De vlag gaat uit. Not! - VA school | voor een succesvolle business als virtual assistant

Yes bericht ontvangen van school. Olivia mag vanaf 11 mei in totaal vijf-en-een-halve dag naar school, verdeeld over drie weken. Met in iedere week andere dagen. En na deze drie weken is het dan pinkstervakantie. Lees dit stukje gerust nog een keertje. Dat deed ik ook.

Er staat nog veel meer in de brief maar de woorden er mag niet geruild worden staan vet onderstreept en vallen mij nu extra op. De toon is gezet. Het is bepaald en als ik ergens niet heel goed tegen kan is dat het ‘al bepaald is’. Altijd al gehad, maar in deze periode ben ik er geloof ik extra gevoelig voor.

Er wordt niet gevraagd wat je ervan vindt. Of wat je ervan had verwacht. Of je even wilt meedenken of een keuze maken.

Nope. Het is bepaald. Take it.

Beetje meewerken aub

Oh en had ik al gezegd dat er ook nog twee ‘vrije dagen’ in staan? Precies op de schooldagen van Olivia? Lang leve Hemelvaartsdag. Ik zou bijna weer vrijwillig naar de kerk gaan als dat mocht. Gewoon om iets te doen te hebben.

Wat me een beetje ergert is dat het lijkt alsof het vanuit het oude schoolsysteem is bedacht. Op basis van de lesstof. Op basis van de uitgangspunten van school. Op basis van hoe het was. De bso huppelt er weer achteraan.

Nergens lees ik iets over het ‘belang van het kind’ of het ‘ontlasten van de ouders’ na zoveel weken thuis lesgeven.

Ik snap natuurlijk ook wel dat school met name is bedoeld voor het geven van onderwijs, maar kunnen we elkaar misschien een beetje helpen tot in ieder geval de zomervakantie?

Oh ja vakantie

Dat komt er ook aan: meivakantie. Twee weken. Serieus? Gaan we dit echt vakantie noemen? Het is toch eigenlijk gewoon we-modderen-nog-even-door-tot-11-mei-maar-dan-zonder-huiswerk-of-structuur? Of ben ik de enige die dat zo ziet?

Want de afgelopen weken was ik ook al druk in de weer met het opstarten van de cupcakekraam, de sieradencollectie maken, verf en lijm van de vloer krabben, confetti en glitter vegen, bloemen verkopen, basketballen, waterballonnengevecht, “Ah mam jij moet ook even op deze TikTok” en ga zo maar door.

Dus ja, superfijn zo’n creatief en ondernemend kind. Maar niet 24/7 people!! Ik sta inmiddels op het punt om een Nintendo Switch te kopen. En een gloednieuwe iPad en dan hou ik wat geld op de bank voor die bril die er dan moet komen. Nee hoor. Grapje.

Plan B rocks

Dus we gaan over op plan B. Ik haaaaat plan B. Ik wil plan A. Maar goed. We zijn een volwassen vrouw met volwassen skills, dus ik neem het zoals het komt. Ik ga in de derde persoon praten zie ik. Dat is nooit een goed teken. #mentalbreakdown

Maar goed we gaan het doen. Onder protest. Altijd onder protest eigenlijk, maar ik weet dat ik mijn weg vind. Onze weg.

Toch zou ik het ook fijn vinden als er meer ‘entertainment’ en ‘aandacht’ voor Olivia is. En nee dan bedoel ik niet de tientallen mails met suggesties-je-kind-te-vermaken of de video’s met een tip of leuke activiteit. Hoe dan? Of alle extra inlogcodes en lessen voor-als-je-kind-zich-verveeld. Iedereen vergeet denk ik een beetje dat (met name de moeders vermoed ik) dit allemaal moeten lezen, interpreteren, uitprinten, inloggen, opstarten en ga zo maar door.

Ik zou het een verademing vinden als er gewoon op woensdagmiddag om 17.00 uur een live jazzballetlesje gegeven wordt en dat de eigen juf even tegen Olivia kletst. Dat ze even samen zijn met de anderen uit de groep. Dat ze weet dat dat ook nog bestaat.

Tijd om van plan B het mooiste plan ever te maken. Inclusief gaafste thuisvakantie ooit voor ons beiden.

Note to self

Wanneer ben ik blij aan het eind van de dag?
Hoe wil ik me voelen?
Waarvan heb ik spijt als ik het niet gedaan heb?
Waar heb ik invloed op?
Waar heb ik wel invloed op?
Wat stel ik al een poosje uit?
Wat zou heel veel voldoening geven?
Wat zou je doen als alles mogelijk was?
Wat kost veel moeite?
Wat kost weinig moeite?
Wat wil ik me herinneren van deze Corona periode?
Wat kan wel?

Nou als ik het zo opschrijf valt het misschien allemaal nog best wel mee.

Ik weet wel dat als ik weer structuur, overzicht en voldoening wil ervaren we er iedere dag keihard aan moeten werken. En laten we dat dan ook vol overgave en plezier doen.

Joh nog even en ik krijg er zin in 😉

Liefs,

Hanneke en alle andere moeders die dit treft

P.S. 1 Dit is mijn emotie na het lezen van de brief. Ik ben heel blij met de school van Olivia. Ik ben blij met de juffen. Ik ben alleen niet zo blij met het effect dat het heeft nu op ons leven. Ik ben een alleenstaande moeder. Met een goedlopend bedrijf. Ik wil ook mijn kasten opruimen en in de zon zitten. Maar nu mijn supportsysteem (buurvrouw, zus, oppas, BSO en ga zo nog maar even door) is weggevallen heb ik dubbel zo veel tijd nodig om me te concentreren en werk ik dus twee keer zo hard in twee keer zo weinig tijd. Bovendien wil ik er ook voor zorgen dat er aandacht en qualitytime is met mijn dochter. Maar echt ontspannen een potje Halli Galli doen is er nog niet echt bij. Ik voel het gejaag in mijn lichaam. Ja het is tijd voor plan B. Maar nu eerst boodschapjes halen voor mezelf en de buuf en mijn kind.

P.S. 2 Zijn wij zielig? Zeker niet. Dit is puur een gevalletje klagen met een biefstuk in je bek, maar ik moet het toch ook ergens kwijt. En ik hoop dat we elkaar hier door soms weer een beetje beter begrijpen en dat ik ook een stem ben voor de mensen die in dezelfde situatie zitten. #iloveolivia #wekomenerwel #staysafe #planbrocks