Je leeft maar één keer en ik houd erg van het ontmoeten van nieuwe mensen, het ervaren van nieuwe culturen en het ontdekken van nieuwe omgevingen.

Enthousiaste tienerdochters

Momenteel woon ik in Little Chalfont, vlak buiten Londen. Ik ben afgelopen juli hierheen verhuisd, samen met mijn gezin. Ik werk vanuit huis. Het is perfect gelegen: je bent zo in de Engelse countryside, maar hebt alle gemakken van de grote stad.

Mijn echtgenoot heeft een werkgever die hem voor drie jaar in Londen nodig heeft. Nadat ook de tienderdochters enthousiast waren om hier een aantal jaar te wonen, werken en naar school te gaan, was de knoop snel doorgehakt.

Je leeft maar één keer en ik houd erg van het ontmoeten van nieuwe mensen, het ervaren van nieuwe culturen en het ontdekken van nieuwe omgevingen. Wij hebben eerder in Schotland gewoond en dat was een enorme leerzame levenservaring. Terug in Nederland pakten we de draad wel weer gewoon op, maar toen deze kans voorbij kwam én we dat nog als gezin samen konden doen, was de keuze erg snel gemaakt.

Het enige onzekere is de Brexit

Omdat we al eerder in het buitenland hadden gewoond, maakte ik mij verder geen zorgen over de impact van het verhuizen van je hele hebben en houden. Ik had de to-do lijsten al klaarliggen van de vorige keer! In Schotland werkte ik niet en dat wilde ik nu wél doen. Omdat we tijdig wisten dat we zouden verhuizen, ben ik ruim anderhalf jaar begonnen met mijn eigen onderneming en heb ik, zodra ik opdrachtgevers kreeg, mijn baan in loondienst opgezegd. Zo heb ik dus afgelopen jaar al veel kunnen leren over het ondernemerschap, heb ik een zakelijke relatie kunnen opbouwen met mijn opdrachtgevers en heb ik mij goed kunnen verdiepen van het ondernemen vanuit het buitenland. Het enige onzekere is wat de Brexit zal brengen. Dat houdt natuurlijk het hele land hier al geruime tijd in de houdgreep.

Contact met andere VA’s in Londen

Ondanks dat ik dus nog niet zo lang vanuit het buitenland onderneem, is het me allemaal erg meegevallen om hier weer op te starten. Goede wifi in huis is van levensbelang en verder loopt alle communicatie met mijn Nederlandse opdrachtgevers zoals voorheen in Nederland. Verder is het belangrijk om hier weer een sociaal netwerk op te bouwen dat zorgt dat je niet alleen maar thuis bent en blijft. Maar daarin heb ik ook alle vertrouwen dat het goed komt; de weg naar de sportschool is al gevonden en ook de eerste contacten met andere VA’s werkend in Londen zijn al gemaakt!

Uiteraard mis ik mijn familie en vrienden, maar Londen is dichtbij en de eerste bezoeken staan al in de agenda. Ik zal voornamelijk het strand missen om te wandelen met onze hond. Daar tegenover staat dat ik nu weer heerlijke countryside wandelingen kan maken, iets wat ik weer enorm miste toen ik in Nederland woonde.

Handboek voor wereldburgers

De Britten hebben geweldige cynische humor! Daar kan ik enorm om lachen. Ik sta ervan te kijken hoe sommige zaken hier nog enorm ouderwets zijn. Het openen van een privé bankrekening is bijvoorbeeld een enorm bureaucratische uitdaging. En je krijgt dan zelfs nog betaalcheques thuisgestuurd. Maar zakelijk gezien heb ik daar niets mee van doen: ik ben en blijf een Nederlands bedrijf met een Nederlandse bankrekening en dus alleen virtueel opererend vanuit Londen.

Voor mij was het heel belangrijk om een Nederlands bedrijf te zijn en te blijven, aangezien we hier maar voor drie jaar wonen. Ik heb me dus allereerst verdiept bij de KvK en belastingdienst of dit überhaupt mogelijk was. Dat kon gelukkig. Verder heb ik het boek “Handboek voor wereldburgers” van Esther Jacobs gelezen. Een aanrader voor iedereen die vanuit het buitenland wil wonen/werken.

Zakelijk geen verschil, persoonlijk wel

Ik merk eigenlijk geen verschil met werken vanuit Nederland. Aangezien het maar 1 uur tijdsverschil is, merken mijn klanten ook niets. We communiceren veel via mail/skype/zoom/whatsapp; dat is niet veel anders dan vanuit Nederland. Laatst zei wel een opdrachtgever dat, als hij mij nu belt, hoort dat je naar het buitenland belt. Maar daar doet de kwaliteit van het bellen verder niets vanaf.

Op persoonlijk vlak verandert er natuurlijk heel veel als je naar het buitenland verhuist. Het is niet niks om je hele huisraad op te pakken en naar een ander land, andere omgeving en ander huis te verhuizen. Gelukkig had ik het dus al eerder gedaan en wist ik dat het settelen even tijd en energie zou kosten. Ik ben dan ook heerlijk vier weken ná de verhuizing vrij geweest, om eerst als persoon te wennen aan de nieuwe situatie en daarna als onderneming de boel weer op te pakken. Wat wél weer enorm is veranderd, is dat we als gezin closer zijn geworden. Met twee tienerdochters met een druk eigen sociaal leven, zagen we elkaar van tijd tot tijd niet zoveel. De eerste weken na de verhuizing waren we natuurlijk noodgedwongen enorm op elkaar aangewezen. Je kent nog niemand. Maar dat schept weer een enorme band. Het buitenlandavontuur dat je samen, maar ook als ondernemer, aangaat is onvergetelijk! Dat neem je voor de rest van je leven mee!

Dit artikel is geschreven door Annemarleen van Beek. Als Virtual Assistant ondersteunt zij ondernemers met het organiseren van hun dagelijks management in de breedste zin van het woord. Agendabeheer, travel, het ondersteunen van tijdelijke projecten: zolang ze structuur en overzicht kan brengen zijn haar klanten, maar vooral ook zijzelf, blij. Ze geniet enorm als ze voor de ondernemers verschil kan maken in chaos versus orde. De ene ondernemer heeft dit wat meer nodig dan de andere, vooral die afwisseling maakt het zo interessant en uitdagend.

Deze website gebruikt geanonimiseerde analytische cookies. Mag ik ook mijn marketing cookies in je browser opslaan om de website en mijn aanbod nog beter te maken? Lees onze privacyverklaring.

Cookie settings

Below you can choose which kind of cookies you allow on this website. Click on the "Save cookie settings" button to apply your choice.

FunctionalOur website uses functional cookies. These cookies are necessary to let our website work.

AnalyticalOur website uses analytical cookies to make it possible to analyze our website and optimize for the purpose of a.o. the usability.

Social mediaOur website places social media cookies to show you 3rd party content like YouTube and FaceBook. These cookies may track your personal data.

AdvertisingOur website places advertising cookies to show you 3rd party advertisements based on your interests. These cookies may track your personal data.

OtherOur website places 3rd party cookies from other 3rd party services which aren't Analytical, Social media or Advertising.