Ineens krijg je ermee te maken na ontslag of reorganisatie. Je zag het misschien al aankomen, maar toch komt het koud op je dak. Dit is niet hoe je het had gepland. Ineens zit je formulieren in te vullen om je WW-uitkering aan te vragen. Misschien voelt het onrechtvaardig of als een straf of … als falen. In dit artikel willen we de schaamte eraf halen en je laten zien dat dit weleens een heel goede periode en echt een kans kan zijn om te starten als zelfstandig ondernemer. We ontvangen wekelijks  vragen over het hoe en waarom met betrekking tot het starten vanuit de WW (werkloosheidswet). Het roept bij veel mensen heel veel vragen op en daarom besloten we om Margriet van Dijk als ervaringsdeskundige te vragen om ons te helpen er een helder en informatief artikel over te schrijven. Starten als virtual assistant vanuit de WW, wel of geen goed idee?

Het was mijn eer te na

“Om maar direct met de deur in huis te vallen: het was mijn eer te na om WW aan te vragen. Ik ben het type dat graag haar eigen boontjes dopt, anderen in hun kracht zet en zeker niet mijn hand op wil houden. Het is makkelijk oordelen als je er nooit iets mee te maken hebt gehad. Daar ben ik fors op teruggekomen!” begint Margriet.

“Na ruim 20 jaar in loondienst gewerkt te hebben voor fantastische bedrijven als Heineken, Surf en Beach en Beerwulf, zat ik ineens bij het UWV om wel degelijk WW aan te vragen. Met behulp van hun startperiode, ben ik in september 2019 mijn eigen bedrijf Sidekicker gestart.

De startperiode was voor mij een uitkomst. De gedeeltelijke WW-uitkering gaf mij de ruimte om volledig voor mezelf te kunnen kiezen zonder dat ons gezin grote financiële gevolgen ondervond. Ik ging direct all the way, startte mijn opleiding bij VA School én bouwde ondertussen mijn business op.

Iedereen die ooit te maken heeft gehad met het UWV, weet dat deze organisatie strak staat van de regels. Ze worden luid en duidelijk gecommuniceerd; het enige wat jij hoeft te doen is ze te volgen. Ten alle tijden!

Ook de medewerkers van de KvK weten dit. Mijn afspraak bij de KvK stond gepland voordat ik de officiële toestemming vanuit het UWV had ontvangen. Vol enthousiasme vertelde ik op kantoor bij de KvK mijn missie als ondernemer én dat ik me een bofkont voelde dat ik gebruik mocht maken van de startperiode. Vriendelijk doch dwingend werd mij aangeraden terug te komen op het moment dat ik de schriftelijke bevestiging van UWV ontvangen had. Wat ik natuurlijk braaf gedaan heb ☺.”

Dit artikel beschrijft de regels die UWV hanteert aangevuld met tips vanuit mijn persoonlijke route en de gesprekken met mijn UWV-adviseur. Ook lees je het verhaal van mijn mede VA schoolers Lilian van Engelen en Barbara Strooker. Zij maakten ook gebruik van de startperiode en runnen inmiddels hun succesvolle business als VA.

Dit is je kans!

Stel dat jij altijd al die kriebel hebt gevoeld om voor jezelf te kiezen. Het werk te doen waar jij goed in bent en wat jou laat bruisen van energie. Met mensen die jou inspireren. En dat ingevuld op de manier die voor jou ideaal is…. 

Los van de situatie die ervoor zorgde dat je WW aanvroeg, is dit moment je kans om te gaan doen wat jij het allerliefste doet. Hierna schiet al snel de gedachte in je hoofd: maar hoe moet dat dan allemaal en kan ik wel aan klanten komen? Er zal toch geld verdiend moeten worden.

De startperiode van het UWV geeft jou 6 maanden lang de ruimte om je business op te bouwen. Je hoeft je in dat half jaar* niet druk te maken om:

 • Inkomsten: je krijgt een uitkering van 71% van je ww-uitkering
 • Alle inkomsten die je in deze maanden als zzp’er al genereert, zijn voor jou!
 • Je hebt geen sollicitatieplicht; alle uren kun je aan je bedrijf besteden
 • The next step, je gaat ervoor

  Je weet het zeker, dit is wat je gaat doen. Om toestemming van het UWV te krijgen, onderneem je eerst deze stappen:

  • Je volgt de online training Zelfstandig Ondernemen en zorgt dat je het certificaat ervoor haalt.
  • Je maakt een ondernemingsplan. Hiervoor hoef je het wiel niet opnieuw uit te vinden. Op de site www.ikgastarten.nl vind je fijne formats en uitleg. In de training van VA school wordt overigens een format speciaal voor een VA bedrijf beschikbaar gesteld.

  Daarna ga je NIET naar de KVK maar eerst in gesprek met je UWV-adviseur. Hij of zij bespreekt nogmaals de inhoud van de startperiode met je én zoomt in op je ondernemingsplan. Jij gaat in dit gesprek volledig ‘aan’ en vertelt vanuit je tenen wat je gaat doen en waarom dat succesvol zal zijn.

  Nu je van de UWV-adviseur een van je eerste fans hebt gemaakt, krijg je akkoord en mag je naar de KvK. Hier begint jouw avontuur! Hang de vlag uit en koop het taartje wat je het allerlekkerst vindt en vier vanaf nu alles!

Ready, set….GO

De komende zes maanden ga jij het verschil maken. Met al je focus en energie stort je je op het neerzetten van jouw bedrijf. Hierbij houd je je aan in ieder geval deze drie regels:

 1. Iedere maand geef je via uwv.nl door dat je 0 euro aan inkomsten hebt (alles wat je al verdiend als zzp-er is namelijk voor jou!)
 2. Je werkt niet samen met je laatste werkgever
 3. Je houdt contact met je adviseur via de werkmap of live.

De tijd vliegt als je het leuk hebt

Als je doet waar je echt blij van wordt, voelt het niet als werk en vliegen de dagen voorbij. Heb je nog niet direct een eerste opdracht, focus je dan op het vinden van die eerste klant. Dat is je eerste opdracht. Jij bent in theorie dus eigenlijk je eerste opdrachtgever. Aan het einde van de startperiode vraagt jouw adviseur wat je next step zal zijn. Ga je door, stop je of kun je nog financiële aanvulling gebruiken? Als je recht hebt op meerdere maanden WW, dan kun je dit aanwenden. Hier gelden uiteraard ook weer regels en plichten voor.

Mijn persoonlijke avontuur van WW tot succesvolle Sidekicker

“Ik belandde niet onvoorbereid in de WW, ik koos er uiteindelijk bewust voor. In de laatste maand in loondienst, kwam Hannekes VA school voorbij op mijn tijdlijn. Dat vatte ik op als een signaal. Dit was hét moment om te doen wat ik diep in mijn hart het allerliefste wilde: zelfstandig ondernemer zijn. De startperiode van het UWV was voor mij een cadeau.

Hanneke en ik kennen elkaar en ik besloot haar te bellen. Mijn JA om ervoor te gaan, streed met alle mitsen en maren over het ‘hoe dan?’. Het was een kort gesprek; na het stellen van een aantal gerichte vragen had ik heel helder wat ik nodig had om succesvol te kunnen starten. Ik meldde me direct aan voor haar Summer School< en startte de week erna.

De opleiding van VA school hielp me niet alleen met het ‘hoe’; alle onderdelen die van belang zijn bij het starten van je bedrijf kwamen voorbij. De combinatie maken van jouw kwaliteiten en drijfveren en voor wie je die in wilt zetten vond ik enorm waardevol. Dit hele proces maakte dat ik zowel persoonlijk als binnen het ondernemerschap mooie stappen kon zetten.

Het stukje magie dat Hanneke en haar team toevoegen is het allermooiste. Tools, inspiratie, workshops en een waardevolle community waarin elkaar steunen en verder helpen de drijfveren zijn.

Ging het allemaal vanzelf? Nee! Zeker niet. Meerdere keren vroeg ik me af waar ik aan begonnen was; waarom ik niet gewoon in loondienst ging werken en de uren erbuiten ging besteden aan waar ik zin in had. En iedere keer weer kom ik terug op hetzelfde antwoord: het is keihard werken maar zo voelt het niet. Het voelt als een non stop avontuur van groei op persoonlijk en inhoudelijk vlak. Dagelijks het verschil maken met en voor anderen.

Ik werk met zulke gave klanten, heb inmiddels echt mijn tribe gevonden. Vrouwelijke ondernemers met ambities, een snel en creatief brein en die bruisen van de ideeën. Zij hebben een missie, willen non stop manifesteren maar krijgen geen vat op de strategie of het stappenplan hiernaartoe. Mijn rol als strategisch challenger en klankbord zorgt ervoor dat ik met hen kan bouwen aan de business. Ik vind het iedere dag geweldig!

Gouden tips

De belangrijkste lessen die ik van mijn UWV-adviseur meekreeg, wil ik graag met je delen. Er is namelijk een no-brainer die bepaalt of jij uit de startperiode oprijst als succesvol ondernemer.

Jouw kwaliteiten, kennis en ervaring zijn er. Misschien zelfs wel in veel hogere mate dan je nu voor jezelf kunt benoemen. Onlosmakelijk verbonden met goed zijn in de dingen die je doet, is het aantrekken van klanten. Je voelt hem al; zonder klanten geen (succesvolle) business.

Ik wil niet alleen mijn verhaal met je delen, maar je ook kennis laten maken met Lilian en Barbara. Ook zij startten hun succesvolle business als VA door gebruik te maken van de startperiode. Hieronder lees je hun ervaringen.

The best time for new beginnings is now

het verhaal van Lilian van Engelen | Piccalilly Connects

In juli 2019 belandde Lilian out of the blue in een reorganisatie binnen het bedrijf waar ze inmiddels 6,5 jaar voor werkte. Op de dag dat de mededeling kwam, werkte ze thuis. Per direct werd Lilian ontheven van haar werkzaamheden.

Haar dienstverband werd in oktober officieel beëindigd, dit gaf haar een paar maanden de tijd om de shock te verwerken en te bedenken wat haar volgende stap zou zijn. In eerste instantie zocht ze naar een nieuwe baan. Ze bekeek alle mogelijke vacatures maar werd er niet echt enthousiast van. Toen kwam er op Facebook een advertentie van VA school voorbij en ging haar hart wél sneller kloppen.

Nog voordat ze in de WW belandde, startte ze de opleiding met de missie om al die ondernemers die ze de afgelopen jaren was tegengekomen te gaan helpen met hun online zichtbaarheid.

Volledig blanco op het gebied van een uitkering aanvragen en het instituut UWV, nam Lilian contact met hen op. De startperiode kwam ze op hun website tegen. Zodra haar WW inging, maakt ze een afspraak met de haar toegewezen adviseur en werd Piccalilly een feit.

In de maanden van de startperiode voelde ze de ruimte om alles te kunnen geven voor haar bedrijf. Niet alleen zette ze het fundament neer, ze mocht ook een aantal opdrachten uitvoeren. Waarvan de volledige opbrengst voor haarzelf was.

De stijgende lijn was zichtbaar en het gevoel van vrijheid overheerste. Haar keuze om het roer om te gooien in haar werkleven heeft nog een ander doel. Na de beperkingen die Corona met zich meebrengt, wil Lilian deels vanuit haar huis in Ierland gaan werken.

Het spannendste aan het ondernemerschap is voor Lilian het continue aantrekken van klanten. De Coronacrisis had ook effect op Lilians business. “Ondernemers werden voorzichtiger in investeren en/of hadden zelf voldoende tijd voor online marketing. De tijd die hierdoor vrijkwam heb ik besteed aan het volgen van cursussen.” Hoewel dit zo nu en dan onzekerheid met zich meebrengt, kijkt Lilian vol vertrouwen naar de toekomst.

“Inmiddels is de stijgende lijn weer ingezet. Klanten kwamen terug en andere zijn nieuwe concepten aan het opzetten waar ze me graag weer voor inhuren.”

Alle ins en outs over Lilian en haar diensten vind je op haar website.

Don’t be afraid to choose your own path

Het verhaal van Barbara Strooker | Strooker Office Support

Na 23 jaar in loondienst te hebben gewerkt en elke werkdag drie uur gereisd te hebben, was het tijd voor verandering. Dus op het moment dat haar contract niet verlengd werd, wist ze zeker dat die reistijd haar voorgoed gestolen kon worden.

Toen ze in de WW kwam, benoemde ze voor zichzelf de pijlers van haar ideale baan. Dat lijstje vormde zich heel gemakkelijk. De optelling van haar wensen was: de vrijheid om haar eigen tijd in te delen, nieuwe dingen te leren en afwisseling in werk en opdrachtgevers. Dit alles vloeide samen tot een persoonlijke uitdaging, het opzetten van haar eigen bedrijf! Kort daarna kwam ze de opleiding van VA School tegen en vielen alle puzzelstukjes op zijn plek. 

Toen er een opdracht voor 24 uur bij een uitgeverij op haar pad kwam, vroeg Barbara de startperiode aan. Ze wilde ondervinden of het ondernemen echt haar droom was. De startperiode gaf haar de ruimte om haar bedrijf op te zetten en voor super leuke opdrachtgevers te werken. Aan het einde van de startperiode hoefde Barbara niet lang na te denken; ze wilde voor 100 procent verder als zelfstandig ondernemer.

Nog steeds ziet Barbara het ondernemerschap als een super mooi avontuur. Het feit dat zij zich persoonlijk en zakelijk kan blijven ontwikkelen en deze skills vervolgens ook weer inzetten voor haar klanten, geeft continue positieve energie.

“Ik word ontzettend blij van het helpen van ambitieuze ondernemers om hun business te laten groeien! Het geeft me elke keer weer zoveel voldoening om me echt in een onderneming te verdiepen en te bepalen waar ik het verschil kan maken. Door het overnemen van HR, organisatie en office taken kunnen deze ondernemers zich focussen op hun core business. Hierdoor kunnen zij hun dromen waarmaken en  de dingen doen waar zij superblij van worden. Daarnaast vind ik het mooi om te zien dat er bij de ondernemer meer rust wordt ervaren en er een betere werk/privé balans ontstaat. Nee ik heb absoluut geen spijt van mijn beslissing om VA te worden.”

Alle ins en outs over Barbara en haar diensten vind je op haar website.  

Can you feel it?

Het doel van het schrijven van dit artikel en alle ins & outs en ervaringen beschrijven is om zoveel mogelijk van jouw vragen en onzekerheden weg te nemen. Voel je het enthousiasme borrelen na het lezen van bovenstaande? 

Oh en nog een bonustip van ons, kijk ook sowieso nog even op deze pagina van het Ondernemersplein.nl.

Tot slot. We hebben ons best gedaan om zoveel mogelijk informatie met je te delen. We hebben ook ruggespraak gehad met het UWV om de juist- en onjuistheden te checken. Helaas wilde onze contactpersoon niet met naam en toenaam worden vermeld. Dat begrijpen we ook wel want iedere situatie is anders en persoonlijk. Aan dit artikel kunnen daarom geen rechten worden ontleend, maar we hopen dat je het wel als 100% inspiratiebron kunt gebruiken. Go for it!

Margriet & Hanneke

 

Dit artikel is geschreven door Margriet van Dijk, & Hanneke Wessel, VA school

Deze website gebruikt geanonimiseerde analytische cookies. Mag ik ook mijn marketing cookies in je browser opslaan om de website en mijn aanbod nog beter te maken? Klik dan op 'Ja, prima!'. Meer over hoe wij hier mee omgaan? Lees onze cookieverklaring.

Cookie settings

Below you can choose which kind of cookies you allow on this website. Click on the "Save cookie settings" button to apply your choice.

FunctionalOur website uses functional cookies. These cookies are necessary to let our website work.

AnalyticalOur website uses analytical cookies to make it possible to analyze our website and optimize for the purpose of a.o. the usability.

Social mediaOur website places social media cookies to show you 3rd party content like YouTube and FaceBook. These cookies may track your personal data.

AdvertisingOur website places advertising cookies to show you 3rd party advertisements based on your interests. These cookies may track your personal data.

OtherOur website places 3rd party cookies from other 3rd party services which aren't Analytical, Social media or Advertising.