Zeven tips om focus te houden voor ondernemers Hanneke Wessel

Woohoo! Eindelijk heb je lekker wat opdrachten binnengehaald. Je mag voor verschillende klanten aan de slag, voor toffe opdrachtgevers met klussen waar je blij van wordt. Hier heb je van gedroomd toch? Of eigenlijk: hier had je niet eens van durven dromen, en toch is het je gelukt! High five voor jou! Waarom voel je je dan zo gestresst? Waarom vraag je je aan het eind van de dag af wat je nou eigenlijk precies gedaan hebt? En waarom is het bedrag wat je kunt factureren aan het eind van de maand zo frustrerend laag?

Waarschijnlijk ontbreekt het je aan focus. Als je chaotisch bent en je slecht kunt focussen ben je vaak met ad hoc dingen bezig. De uren vliegen voorbij, het voelt of je de hele dag met je bedrijf bezig bent, maar de tijd die je effectief (en facturabel bezig bent) valt stiekem enorm tegen. Dat is geen prettige manier van werken. Hoe voorkom je dat je leegloopt op onbelangrijke zaken? Hoe zorg je ervoor dat je aan het eind van de maand wél blij bent met je inkomsten? En hoe blijf je lekker in je flow? Zeven tips om focus te houden!

Deze zeven tips helpen je om beter te kunnen focussen:

1. Stel duidelijke doelen

Je hebt vast een omzetdoelstelling gemaakt voor je bedrijf. Belangrijk, want hoe leuk je werk ook is, uiteindelijk wil je met je inkomsten wel je rekeningen kunnen betalen. Hoeveel uur moet jij per week facturabel zijn om je omzetdoelstelling te halen? En hoeveel uur is dat dan per dag? Door je daar meer bewust van te zijn kun je dagelijks checken of je op schema zit. Heb je een dagje wat minder facturabele uren gemaakt? Dan kun je die op een andere dag misschien weer inhalen. Door in ieder geval wekelijks (en liever nog dagelijks) te checken of je je geplande facturabele uren hebt gehaald word je aan het eind van de maand niet verrast door lagere inkomsten dan je gehoopt had. En heb je je omzetdoel gehaald? Beloon jezelf met iets leuks!

2. Gebruik tools die je helpen om beter te focussen

Er zijn talloze tools op de markt om je te helpen met focussen. Apps met to do lijstjes bijvoorbeeld, die je een reminder sturen als er een taak moet gebeuren. Planning tools als Trello of Asana waarin je projecten kunt managen. Sommigen zweren bij de papieren agenda of een bullet-journal. Allemaal handige tools, maar dan moet je natuurlijk niet vergeten erin te kijken! Een mooie tool om in ieder geval te gebruiken, als je dat nog niet doet, is een timetracker zoals bijvoorbeeld Toggl. Ook heel handig als je tip 1 wilt gaan proberen. Je kunt de tool zo instellen dat hij automatisch bijhoudt wat je online doet. Misschien wel wat confronterend om te zien hoeveel tijd je doelloos op Facebook hebt zitten scrollen, maar dan heb je wel inzicht in waar je zoveel tijd verliest.

 

Tip voor meer focus_de Pomodoro-techniek

3. Pas technieken toe die je helpen beter te focussen

Wellicht kan het toepassen van een focus-techniek je helpen! Bij VA school zijn we fan van de Pomodoro-techniek. Daarbij werk je met tijdsblokken van 20 minuten. Na ieder tijdsblok heb je een pauze van 5 minuten en na een aantal tijdsblokken een langere pauze. Door je werk op te delen in kleine taken blijft je energie hoog. En omdat je regelmatig een pauze hebt word je minder snel afgeleid. Je plant je taken en alle dingen die je tussendoor bedenkt die je nog moet doen (en die je dus kunnen afleiden) schrijf je op en pak je op een later moment op. Die verjaardagskaart en dat mailtje kunnen wachten tot de pauze, of tot je volgende tijdsblok! Benieuwd of de Pomodoro-techniek ook voor jou werkt? Doe mee aan de gratis Pomodoro Online Workshop!

4. Werk samen met een accountability-buddy

We zeggen het wel vaker: je moet het zelf doen, maar je hoeft het niet alleen te doen! Dat geldt ook voor focus. Dus werkt het voor jou goed om met een of meerdere accountability-buddy’s te werken, lekker doen! Wat bedoelen we met een accountability-buddy? Het is iemand die jou ‘accountable’ houdt voor wat je hebt afgesproken te gaan doen. Ofwel: iemand die je een liefdevolle schop onder je kont geeft als het nodig is.

 

Tip voor meer focus_een accountability-buddy
Hoe werkt dat? Je kunt dagelijks bij elkaar inchecken, of een paar keer per maand, net wat je wilt! En plan bijvoorbeeld één keer per maand een samenwerkdag. ‘s Ochtends vertel je elkaar wat je die dag gaat doen, waarom dat belangrijk voor je is en wat je rond lunchtijd af wilt hebben. Voor de lunch check je opnieuw online in, bespreek je hoe de ochtend gegaan is en vertel je elkaar jullie plan voor die middag. En hoe jullie je aan het eind van de middag willen voelen. Aan het eind van de middag is de laatste check-in. En het zal je niet verbazen dat de meeste doelen dan gehaald zijn. Leuk om te horen waar anderen mee bezig zijn en elkaar zo te stimuleren en inspireren.

5. Werk lekker in je eigen flow

Je merkt vast dat je op bepaalde dagen of momenten meer gefocust werkt dan op andere momenten. Probeer eens een week bij te houden hoe het met je concentratie zit. Kun je je ‘s ochtends beter concentreren dan ‘s middags? Is maandag niet jouw dag of zit je op vrijdag al met je hoofd in het weekend? Plan je werkzaamheden dan zo, dat je op je mindere momenten wat makkelijkere klusjes oppakt. En werk jij ‘s avonds lekkerder dan overdag? Dan is dat voor jou de tijd om aan de slag te gaan. Oh ja: de boog hoeft niet altijd gespannen te zijn. Soms lukt het gewoon even niet. Dan heeft het heeft geen zin om achter je laptop te blijven ploeteren en word je waarschijnlijk gelukkiger van een stukje wandelen, even sporten, of gewoon lekker een boekje lezen in het zonnetje. Dat is het mooie van ondernemen, je mag je tijd zelf indelen!

 

Tip voor meer focus_werk waar je blij van wordt

6. Laat je niet afleiden

Heb je het wel leuk genoeg? Als je snel afgeleid bent is de kans groot dat je antwoord nee is. Want als je ergens wel heel blij van wordt, dan gaat het focussen meestal vanzelf. Zoals vroeger met de Donald Duck of een heel spannend boek. Dan kon je moeder vijf minuten roepen, maar hoorde je haar niet. Je zat er zo in, dat je helemaal niet afgeleid wilde worden. Zo is het ook met werk, en eigenlijk met alles wat je doet. Word je er dus bewust van bij welke activiteiten je snel afgeleid bent. En verzeker jezelf ervan, dat wat je doet echt je aandacht en interesse heeft. Dat je er echt blij van wordt. Dan komt die flow vanzelf.

7. Creëer de omstandigheden waarin jij kunt shinen

Als ondernemer wil je je klanten natuurlijk graag helpen. Maar dat betekent niet dat je direct op ieder appje of mailtje hoeft te reageren. Door steeds ‘even’ iets tussendoor te doen verlies je je focus. En daarmee doe je niet alleen de klant voor wie je op dat moment aan het werk bent, maar ook jezelf tekort. Make room for magic dus: creëer de omstandigheden waarin jij kunt shinen. Jij bepaalt de regels. Door de verwachtingen van je klanten te managen maak je ruimte om met volle aandacht aan de slag te kunnen gaan. Als je klanten weten dat jij iedere dag om 5 uur je mailbox checkt, verwachten ze tussendoor geen antwoord van je. Lekker duidelijk voor iedereen! En met een voicemail op je telefoon en een autorespond op je app, waarin je aangeeft wanneer je klant een reactie kan verwachten, kun jij je telefoon op stil zetten. Voel je al hoeveel rust dat zou brengen? Ruimte voor jouw magic!

Meer leuke tips en inzichten?

Volg VA school op Instagram voor handige tips, nieuws en volop inspiratie!