Dat ik, Diana, na 25 jaar ervaring als assistent, mijn leven wilde omgooien wist ik. Dat ik het zelfstandig ondernemerschap interessant vond wist ik ook al. Dat ik niet uit een ondernemersfamilie kom, dat was zeker ook bekend. Maar dat ook ík mijn mannetje kan staan én heel creatief ben in het promoten van mijn eigen bedrijf, dat is één van de dingen die ik over mezelf leer tijdens de training ‘Start een succesvolle business als virtual assistant’.

Hoe ga ik überhaupt aan klanten komen?

Hoe vind je je ideale klant is één van de onderwerpen die wordt behandeld en ja, dit is een mooie manier om over jezelf na te denken maar ook in het wereldje te duiken waar jij jezelf in ziet als virtual assistant. Want wat is nou inderdaad die ideale klant. Daar waar ik eerst dacht aan “Hoe ga ik überhaupt aan klanten komen” en “Als ik maar een klant heb maakt mij niet zoveel uit wie dat is” realiseer ik me nu steeds meer dat ik dat los moet laten en me moet gaan focussen op wat het is wat ík wil. Waar ik blij van word. En daar hoort ook een bepaald type klant bij.

En wat ik wil zal me niet komen aanwaaien en zeker niet als ik in mijn schulp blijf zitten. Dus ik moet echt aan de slag met dat wat ik wil. Daar waar ik normaal gesproken heel bescheiden, op de achtergrond en buiten de schijnwerpers probeer te blijven heb ik me nu voorgenomen mezelf te laten zien want anders lopen ze je zo voorbij. Zo heb dus ook ik de stoute schoenen aangetrokken en probeer zoveel daar waar mogelijk mijn enthousiasme uit te spreken over mijn plannen als VA en wat blijkt? Het werkt! En zelfs op plekken waarvan ik dacht, nou ja, laat ik het gewoon noemen.

BAM

Zo zat ik een tijdje geleden bij de notaris en zo in het gesprek kwam het erop dat ik bezig was een eigen bedrijf op te zetten als VA. En meteen…BAM…vertelde hij over het netwerk, waar hij in het bestuur zit, en gaf aan dat het goed zou zijn als ik me daar eens zou komen voorstellen. Het had geen haast zei hij, neem de tijd, als jij denkt dat je eraan toe bent meld je je gewoon een keer aan en kom je gezellig. Wat een ‘toeval’ dat net hij in zo’n netwerkgroep zit. Zo zie je maar, spread the word en er komt van alles in beweging.

Nu nog doen

Nu was de vraag wanneer ben ik daar aan toe? Er gingen dus weer weken overheen maar deze uitnodiging liet me maar niet los. Het was toch wel een beetje spannend maar tegelijkertijd had ik het gevoel dat dit geen toeval was en dat ik niet anders kon dan gebruik te maken van deze uitnodiging. 

Zo heb ik me dus gewoon aangemeld voor de bijeenkomst begin maart zodat ik niet meer terug kon. Dit was voor mij de stok achter de deur. Anders wist ik dat ik het voor mezelf uit zou blijven schuiven. Met kleine stappen kom je er ook heb ik bij VA school geleerd. Dus actie.

Naarmate de datum van de bijeenkomst naderde begon ik met de voorbereidingen en na te denken over hoe ik me zou presenteren, wat precies de bedoeling was tijdens deze bijeenkomsten, wat verwachtten ze van mij, zou ik de enige ‘nieuweling’ zijn? De vragen tolden in mijn hoofd.

Sprong in het diepe

Ik besloot om een mooie presentatie over mezelf, het VA-schap en mijn bedrijf te maken zodat het netwerk in één oogopslag kon zien wie ben ik, wat is een VA en wat kan ik als VA voor je betekenen. Even voelde ik me weer als mijn kinderen die, aan de vooravond van hun spreekbeurt, hun presentatie een beetje lacherig aan de familie voordroegen en hier en daar nog wat puntjes op de i konden zetten. Een mooie voorbereiding dus op mijn sprong in het diepe!

Rise and shine

De volgende ochtend heel vroeg op pad. Deze netwerkbijeenkomst begint namelijk al om zeven uur in ochtend, want daarna moeten de zelfstandigen natuurlijk weer op pad voor hun eigen business, maar je moet er wat voor over hebben. Dus ik zat op dit vroege uurtje al geheel in de make up, met mooiste jurkje uit de kast. Gewapend met mijn laptop, de nog snel uitgeprinte slides en allerlei benodigde kabeltjes waaronder ook een usb kabel die we de avond ervoor uit de tv hadden getrokken (want ik wist niet wat voor aansluitingen er daar aanwezig waren en ik wilde het beeld van een assistent hoog in het vaandel houden dus je kan maar beter op alles voorbereid zijn) kon ik op pad naar het topsportcentrum ‘De koog’.

Help hij is er nog niet

Toen ik daar aankwam begon mijn spannende avontuur. De enige persoon die ik daar kende (nou ja kennen) was dus de notaris en die was er nog niet. Ik ben mijn auto uitgegaan en ben met rechte rug, opgeheven hoofd en mijn breedste glimlach naar binnen gelopen en heb meteen de, in mijn ogen, beste tactiek uitgevoerd door op mensen af te stappen, mezelf voor te stellen, geïnteresseerd te zijn naar de andere aanwezigen totdat de bijeenkomst ging beginnen. 

Het doel van de bijeenkomst werd me al snel duidelijk. Het volgen van een strakke agenda waarin de leden ieder aan het woord kwamen door de voortgang en bijzonderheden van hun business te noemen, aanbevelingen uit te delen en de financiën van de groep bespreken. Maar er was ook een gedeelte gereserveerd in de agenda voor de ‘gasten’ zoals ik dus. Iedereen, van netwerklid tot gast, kreeg drie minuten om een pitch te houden. 

Het zweet breekt me uit

Toen pas brak het zweet me uit en besefte ik me dat het niet de bedoeling was dat ik mijn hele presentatie ging houden maar slechts in drie minuten mezelf moest gaan verkopen! Mijn gedachten vlogen alle kanten op. Van het in mijn hoofd intussen oefenen van hoe en wat ik zou gaan zeggen tot “Laat het op je afkomen want je gaat toch niet zeggen wat je nu bedenkt” en weer terug. En ja hoor, daar was het moment. Ik stond als eerste alfabetisch op de lijst van de gasten dus aan mij de eer om te beginnen. Ik ging dus staan en, net als eerder die ochtend, ging ik staan met rechte rug, opgeheven hoofd en deed ik tot de aanwezigen mijn pitch waarbij ik uit mijn hoofd wat punten uit mijn goed geoefende presentatie opratelde om zo aan iedereen kenbaar te maken wie ben ik, wat voor bedrijf heb ik en wat kan ik voor ondernemers betekenen. En er kwam reactie! Hoewel veel aanwezigen nog een beetje onwennig keken bij het horen van de term VA was er iemand die aangaf zelf ook naar volle tevredenheid met een VA te werken! Mooie reclame dus. 

Dit voelt goed

Met een last van mijn schouders zakte ik weer terug in mijn stoel om tevreden naar de andere pitches te luisteren. Ná de bijeenkomst heb ik me nog even aangesloten bij wat aanwezigen die met elkaar stonden te praten, heb ik hier en daar nog eens uitgelegd wat ik dan precies allemaal als VA kan betekenen en aan welke werkzaamheden gedacht moeten worden. Ook hier heb ik me volgens mij goed uitgedrukt. Verder heb ik contact gezocht met de fotografe aldaar, zij is ook netwerklid en bood me spontaan een fotoshoot aan voor bv. mijn website voor een schappelijk bedrag zodra ik daaraan toe ben én heb ik nadien weer wat LinkedIn uitnodigingen gekregen van andere ondernemers die daar aanwezig waren. 

Nu, twee weken later, heeft het Topsportcentrum “de Koog” een ander doel. Het is nu ingezet als Corona crisis centrum voor huisartsen. Het is een rare tijd en wie had ooit kunnen denken dat er nu in dit topsportcentrum plotseling hele andere prioriteiten zijn dan netwerkbijeenkomsten maar…

Ik weet zeker, nu dat we met zijn allen in die vreselijke Corona-crisis zitten, dit ook de mensen tot inzicht zal brengen dat “op afstand werken” werkt!

En die uitgebreide presentatie…ach ja, het was goed deze te maken en een ‘spreekbeurt’ op de plank te hebben liggen kan best nog van pas komen denk ik zo. En zo niet, dan heb ik dankzij de voorbereidingen en het maken van deze presentatie wel een goed beeld in mijn hoofd gekregen van wie ik ben wat voor bedrijf ik heb en wat ik kan betekenen voor de ondernemers!

Ik verheug me erop dat ik straks helemaal out in the open mijn verhaal mag delen en ondernemers mag gaan helpen. Ik weet wat ik wil.

Lieve allemaal, blijf veilig in deze tijd!

Veel groeten van, 

Diana

Diana is momenteel nog in dienst, maar slaat haar vleugels alvast een beetje uit. Ze kan niet wachten tot ze straks echt iets voor zichzelf heeft. Ze combineert haar baan met het volgen van haar VA opleiding. Stap voor stap werkt zij aan haar skills, uitbreiden van haar netwerk, marketingplan en zelfvertrouwen. Zij is er binnenkort helemaal klaar voor!

Wil jij ook ontdekken of het werken als virtual assistant iets voor je is? Start met die leuke VA quiz en ontvang een kortingscode voor de driedaagse online training ‘VA iets voor mij?’.