In oktober 2018 ben ik gestart met de opleiding bij VA School. Een half jaar later bombardeerde ik mijzelf tot technisch virtual assistant. Als techniekliefhebber was dit een logische stap. Ik dook vol overgave in de wereld van WordPress websites en online tools. En met resultaat. Ik help nu ondernemers met het bouwen, beheren en optimaliseren van hun website en/of met het onderzoeken, koppelen en inrichten van systemen en (online) tools. Zeker in deze tijd met alle maatregelen rondom het coronavirus blijkt maar weer hoe belangrijk techniek,  automatiseren en online ondernemen is.
Mijn naam is Maaike Spiekerman-van Weezelenburg en ik deel graag een week mijn dagboek met je.

Maandag – Nieuwe week, nieuwe kansen

Met een kop thee kruip ik rond 9:00 uur achter mijn computer. Maandag vind ik een heerlijke dag. Nieuwe week, nieuwe kansen. Ik begin met het maken van een weekplanning in Trello, een van mijn favoriete online tools. Geen strakke planning, maar wel een overzicht met mijn belangrijkste todo’s. Ook de lopende projecten staan in Trello. Ik kan mijn klanten toegang geven tot een project waarin we een overzicht hebben van elkaars todo’s en de status. Efficiënt samenwerken op afstand ☺.

Over het algemeen ben ik bezig met website gerelateerde zaken. Maar ik heb 1 klant waarvoor ik op maandagmorgen altijd administratieve taken doe zoals e-mailbeheer, factureren, offertes maken, betalingen en overzicht bewaken van de lopende projecten. Leuk juist die afwisseling. En dat kan gewoon, want dat bepaal ik namelijk zelf. Heerlijk!

’s Middags ga ik aan de slag met het onderhoud van de websites van klanten die bij mij een onderhoudspakket hebben afgenomen. Ik maak o.a. backups, doe de nodige updates, optimaliseer de databases en scan de websites op malware. 

Ik ben gek op zelfontwikkeling. Een van mijn grootste inspiratiebronnen is Charlotte van ’t Wout. Zij is een succesvolle ondernemer met 2 bedrijven. Bijna dagelijks deelt zij business en mindset tips via Instagram. Ik ben lid van haar membership (helaas stopt deze per 1 april). Op maandag komt er altijd nieuwe content online en geeft ze een uur een live-talk over een specifiek thema. Vandaag gaat het over money mindset. Love it!

Ik check nog even snel m’n mail voordat ik om half 7 mijn werkdag afsluit. Vanavond doe ik mee met de maandelijkse (nu even online) pubquiz. Even mijn kennis op de proef stellen onder het genot van een drankje en hapje. Leuk begin van de week!

Dinsdag – Websites en social media

Ik heb te maken met opdrachtgevers uit diverse branches. Zo heb ik o.a. websites gemaakt voor een mondhygiëniste, een beautysalon, een zorgconsulente en nu ben ik bezig met een website voor een elektricien. Superleuk om kennis te maken met verschillende businesses.

Vandaag de feedback verwerken van de elektricien. Vorige week heb ik de eerste opzet van de website opgeleverd. Ik maak de website op basis van de informatie uit het inventarisatiegesprek en de ingevulde vragenlijst. Altijd spannend hoe erop wordt gereageerd. Ze zijn gelukkig blij met het ontwerp! Nu aan de slag om de volledige website te maken en deze te optimaliseren voor de zoekmachines.

Websitetrajecten duren een aantal weken. Plannen is soms best lastig. Ik ben afhankelijk van wanneer de klant hun teksten en afbeeldingen aanlevert. Ik merk dat klanten vooral vastlopen met hun teksten. Inmiddels heb ik verschillende tekstschrijvers in mijn netwerk die ik aan kan bevelen om ze eventueel te helpen.

Vanmiddag besteed ik tijd aan social media en heb ik een post geschreven voor Instagram. Ik ben het meest actief op Instagram, maar ben ook op Facebook en Linkedin te vinden. Ik heb (nog) geen echte strategie. Ik post wanneer ik er zin in heb. Ik wil iets meer consistentie creëren. Dit is iets waar ik aan ga werken. Binnenkort wil ik ook gaan experimenteren met Facebook advertenties.

Woensdag – Tijd voor uitdaging en ontwikkeling

’s Morgens heb ik de beste focus. Ik plan de wat complexere klussen dan ook in de ochtend. Zo ga ik vanmorgen aan de slag voor een klant die hulp nodig heeft bij het automatiseren van haar gratis weggever. Superleuk, want dit is de tweede keer dat zij mijn hulp inroept.

Technische hulpvragen zorgen voor afwisseling tussen het websites bouwen door. Het is vaak een uitdaging, dat vind ik juist leuk. Elke klus is anders, iedereen werkt weer met andere systemen en tools. Ik weet ook niet alles. Soms maakt me dat onzeker. Maar je moet het doen om te leren. Dus de meeste klussen neem ik aan, ik ga het uitzoeken en ik leer ervan. En de volgende keer ben ik bij een soortgelijk vraagstuk weer sneller. Zo bouw ik aan mijn eigen expertstatus en help ik de ondernemer.

Vanmiddag ga ik verder met het ontwikkelen van een nieuwe dienst: website optimalisatie. Op basis van 6 pijlers (Veiligheid, On page optimalisatie, Technische optimalisatie, Snelheid, Gebruikerservaring en Content & Leesbaarheid) optimaliseer ik een website zodat die goed vindbaar, gebruikersvriendelijk en conversiegericht is. Het ligt al een tijdje op de planken en is al tig keer gewijzigd. Haha, je kan blijven optimaliseren. Vandaag knal ik ‘m gewoon online! 

Donderdag – Naast werk ook tijd voor ontspanning

Gisteren heb ik eind van de dag mijn nieuwe dienst online gezet. Yeah! Weer een stap verder. Vanmorgen aan de slag met de finishing touch: zoekmachine optimalisatie. Hiervoor gebruik ik o.a. de WordPress plugin Yoast SEO waarmee je duidelijke adviezen krijgt hoe je eenvoudig je content kan verbeteren.

Vrijheid, blijheid… Vanmiddag een wandeldate met een vriendin, gewoon omdat het kan. Ik wandel ook vaak alleen, vooral op een dag zonder afspraken. Even naar buiten en bewegen. Soms met een podcast en soms alleen met mijn gedachten.

Vanavond nog even mijn laptop opengeklapt om mijn mail bij te werken. Ik was de hele middag de hort op. Als klanten hebben gemaild wil ik graag z.s.m. reageren, dat vind ik zelf namelijk ook prettig. Er zat een verzoekje bij van een klant die een strippenkaart voor website support bij mij heeft afgenomen. Ze wil een tekst laten aanpassen en een afbeelding wijzigen. Kleine moeite om het direct even op te pakken. Klant blij en ik kan weer iets afvinken.

Vrijdag – Niets moet, alles mag

Vrijdag is mijn “niets moet, alles mag” dag. Ik doe dan lekker rustig aan. Het enige wat er op vrijdag op de planning staat is mijn administratie bijwerken. De rest van dag doe ik waar ik zin in heb. Uiteraard zijn er uitzonderingen. Bijvoorbeeld wanneer er een deadline is voor een bepaalde opdracht of een klant heeft een urgent probleem. Dan sta ik paraat, ook als ik geen zin heb.

Vandaag is dat allemaal niet aan de hand. De boekhouding is weer helemaal bij. Geen deadlines, geen problemen. Ik heb zin om me op de bank te nestelen, met de laptop op schoot en lekker kennis opslurpen. 

Afgelopen week heb ik de plugin iThemes Security aangeschaft welke betrekking heeft op het beveiligen van WordPress websites. Ik vond een webinar op de website van de ontwikkelaars met alle ins en outs, zodat ik de plugin optimaal kan inzetten voor het beveiligen van de websites van mijzelf en van mijn klanten. Wist je trouwens dat een wachtwoord met 8 karakters binnen 5 uur te kraken is? Daarentegen duurt een wachtwoord met 12 karakters 200 jaar om te kraken. Meteen maar even een paar wachtwoorden aangepast 😉.

Halverwege de middag klap ik mijn laptop dicht, mooi geweest!

Zaterdag – Opruimen en familiebezoekjes

Een dag in de week probeer ik mijn computer of laptop niet aan te zetten en dat is vaak op zaterdag. Dan ben ik lekker bezig in m’n huis en/of heb ik een afspraak met familie of vrienden. 

Onlangs heb ik het boek gelezen van Marie Kondo, de opruimgoeroe. Mijn familie verklaarde me voor gek. “Waarom lees jij dit boek?” “Jij ben al zo opgeruimd en gestructureerd”. That’s me, altijd kijken of het nog beter kan en ik was gewoon benieuwd naar haar visie. Superinteressant hoe zij tegen spullen aankijkt. Vanmiddag met stap 1 van haar opruimproces begonnen: de kleding! Daar was ik wel de hele middag zoet mee. Resultaat: 3 vuilniszakken kleding en 1 zak tassen/schoenen. Ik heb weer een superoverzichtelijke kledingkast. Meteen een outfit uitgezocht voor de verjaardag van mij zusje waar ik vanavond heen ga.

Zondag – Marketingstrategie en een spannend berichtje!

Na zo’n dag als gisteren waarin ik mijn computer niet heb aangeraakt en echt even met andere dingen ben bezig geweest, heb ik vandaag extra veel zin om iets te doen.

Het regent buiten (what’s new 😉 en ik nestel me met m’n laptop in mijn favoriete hoekje op de bank. Van de week heb ik mijn nieuwe dienst website optimalisatie online gezet, maar zonder promotie gaat niemand dit weten. Dus vandaag aan de slag met een marketingstrategie. 

Het lijkt even droog te zijn, ik waag het erop. Even wandelen met een inspirerende podcast. Vandaag de podcast van de IMU, een online marketingbureau. Kijken of ik meer inspiratie kan opdoen voor mijn marketingstrategie.

Zondagavond ontvang ik het volgende berichtje: “Wat leuk, ik kom op Instragram via het membership terecht op jouw pitch. Zie ik daarna je vacaturepost en daarin beschrijf je ook wat ik ongeveer nodig heb! Zouden we even met elkaar kunnen bellen om kennis te maken?” Van dit soort berichtjes word ik altijd heel blij. Een ondernemer die hulp zoekt en die ik misschien wel mag gaan helpen. Meteen gereageerd en morgen hebben we een kennismakingsgesprek. Leuk!

 

Maaike Spiekerman startte in oktober 2018 met haar VA opleiding. Ze heeft zich ontwikkeld tot technisch virtual assistant en helpt met haar bedrijf Mooi Support andere ondernemers met hun website en het implementeren van handige systemen en (online) tools. Zeker in deze tijd blijkt maar weer hoe belangrijk techniek, automatiseren en online ondernemen is.

Wil jij ook uitzoeken of het werken als virtual assistant helemaal jouw ding is? Doe mee met de online ‘VA iets voor mij? oriëntatieweek’ en kom erachter of het vak van virtual assistant 100% bij je past.

Virtual assistant iets voor mij orientatieweek

Deze website gebruikt geanonimiseerde analytische cookies. Mag ik ook mijn marketing cookies in je browser opslaan om de website en mijn aanbod nog beter te maken? Klik dan op 'Ja, prima!'. Meer over hoe wij hier mee omgaan? Lees onze privacyverklaring.

Cookie settings

Below you can choose which kind of cookies you allow on this website. Click on the "Save cookie settings" button to apply your choice.

FunctionalOur website uses functional cookies. These cookies are necessary to let our website work.

AnalyticalOur website uses analytical cookies to make it possible to analyze our website and optimize for the purpose of a.o. the usability.

Social mediaOur website places social media cookies to show you 3rd party content like YouTube and FaceBook. These cookies may track your personal data.

AdvertisingOur website places advertising cookies to show you 3rd party advertisements based on your interests. These cookies may track your personal data.

OtherOur website places 3rd party cookies from other 3rd party services which aren't Analytical, Social media or Advertising.