Hanneke Says We gaan voor het vakantiegevoel

“Mam waar was jij eigenlijk gisteren?”
“Eh waar bedoel je Olief?”
“Om half drie. Op het schoolplein. Voor de show.”
Mijn hart zakt tot op mijn bekkenbodem. Show? Ik weet van niks.
“Ja we hebben de hele dag geoefend en ‘s middags konden dan alle (!) ouders komen kijken”, gaat Olivia verder.

Ik schakel even. Vraag eerst of het leuk was. Of het goed ging. Ondertussen maakt mijn hoofd op de achtergrond al zoemend en grommend een heel proces mee. Hoezo heb ik dit gemist? Waar stond dat dan? Wat denkt die school wel niet (sorry juf Martine). Dat ik verder niets anders te doen heb of zo?

Het is toch verdomme juffen- en meesterdag? Geen haal-je-moeder-lekker-voor-de-zoveelste-keer-om-half-drie-uit-haar-werk-dag? Waarom moeten al die activiteiten (ik noem er even een paar: schoolfoto, schoolreisje, pleinfeest, info over overblijfkaarten voor 2023, spreekbeurt) allemaal in de maand juni? En nee, ik wil niet in de ouderraad, of klassenmoeder worden of in de medezeggenschap. Ik wil wel meer een logische verdeling van de activiteiten van school waarin ik een rol of actiepuntje heb.

“Vind je het gek dat ik zo gestrest de vakantie in ga. Dit is toch niet normaal? En het werk is ook nog lang niet klaar. Ik heb nog zoveel liggen wat ik wil afmaken. Weet je wat ik allemaal nog moet doen?”

Nu heb ik dus aan één ding met stip op één een gruwelijke hekel: klagers! Gelukkig werkt mijn innerlijk kompas na 49 jaar nog steeds perfect en toen sloeg het klaagmetertje afgelopen week weer fel uit. Hier klopt iets niet. Wat maak je je nu druk? hoor ik mezelf denken. Vier vakantie. Vier het niet. Besluit gewoon, maar laat je toch niet zo opfokken Wessel! En ga al zeker niet lopen klagen.

En naast het klagen vind ik het inmiddels ook een beetje gênant om mezelf iedere keer zo negatief te horen praten over het V-woord. Alsof het een vloek was. Ik ging het onderwerp uit de weg. Rolde met mijn ogen. Voelde iedere keer een beetje paniek door mijn lijf stromen. En ja met het V-woord bedoel ik dus inderdaad: vakantie! Het woord dat bij mij onrust, gejaagdheid, stress oplevert. Precies het tegenovergestelde van waarom het hele fenomeen ooit is bedacht kan ik me zo voorstellen.

En het gaat me natuurlijk niet zozeer om vakanie an sich, maar meer alles wat ervoor, tijdens en erna in gang wordt gezet. Over verwachtingen. Over planning. Vakantie hebben met een eigen bedrijf en als alleenstaande ouder is echt ingewikkeld. Vond ik. Naar vrije tijd en rust verlangen als je werkt en aan je werk denken als je rustig op een bedje ligt. Ik vond het verwarrend. En jij misschien ook.

But no more! Soms moet je je strategie aanpassen. De manier waarop je tegen dingen aankijkt veranderen. Een andere bril opzetten met andere filters, heb ik geleerd in mijn NLP training. Want klagen over iets wat je eigenlijk alle joy in de wereld zou moeten opleveren is zooooo 2020.

Dus hier is het nieuwe plan (en dat zegt dus al iets over mijn uitzonderlijke kwaliteit om zelfs van iets wat ontspannen moet zijn toch een plan te maken). Het V-woord gaan we omzetten naar vakantie-GEVOEL! Want hoe je je voelt mag en kun je namelijk zelf bepalen. Om iedere dag van de zomervakantie het gevoel van vakantie en ontspanning te ervaren heb ik het volgend plan bedacht.

De eerste drie weken van de vakantie volgen we nog de drie O’s. Ontspannen, onthaasten, ont-moeten! Ik sta op tijd op, doe mijn werk als op een gewone werkdag, maar ik stop om klokslag 16.00 uur. Om 16.00 uur is het slippertjes aan, haren in een knot, zwembadje bijvullen en vakantie vieren. Of nog even een paar uurtjes naar strand. Of naar de parade. Of aan de boulevard kibbeling eten. Of nog even een paar baantjes in het zwembad trekken. Of lekker spulletjes halen om te barbecueën. Of smoothies maken. Of op de fiets naar de stad voor een ijsje. Alles kan en alles mag.

Gisteren heb ik de eerste dag al mogen beleven en het was pure magic. Bijzonder toch hoe zo’n ogenschijnlijk kleine beslissing zoveel impact kan hebben op je gemoedstoestand.

En het is een mooie warming up voor de ‘echte’ vakantie waar ik dan niet met een boem en een plof in val, maar al heerlijk opgewarmd en zongebruind in kan rollen. Ja ik word er nu al blij van.

Dit stukje is geschreven voor alle hardwerkende mensen die zich in één of meerdere stukken herkennen. Het is ook helemaal niet relevant of je wel of geen ondernemer bent. Of wel of geen ouder. Dit is gewoon een stukje om je een hart onder de riem te steken. You are not alone als je vakantie nog niet zo makkelijk en vanzelfsprekend vindt. En om je te inspireren om het dit jaar eens helemaal anders te doen.

Feel the joy en maak er gewoon iets leuks van. En nog veel belangrijker, doe het op jouw manier. Wat heb jij nodig. Neem het! Doe het. Dan kun je de beste versie van jezelf zijn. Voor jezelf én voor anderen. Dat maakt jou zo’n onwijs leuk mens!

Happy Holidays namens het hele team,

Hanneke

Wil jij ontdekken of het werken als virtual assistant iets voor je is? Doe mee met de VA iets voor mij? oriëntatieweek en ga lekker op ontdekkingsreis!

 

VA school Summerschool 2022