NRC Artikel over virtual assistants

Gisteravond kreeg ik bericht van de journalist (Jorieke van Noorloos) dat het artikel over de opmars van virtual assistants online stond. Meteen kijken natuurlijk. Meteen gelezen. Meteen de link gedeeld met mijn teammembers. Maar bij mijzelf leek het nog niet helemaal door te dringen. Ik voelde het nog niet.

Anderen die genoemd werden of het gezien hadden postten het bericht al op social media. Ik word getagd of genoemd. Fijn. Ik voelde het nog niet.

Shit uitverkocht

Tot ik vanmorgen naar de boekwinkel liep om de zaterdageditie van het NRC op te duikelen. Help! Uitverkocht. Ik voelde me overvallen door paniek. Ah, er is dus toch gevoel 😉

NRC Artikel virtual assistants

Op een drafje naar de Appie. Gelukkig, die hadden ‘m nog. Meteen twee knisperende exemplaren uit het rek gepakt en afgerekend. Ik neem geen risico’s, vouw ze zorgvuldig op en stop ze in mijn rugzak.

Terwijl ik terug naar huis wandel gaat het stromen. Wat zou mijn vader trots zijn geweest. Ongelooflijk trots. Hij zou het aan iedereen vertellen op zijn eigen Jan Wessel manier. Bescheiden, maar trots. Want opscheppen is in onze familie not done. “Doe maar normaal dan doe je al gek genoeg.” Toch weet ik dat hij alles wat ik deed (hij begreep er helemaal niks van wat ik nu precies deed met mijn bedrijf) met verbazing en bewondering aanschouwde. Dat was een fijn gevoel.

Nu voel ik dat hij meekijkt. Nu ik dit typ voel ik een soort van bevrijding. Erkenning of zo.

“Volgens Hanneke Wessel is het lastig er een overkoepelende, duidelijke definitie voor te geven. Zij startte in 2008 als virtual assistant (VA) en richtte in 2014 de VA School op, waar ze je binnen een half jaar traint tot zo’n assistent. Tot nu toe leidde Wessel meer dan duizend mensen op. „In mijn ogen zijn er vier type VA’s: de ideeëngenerator, de structuurmachine, de orde-in-de-chaos-schepper en de techniekliefhebber. Die kunnen van alles doen: van het bouwen van een online leeromgeving of het ordenen van je administratie tot het opzetten van een klantonderzoek. Het is maar net welke werkzaamheden je wil uitbesteden.”

Artikel NRC over VA's

Dit is voor mij niet zomaar een stukje in de krant.

Dit is erkenning voor het meest veelzijdige vak van dit moment.
Dit is erkenning voor al die mensen die dit beroep omarmd hebben en gewoon maar zijn begonnen.
Dit is erkenning voor al die VA schoolers die het lef hadden om voor zichzelf te kiezen.
Dit is erkenning voor de teammembers van VA school die bereid zijn om met mijn creatieve en impulsieve brein te dealen en altijd openstaan voor nieuwe experimenten en routes.
Dit is erkenning voor de mogelijkheid die vrouwen nu hebben om hun eigen ideale baan te kunnen creëren zodat ze het gezinsleven en hun passie en ambitie moeiteloos kunnen combineren.
Dit is bewijs dat het vak van virtual assistant nu echt op de kaart staat.
We are here to stay!

“Het vinden van een goede assistant kan alleen best lastig zijn. Je kunt dit via-via regelen, zelf vacatures uitzetten of gebruikmaken van speciale bureaus, bijvoorbeeld Vlotte Tantes of Mo Barnes. „Maar het is best een uitzoekklus”, vindt ondernemer Van Eerdenburg. „Je moet daarom van tevoren goed voor ogen hebben wat voor iemand je zoekt en wat jouw voorwaarden zijn.” VA School’er Wessel raadt aan om een beetje te „experimenteren”: „Iemand kan goed in zijn of haar vak zijn, maar niet bij jou persoonlijk passen. Zulke dingen moet je gewoon uitzoeken met iemand.”

En een paar uur na de eerste euforie ben ik ook een beetje geschrokken van het beeld dat nog steeds leeft. De kop alleen al geeft me toch een beetje een teleurgesteld gevoel. Hoezo manusje van alles? Wij weten wel beter. Kijk alleen al naar de Wat doet een virtual assistant? Meer dan 300 werkzaamheden die je als virtual assistant kunt oppakken voor je klanten!. Onmogelijk dat een manusje van alles dat allemaal kan.

Met VA school hebben we sinds 2014 aan de start gestaan van de ontwikkeling en opleiding(en) voor virtual assistants. We hebben nieuwe mogelijkheden ontdekt. Onze kennis en enthousiasme doorgegeven. Dus dat hier aandacht voor is, is fantastisch.
Ben ik het met alle stellingen en woorden eens uit het artikel van NRC? Zeker niet. We hebben nog heel veel te verduidelijken en te recht te zetten. Volgers van VA school weten als geen ander dat ik de virtual assistant nooit een manusje van alles zou noemen. En laat dat nu juist heel groot in de kop staan.

Ook het feit dat Schoevers er als traditionele opleider voor secretaresses bij wordt gehaald bevestigt voor mij dat ook de aanname dat een virtual assistant een secretaresse op afstand is nog volop leeft. Die groep is maar heel klein als je naar de hele VA populatie kijkt.

Maar ik tel m’n zegeningen. Het begin is er en Jorieke heeft haar uiterste best gedaan om dit verhaal bij haar redactie te pitchen. Zij kwam dit fenomeen op het spoor door de vele oproepen en vragen in diverse Facebookgroepen van ambitieuze en ondernemende vrouwen. Dus het werkt. Alles werkt. Het gesprek kan beginnen. En daar moeten we ontzettend blij mee zijn.

Dit artikel is meer dan een ‘stukje in de krant’.
Dit voelt als een beloning.
We zijn niet gek!! Dit is freaking real.
Het is geen bevlieging of een trend.
We worden serieus genomen.
Dit is de erkenning voor jullie stappen om voor jezelf te kiezen.

Als jij ook wilt dat dit vak serieus wordt genomen en dat nog veel meer mensen gaan snappen wat een virtual assistant nu eigenlijk allemaal kan en doet … start sharing!! Maak er je eigen verhaal bij, maar iedereen in de wereld moet dit weten.
Dit is nog maar het begin. Virtual assistants rock!

P.S. Hoe graag ik ook het hele artikel wil delen, ik respecteer het auteursrecht en de effort van Jorieke van Noorloos en het NRC. Dus als je het wilt lezen, neem een online abonnement. Ik heb deze meteen in orde gemaakt voor komend jaar, want deze krant heeft al vaker laten zien dat ze met werk, carrière en online ondernemen heel onderzoekend en informerend zijn. Love it.

NRC artikel over VA's

Is het werken als virtual assistant ook iets voor jou?

Wil jij ook ontdekken of het werken van virtual assistant iets voor je is en welke richtingen jij allemaal op kunt? Doe dan mee met de VA oriëntatieweek.

Of … ben je op zoek naar zo’n fijne virtual assistant? Kijk dan op de pagina van VA profiel met door VA school opgeleide VA’s.

Virtual assistant iets voor mij orientatieweek