouwen inspireren om de regie over hun leven te pakken en zo een leven te creëren waarin ze van nut en waarde zijn. Ze opnieuw ‘aan’ zetten, want het zat er al die tijd gewoon al in. Ze helpen met mijn ervaring met het starten van een business als Virtual Assistant. VA school moest het worden.”

Hanneke gelooft heilig in flexibiliteit. De virtual assistent (VA) heeft de perfecte mogelijkheid om een ideale werkweek voor zichzelf te creëren. Ze blijft niet meer ergens zeven jaar of langer plakken, maar helpt voor kortere of wat langere tijd op een empathische manier ondernemers en opdrachtgevers om te groeien en te bloeien. Eentje die van haar vak houdt, creatief is, net als zij mensen met elkaar verbindt, hard en hart werken moeiteloos met elkaar combineert en een waardevolle bijdrage levert. Nuttig is. Iedere dag. Het gaat er niet om wat zij kan. Het gaat erom dat ze precies kan bieden wat die ander nodig heeft.

Haar zakenpartner en één van haar beste vriendinnen Nathalie speelt in haar leven een zeer belangrijke rol. “Zij maakt mij beter. Wij kennen elkaar meer dan vijftien jaar en hebben ook eerder al samengewerkt. Wij zijn aanvullend. Ik ben meer de opstarter, zij de afmaker. We zitten vooral energetisch op dezelfde golflengte. En we leggen allebei de lat ontzettend hoog. We stoppen pas als het echt naar ons zin is. We zijn ook echt op een missie voelen we. Online werken en leren staat nog in de kinderschoenen. Er zijn nog zo ongelooflijk veel groeimogelijkheden voor iedereen. Echt te gek!’’

Het gaat goed met hun VA school die ze samen drie jaar geleden zijn begonnen. Nu ze online steeds meer mensen weten te bereiken stijgt de omzet met sprongen en kunnen beiden van hun business leven. “Goed leven’’, zegt Hanneke vol overtuiging. “Ik werk nog steeds hard, maar heb geleerd op de rem te trappen. Ik heb altijd geweten dat je met vertrouwen en veel doorzettingsvermogen je doel kunt bereiken. Het is vaak uitzoeken geweest hoe. Met de kennis die we hebben opgedaan zien we de toekomst zonnig tegemoet.

Op dit moment halen we mooie resultaten met de online training ‘Start een succesvolle business als virtual assistant’ en ook de training ‘Online marketing VA’ is goed gestart. Alles gaat stromen. Alles! De deelnemers, de ideeën, de samenwerkingen, het geld, de waardering, voldoening. Het is pure magic.’’

Fuck Plan B

Met dank ook aan MPOP die ze warm aanbeveelt. “Daarom doe ik aan dit interview mee. Omdat ik weet hoe moeilijk het soms is. Dat succes soms zo ver weg lijkt of heel dichtbij maar niet voor jou. Blijf in je idee en in jezelf geloven. Ga voor plan A en fuck plan B. 100% erin en kies met je hart voor jouw droomleven. Ga voor dat beste idee wat soms echt een beetje gek of eng lijkt. Voer het uit. Nu. MPOP is een van de beste dingen die me de afgelopen jaren is overkomen.” 

Na deze lofzang weer even terug naar Moeder Aarde als Hanneke’s toekomstplannen ter sprake komen. Eerst kijkt ze heel kort terug op wat is geweest. “Een aanloopje van 45 jaar’’, zegt ze met gevoel voor humor. “Ik kan nu sinds lange tijd echt weer genieten van wat is bereikt. Niet alleen maar plannen, maar ook spontaan ja zeggen tegen een avondje uit met vriendinnen. Puur geluk! Het geeft me dát gevoel van vrijheid waarnaar ik altijd heb verlangd. Zo heb ik nu echt een afspraakvrije zomer gehad met ruimte voor spontaniteit en de middelen om met Olivia naar Enkhuizen, Zeeland en naar een strandhuisje in Katwijk te gaan. Zeven weken vakantiegevoel waarin niets hoeft en alles mag. Missie geslaagd.’’

Geen zakelijke wensen?

“Altijd! We willen dat onze VA school de beste en leukste training van Nederland is. Met de meeste toegevoegde waarde voor onze deelnemers én hun opdrachtgevers. Iedereen meer succes. Zo ambitieus zijn we wel.’’

Ben jij ook nieuwsgierig naar het leven en werken als virtual assistant? Vraag dan nu hier het gratis online VA magazine aan.