Komt die administratie weer om de hoek kijken

Lastig he? Ben je net lekker bezig met je eigen onderneming uit te bouwen komt die administratie weer om de hoek kijken. Soms kan het best overweldigend zijn wat er op je afkomt. Hoe regel je alles en hoe weet je welke vragen je moet stellen om tot de nodige informatie te komen? 

Om je een beetje op weg te helpen, zet ik een paar tips en vragen op een rij die je aan je boekhouder kunt stellen, of misschien wel moet stellen. Ik ben sinds ikzelf ondernemer ben, ervan overtuigd dat het in de arm nemen van een goede boekhouder een must is. Wellicht heb je zelf enige kennis van administratie, maar nooit zoveel en vooral “up to date” kennis, als een boekhouder. Daarbij; waarom zou je zelf iets gaan uitvogelen als iemand anders daar haar* vak van heeft gemaakt. Zoals wij zelf als VA’s vaak tegen klanten zeggen; doe waar je goed in bent, de rest besteed je uit, geldt dit voor ons natuurlijk ook. 

Old school of digitale mogelijkheden

De belangrijkste vraag aan een boekhouder is, mijns inziens, niet; wat is jouw uurtarief? Tuurlijk het is goed om te weten wat een boekhouder kost, maar het is veel belangrijker om na de gaan hoe de boekhouder zelf werkt en of dit aansluit bij jouw wensen. Doet zij alles nog ‘old school’ of maakt zij gebruik van alle digitale mogelijkheden? Dit scheelt uiteindelijk behoorlijk in de factuur die jij van haar ontvangt.

Plan een kennismakingsgesprek in

Plan een kennismakingsgesprek in en kijk of de klik er is tussen jullie. Kun je haar in het gesprek al niet volgen? Ga dan op zoek naar een ander. 

Overleg ook welk programma zij gebruikt. Sluit het aan bij jouw werkwijze?

Kan zij jouw gegevens inlezen in haar programma of moet het opnieuw ingevoerd worden?

Hoe en wanneer lever je de gegevens aan?

Verzorgt zij de Btw-aangifte én de IB-aangifte?

Wat kost het om alleen een jaarrekening op te laten maken? 

Maak duidelijke afspraken

Maak vervolgens hele duidelijke afspraken en zet deze op papier. Je doet er goed aan om met meerdere boekhouders kennis te maken en uiteindelijk de persoon te kiezen waar je je het prettigst bij voelt. Het is belangrijk om voor jezelf na te gaan; kan ik hier alle vragen stellen die ik heb? En krijg ik ook een antwoord waar ik verder mee kan? 

Heel veel succes met het maken van jouw keuze! 

Deze blog is geschreven door Ilja Weeda, backoffice specialist en een van de experts waar VA school mee samenwerkt.

* Lees bij “haar” ook “zijn” en bij “zij” ook “hij”.