Hoe coronaproof is het beroep virtual assistant?

Waar we in deze periode aardig wat beroepsgroepen en branches zien worstelen, is er één beroepsgroep die prima coronaproof blijkt: de virtual assistant. In november 2020 organiseerde VA school voor de tweede keer het grote VA onderzoek met als doel om trends en ontwikkelingen binnen dit relatief nieuwe vak zichtbaar te krijgen. Meer dan 300 VA’s uit Nederland en België vulden het onderzoek in. En met ruim 40% meer respondenten dan in 2019 kunnen we dit echt een representatief onderzoek noemen. In het onderzoek kregen we antwoord op vragen als: “Hebben virtual assistants het hoofd boven water gehouden? Heeft corona kansen en mogelijkheden geboden? Is het dienstenaanbod van de VA al coronaproof?”. Ja is onze conclusie. Ruim 90% van de ondervraagde virtual assistants is bovendien positief tot zeer optimistisch over de toekomst.

De invloed van de coronaperiode op VA’s

Voorop gesteld geldt voor bijna iedereen: er werd meer thuis gewerkt. No brainer, maar het is wel een feit, een uitkomst. En dat het lastig was voor degenen met kleine kinderen kwam ook naar boven. Daarnaast zien we in het algemeen gemixte antwoorden; negatieve invloeden (zoals verlies van klanten/opdrachten) werden vaak gecompenseerd door ‘positieve draaien’ (ander aanbod, meer tijd voor eigen business, meer kansen door op afstand te werken, etc.). Over het algemeen werd er vanaf maart een soort ‘dip’ gevoeld, zo zou je het kunnen noemen. Twee maanden later, of in ieder geval vanaf september geeft men aan dat de kansen weer zijn gegroeid.

Het merendeel zag meer kansen dan bedreigingen. Vooral wat betreft online werken. Op dit gebied lopen VA’s over het algemeen voor op de rest. Zij weten hoe dat is, kennen de tools en de techniek erachter. Verder had men meer tijd voor gezin en persoonlijke ontwikkeling. De virtual assistants in deze groep zien ook volop kansen, ondernemers die ze zijn.

“Ik heb jaren moeten uitleggen dat werken op afstand echt geen drempel hoeft te zijn. Daarvan is inmiddels wel iedereen overtuigd ;-)”
Bijna een kwart (23,2%) zegt iets te hebben veranderd in de aanpak of het aanbod, n.a.v. de coronaperiode.
Hoe coronaproof is het beroep virtual assistant?

Enkele aanpassingen die genoemd worden zijn: 

– Ander aanbod, meer specifiek/specialistisch 
– Nieuwe mogelijkheden gezien en gecreëerd
– Veel geleerd (cursussen etc.), nog meer verdiept in online tools

Is het werken in het buitenland een optie?

Op dit moment lijkt het nog niet realistisch om te wensen, maar op de vraag “Zou je voor een langere tijd vanuit het buitenland willen werken?” antwoordde 34,3% Ja en nog eens 6,2% overweegt het idee.

Hoe coronaproof is het beroep virtual assistant?

Hoe optimistisch zijn VA’s over 2021?

En hoe zijn VA’s eigenlijk gestemd over volgend jaar? Overweldigend positief kunnen we wel stellen: ruim 90% is positief tot zeer optimistisch. 

Hoe coronaproof is het beroep virtual assistant?

Wat is een virtual assistant eigenlijk?

Dit beroep is zo in ontwikkeling dat er geen één waarheid is. Dit is een beroep in wording. Mocht je je toch nog afvragen wat een virtual assistant precies is, dan delen we graag de definitie van VA school: Een virtual assistant is een zelfstandig ondernemer die organisaties en ondernemers werk uit handen neemt om die te laten focussen en groeien. De inzetbaarheid van de VA is flexibel en afgestemd op de behoeften van de opdrachtgever. De workload kan variëren van een uur per maand tot 40+ uur per week. De werkzaamheden worden voornamelijk uitgevoerd vanuit huis of vanaf een eigen flexwerkplek.

Buiten de coronafeiten kwamen er nog veel meer relevante en interessante uitkomsten uit het onderzoek, zoals: Wat zijn de grootste successen van het afgelopen jaar? Welk uurtarief hanteert de VA gemiddeld? Wordt er veel samengewerkt met andere VA’s? en nog veel meer.

Wil je de uitslag van het hele onderzoek ontvangen?

Laat hieronder je gegevens achter en ontvang het rapport meteen in je mailbox.